Çamaşır makinesinin kapağı kullanımdan sonra açık kalmalıdır. Mikrodalga kapısı da. Peki fırın kapısı pişirme sonrasında nasıl görünüyor?
Bir bakışta en önemli şeyler
Az önce pişirdiğiniz pizza, kızartma veya kek nihayet hazır. İkramı fırından çıkarırsınız ve hemen fırın kapağını tekrar kapatırsınız. Son olarak tüpten akan ısı rahatsız edicidir.
Ya da ısının cihazdan daha çabuk çıkması için açık bırakabilirsiniz. Ayrıca yiyeceklerden buharlaşan kalan nemin iç kısımda kalması ve küf oluşumuna yol açması da mümkündür.
Küf büyümesi mi?
“Öko-Test”e göre ikincisi geçerli değil. “Öko-Test”ten verimli enerji kullanımı uzman grubunun (HEA) sözcüsü Claudia Oberascher, fırında bulunan çapraz akışlı fanlar olarak adlandırılan, cihazlardan gelen sıcak havanın ve nemin dışarıya çıkmasını sağladığını açıklıyor.
Bu, tüketicilerin pişirme odasında kalan nemin küf oluşumuna yol açabileceği konusunda endişelenmesine gerek olmadığı anlamına gelir. Ayrıca fırının içindeki sıcaklıklar genellikle o kadar yüksektir ki küf sporları uzun süre hayatta kalamaz.
Mobilyalara zarar mı veriyor?
Pişirme sonrasında fırın kapısı açık bırakılırsa, aşırı ısınan hava mutfağa, dolayısıyla mobilyalara ve ön cephelere ulaşır. Bunlar kaliteli ve iyi monte edilmediği takdirde ısının etkilerinden zarar görebilir.
Bununla birlikte, uzman, çoğu mutfak mobilyasının buna bağlı olarak yüksek sıcaklıklarda bozulmadan kalacak şekilde tasarlandığını açıklıyor – özellikle de Almanya’da üretilen ev aletleri ve mutfak ve mobilya cepheleri. “Öko-Test”e göre satışa sunulmadan önce standart bir kalite testine tabi tutuluyorlar.
Ancak istisnalar da vardır: Ön kısımları folyo kaplı mutfaklarda, ısının çok güçlü ve uzun süreli olması durumunda hasar meydana gelebilir. Çünkü genellikle ısıya biraz daha duyarlıdırlar. Sonuç: Film büzülür veya yapıştırıcı çözülür, bu da kaplamanın düşmesine neden olur.
İpucu: Fırın kapısını küçük bir aralık yerine tamamen açmak daha iyidir. Bu, sıcak havanın yalnızca fırının üzerindeki çalışma yüzeyinin alt kısmına akmadığı anlamına gelir.
Kışın fırın ısısını mı kullanıyorsunuz?
Mobilya yeterince sağlamsa tüketiciler, özellikle kışın odayı ısıtmak için cihazdan gelen artık ısıyı kullanmayı düşünebilirler. Oberascher’e göre bu bir sorun değil. Ancak bu durumda kokuların odanın her tarafına daha da yayılacağını kabul etmeniz gerekir.
“Aynı zamanda mutfaktaki nemi de artırıyor.” Bu, nemin ve dolayısıyla mutfakta küflenme riskinin çok fazla artmaması için sonrasında yeterli havalandırmanın olması gerektiği anlamına gelir.
Açık veya kapalı: hangisi daha iyi?
Açık bırakılan bir fırın kapısı her zaman belirli bir yaralanma riski taşır. Bir yandan kapı takılma tehlikesi yaratıyor. Öte yandan bu durum, fırının ısınan parçalarına temas ederek kazara kendilerini yakma riskini de artırır.
Pişirme sonrasında fırın kapağını açık veya kapalı bırakmanız tercihlerinize ve mutfak mobilyanızın kalitesine bağlıdır. Mobilyaların bakım talimatlarına ve fırının kullanım talimatlarına göz atmak sizin adınıza karar verebilir ve muhtemelen sizi sıkıntıdan kurtarabilir.