İster kendi hasatınızdan sonra ister toptan satın alın: Patateslerin filizlenmemesi veya buruşmaması için uygun şekilde saklanması gerekir.
Bir bakışta en önemli şeyler
Işık koşullarına, sıcaklığa ve doğru kaba dikkat ederseniz patatesleri birkaç hafta hatta aylarca saklayabilirsiniz. Aşağıdaki ipuçlarıyla, uzun süre dayanacaklar.
Patatesleri serin ve karanlık bir yerde saklayın
Patatesler karanlık ve serin fakat don olmayan bir yere aittir. Işık ve ısı, yumru köklerin erken çimlenmesine neden olur. Isıtılmamış, iyi havalandırılmış bir bodrum veya garaj idealdir. Sebzeleri kuru samanla yalıtılmış bir kutuya koymak en iyisidir. Bu şekilde güçlü sıcaklık dalgalanmaları önlenebilir ve yumrular nefes alabilir.
Büyük miktarlarda evde yetiştirilen patatesler için, büyük, sağlam bir ahşap kutu olan bir patates rafı satın alabilirsiniz. Hava delikleri ve kapakları olan ticari olarak temin edilebilen kil veya seramik patates kapları, dört ila beş kilo patates saklayabilir.
Dairede patates bulundurun
Patatesleri evinizde bulunduruyorsanız, onları ısıtılmamış bir kilerde veya kilerde saklamak en iyisidir. Oda karanlık değilse patatesleri kağıt veya çuvalla örtün veya kağıt torbalara veya keten torbalara koyun. Patatesler birkaç hafta saklanır.
Yumrular hiçbir durumda plastik torbalarda veya kapalı plastik kaplarda saklanmamalıdır, çünkü bunlar “terleyebilir” ve içlerinde küflenebilir veya çürüyebilir.
Ya patates filizlenirse…?
Yumru hala sağlam olduğu ve filizler bir santimetreden fazla olmadığı sürece, filizlenmiş bir patates yemek için güvenlidir. Sürgünler birkaç santimetre uzunluğa ulaşıp kabuğu kırıştığında, patates organik atık bidonuna atılır veya toprağa ekilebilir.
Saklama: Patatesler zaten filizlenmişse, artık onları yememelisiniz. (Kaynak: Thomas Demarczyk/getty-images-pictures)
Çok fazla ışık ayrıca patateslerin yeşile dönmesine ve neredeyse tüm itüzümü bitkilerinde bulunan bir toksin olan solanin depolamasına neden olur. Solanin küçük miktarlarda zararsız olsa da patatese acı tat verir. Bu nedenle yeşil noktalar pişirmeden önce çıkarılmalıdır.
Uç:
Patatesleri saklamadan önce yıkamamak daha iyidir çünkü bu, cilde zarar verebilir. Toprak gibi büyük kirleticileri kabaca çıkarmak yeterlidir.
Doğru depolama sıcaklığı
Patatesler için en uygun saklama sıcaklığı dört ila on santigrat derecedir. Patatesler buzdolabında sadece birkaç gün saklanmalıdır. Bir yandan, orası genellikle çok soğuktur: dört derecenin altında, yumru köklerdeki nişasta şekere dönüşebilir ve bu da tadı olumsuz etkiler. Ayrıca, hava buzdolabında dolaşamaz.
Bu arada, patatesler sadece önceden pişirilmişlerse dondurucuya konulmalıdır. Çiğ patatesleri asla dondurmayın, sıfırın altındaki sıcaklıklar yumruların hücre yapısını bozar.
Stok: Daha büyük miktarlarda patates satın almaktan çekinmeyin – doğru şekilde saklanırlarsa birkaç hafta dayanırlar. (Kaynak: SDI Productions/getty-images-pictures)
Patatesleri elmalarla mı saklıyorsunuz?
Işık ve ısıya ek olarak, patatesin başka bir düşmanı daha vardır: elma – en azından öyle diyorlar. Çünkü elmalar, diğer meyvelerde olgunlaşmayı ve tomurcuklanmayı destekleyen olgunlaşma gazı etileni yayar. Ancak bazı araştırmalar, etilenin patates üzerinde pek bir etkisinin olmadığını gösteriyor. Elmalarla birlikte karanlık, serin bir odada saklanırsa daha hızlı filizlenmezler.
Patatesler ne kadar dayanır?
Patateslerin ne kadar dayanacağı, ne zaman toplandıklarına bağlıdır: Sadece 90 ila 120 gün sonra hasat edilen erken patatesler hızlı bir şekilde yenilmelidir. Orta erkenci patatesler (120 ila 150 günlük) birkaç hafta saklanabilir. Patateslerin ne kadar süre saklanabileceği de doğru saklama ve muhafazaya bağlıdır. Patatesleri saklama hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu makaleyi okuyun.
Bir bakışta en önemli şeyler
Işık koşullarına, sıcaklığa ve doğru kaba dikkat ederseniz patatesleri birkaç hafta hatta aylarca saklayabilirsiniz. Aşağıdaki ipuçlarıyla, uzun süre dayanacaklar.
Patatesleri serin ve karanlık bir yerde saklayın
Patatesler karanlık ve serin fakat don olmayan bir yere aittir. Işık ve ısı, yumru köklerin erken çimlenmesine neden olur. Isıtılmamış, iyi havalandırılmış bir bodrum veya garaj idealdir. Sebzeleri kuru samanla yalıtılmış bir kutuya koymak en iyisidir. Bu şekilde güçlü sıcaklık dalgalanmaları önlenebilir ve yumrular nefes alabilir.
Büyük miktarlarda evde yetiştirilen patatesler için, büyük, sağlam bir ahşap kutu olan bir patates rafı satın alabilirsiniz. Hava delikleri ve kapakları olan ticari olarak temin edilebilen kil veya seramik patates kapları, dört ila beş kilo patates saklayabilir.
Dairede patates bulundurun
Patatesleri evinizde bulunduruyorsanız, onları ısıtılmamış bir kilerde veya kilerde saklamak en iyisidir. Oda karanlık değilse patatesleri kağıt veya çuvalla örtün veya kağıt torbalara veya keten torbalara koyun. Patatesler birkaç hafta saklanır.
Yumrular hiçbir durumda plastik torbalarda veya kapalı plastik kaplarda saklanmamalıdır, çünkü bunlar “terleyebilir” ve içlerinde küflenebilir veya çürüyebilir.
Ya patates filizlenirse…?
Yumru hala sağlam olduğu ve filizler bir santimetreden fazla olmadığı sürece, filizlenmiş bir patates yemek için güvenlidir. Sürgünler birkaç santimetre uzunluğa ulaşıp kabuğu kırıştığında, patates organik atık bidonuna atılır veya toprağa ekilebilir.
Saklama: Patatesler zaten filizlenmişse, artık onları yememelisiniz. (Kaynak: Thomas Demarczyk/getty-images-pictures)
Çok fazla ışık ayrıca patateslerin yeşile dönmesine ve neredeyse tüm itüzümü bitkilerinde bulunan bir toksin olan solanin depolamasına neden olur. Solanin küçük miktarlarda zararsız olsa da patatese acı tat verir. Bu nedenle yeşil noktalar pişirmeden önce çıkarılmalıdır.
Uç:
Patatesleri saklamadan önce yıkamamak daha iyidir çünkü bu, cilde zarar verebilir. Toprak gibi büyük kirleticileri kabaca çıkarmak yeterlidir.
Doğru depolama sıcaklığı
Patatesler için en uygun saklama sıcaklığı dört ila on santigrat derecedir. Patatesler buzdolabında sadece birkaç gün saklanmalıdır. Bir yandan, orası genellikle çok soğuktur: dört derecenin altında, yumru köklerdeki nişasta şekere dönüşebilir ve bu da tadı olumsuz etkiler. Ayrıca, hava buzdolabında dolaşamaz.
Bu arada, patatesler sadece önceden pişirilmişlerse dondurucuya konulmalıdır. Çiğ patatesleri asla dondurmayın, sıfırın altındaki sıcaklıklar yumruların hücre yapısını bozar.
Stok: Daha büyük miktarlarda patates satın almaktan çekinmeyin – doğru şekilde saklanırlarsa birkaç hafta dayanırlar. (Kaynak: SDI Productions/getty-images-pictures)
Patatesleri elmalarla mı saklıyorsunuz?
Işık ve ısıya ek olarak, patatesin başka bir düşmanı daha vardır: elma – en azından öyle diyorlar. Çünkü elmalar, diğer meyvelerde olgunlaşmayı ve tomurcuklanmayı destekleyen olgunlaşma gazı etileni yayar. Ancak bazı araştırmalar, etilenin patates üzerinde pek bir etkisinin olmadığını gösteriyor. Elmalarla birlikte karanlık, serin bir odada saklanırsa daha hızlı filizlenmezler.
Patatesler ne kadar dayanır?
Patateslerin ne kadar dayanacağı, ne zaman toplandıklarına bağlıdır: Sadece 90 ila 120 gün sonra hasat edilen erken patatesler hızlı bir şekilde yenilmelidir. Orta erkenci patatesler (120 ila 150 günlük) birkaç hafta saklanabilir. Patateslerin ne kadar süre saklanabileceği de doğru saklama ve muhafazaya bağlıdır. Patatesleri saklama hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu makaleyi okuyun.