Uzmanların önerdiği şey bu
Musluğun üzerine paçavra asmaktan kaçının
Güncelleme: 25.10.2024 – 15:47Okuma süresi: 3 dakika
Musluktaki mavi temizlik bezi: Bu görüntü birçok evde yaygındır. (Kaynak: IMAGO/ROBERT KALB/imago)
Mutfaktaki basit bir alışkanlık mikrop öldürücü olabilir. Musluğun üzerindeki bez ya da lavabonun üzerindeki bezle ilgili.
Bulaşıkları yıkadıktan veya mutfağı temizledikten sonra şu soru ortaya çıkıyor: Islak bezle ne yapmalı? Doğrudan çamaşır makinesine mi atacaksınız? Veya kuruyup daha sonra tekrar kullanılabilmesi için asmak mı istiyorsunuz?
Çoğu kişi son seçeneği tercih ediyor. Ancak, bir kurutma rafı kurmak veya çamaşır ipi asmak istemediğiniz için, ıslak temizlik araçlarını musluğun üzerine asmanız veya çalışan ısıtıcının üzerine yerleştirmeniz yeterlidir. Bunlar iyi fikirler mi?
Nemli (ve kirli) bir bez veya bez, bakteri, virüs ve mantarların çoğalması için ideal bir ortam sağlar. Eğer kumaş kurumak için musluğun üzerine asılırsa, bu patojenler ve mikroplar havalandırıcıya yani musluğun ağzına ve kulplara ulaşır.
Sonuç: Musluktan su alındığında artık açıklığa yapışan bakteri, virüs ve mikroplar bardağa veya kaba yıkanır. Ayrıca regülatör açılıp kapatıldığında cilt teması meydana gelir. Daha sonra burnuna, gözlerine veya ağzına dokunan herkes bilinçsizce mikropları ve patojenleri emecektir.
Ancak bezi çalışan ısıtıcının üzerine koymak da bir seçenek değil. Bir yandan hava da burada dolaşamıyor. Öte yandan, eğer liflerde zaten mikrop ve mantar varsa, bunlar yükselen nemli hava yoluyla odaya girer ve daha sonra solunabilir.
Hayır. Aslında mutfak havluları bu şekilde kurumaz. Bu da, musluk üzerindeki temizlik bezleri kadar mikrop kaynağı olabilecekleri anlamına gelir.
Bir mutfak dolabının kapısına veya bir kurulama havlusu kancasına asmak da, kullanımdan sonra paçavra veya kurulama havlusunun saklanması için önerilen seçenekler değildir.
Bulaşık bezlerini kullandıktan sonra fazla nemden kurtulmak için tamamen sıkmanız da önemlidir.
Kurulama havlusunu asmak istiyorsanız mümkün olduğu kadar yayılmalıdır. Bir kancaya katlanmış halde asılı kalırsa, nem yeterince hızlı buharlaşamaz.
Tutucu: Bu tür kancalara yalnızca çok kuru kumaşları asmalısınız. (Kaynak: IMAGO/Georg Schierling/imago)
Örneğin resimde gösterilene benzer bir cihazınız varsa raydaki tüm tekstilleri çıkarın. Şimdi nemli bezi üstteki kancalara yayarak asın. Bu en azından bir miktar hava sirkülasyonuna izin verir.
Bezleri ve paçavraları yaymak ve bir pantolon askısına takmak ve ardından bunları havadar bir yere, örneğin perde çubuğuna asmak daha da iyidir. Bu görsel bir vurgu değil. Ancak paçavralar ve bezler nispeten çabuk kurur ve geçici cihaz kısa bir süre sonra tekrar çıkarılabilir.
Pantolon askısı: Bu kelepçe ile temizlik malzemeleri kuruması için asılabilir. (Kaynak: IMAGO/imageBROKER/Alain de Maximy/imago)
Niederrhein Üniversitesi'ndeki uzmanlar, kıyafetleri her gün değiştirmenin en iyisi olduğunu söylüyor. Ancak tüketiciler aynı zamanda tekstillerin kirlenme derecesine ve aşınma derecesine de odaklanabilirler. Bu şu anlama geliyor: “Çiğ kümes hayvanı, çiğ et veya toprakla temas ederseniz, mutlaka bulaşıkları değiştirmelisiniz.” Eğer bez sadece bardak ve tabakları parlatmak için kullanılmışsa hemen çamaşırlara atılmasına gerek yoktur.
Önemli: Bezleri, süngerleri ve mutfak havlularını en az 60 santigrat derecede çamaşır makinesinde yıkamak ve çamaşır suyu içeren deterjan kullanmak en doğrusudur.
Musluğun üzerine paçavra asmaktan kaçının
Güncelleme: 25.10.2024 – 15:47Okuma süresi: 3 dakika
Mutfaktaki basit bir alışkanlık mikrop öldürücü olabilir. Musluğun üzerindeki bez ya da lavabonun üzerindeki bezle ilgili.
Bulaşıkları yıkadıktan veya mutfağı temizledikten sonra şu soru ortaya çıkıyor: Islak bezle ne yapmalı? Doğrudan çamaşır makinesine mi atacaksınız? Veya kuruyup daha sonra tekrar kullanılabilmesi için asmak mı istiyorsunuz?
Çoğu kişi son seçeneği tercih ediyor. Ancak, bir kurutma rafı kurmak veya çamaşır ipi asmak istemediğiniz için, ıslak temizlik araçlarını musluğun üzerine asmanız veya çalışan ısıtıcının üzerine yerleştirmeniz yeterlidir. Bunlar iyi fikirler mi?
Nemli (ve kirli) bir bez veya bez, bakteri, virüs ve mantarların çoğalması için ideal bir ortam sağlar. Eğer kumaş kurumak için musluğun üzerine asılırsa, bu patojenler ve mikroplar havalandırıcıya yani musluğun ağzına ve kulplara ulaşır.
Sonuç: Musluktan su alındığında artık açıklığa yapışan bakteri, virüs ve mikroplar bardağa veya kaba yıkanır. Ayrıca regülatör açılıp kapatıldığında cilt teması meydana gelir. Daha sonra burnuna, gözlerine veya ağzına dokunan herkes bilinçsizce mikropları ve patojenleri emecektir.
Ancak bezi çalışan ısıtıcının üzerine koymak da bir seçenek değil. Bir yandan hava da burada dolaşamıyor. Öte yandan, eğer liflerde zaten mikrop ve mantar varsa, bunlar yükselen nemli hava yoluyla odaya girer ve daha sonra solunabilir.
Hayır. Aslında mutfak havluları bu şekilde kurumaz. Bu da, musluk üzerindeki temizlik bezleri kadar mikrop kaynağı olabilecekleri anlamına gelir.
Bir mutfak dolabının kapısına veya bir kurulama havlusu kancasına asmak da, kullanımdan sonra paçavra veya kurulama havlusunun saklanması için önerilen seçenekler değildir.
- Ayrıca ilginizi çekebilir: Mikroplar: Bu mutfak eşyaları en iğrenç olanlardır
Bulaşık bezlerini kullandıktan sonra fazla nemden kurtulmak için tamamen sıkmanız da önemlidir.
Kurulama havlusunu asmak istiyorsanız mümkün olduğu kadar yayılmalıdır. Bir kancaya katlanmış halde asılı kalırsa, nem yeterince hızlı buharlaşamaz.
Tutucu: Bu tür kancalara yalnızca çok kuru kumaşları asmalısınız. (Kaynak: IMAGO/Georg Schierling/imago)
Örneğin resimde gösterilene benzer bir cihazınız varsa raydaki tüm tekstilleri çıkarın. Şimdi nemli bezi üstteki kancalara yayarak asın. Bu en azından bir miktar hava sirkülasyonuna izin verir.
Bezleri ve paçavraları yaymak ve bir pantolon askısına takmak ve ardından bunları havadar bir yere, örneğin perde çubuğuna asmak daha da iyidir. Bu görsel bir vurgu değil. Ancak paçavralar ve bezler nispeten çabuk kurur ve geçici cihaz kısa bir süre sonra tekrar çıkarılabilir.
Pantolon askısı: Bu kelepçe ile temizlik malzemeleri kuruması için asılabilir. (Kaynak: IMAGO/imageBROKER/Alain de Maximy/imago)
Niederrhein Üniversitesi'ndeki uzmanlar, kıyafetleri her gün değiştirmenin en iyisi olduğunu söylüyor. Ancak tüketiciler aynı zamanda tekstillerin kirlenme derecesine ve aşınma derecesine de odaklanabilirler. Bu şu anlama geliyor: “Çiğ kümes hayvanı, çiğ et veya toprakla temas ederseniz, mutlaka bulaşıkları değiştirmelisiniz.” Eğer bez sadece bardak ve tabakları parlatmak için kullanılmışsa hemen çamaşırlara atılmasına gerek yoktur.
Önemli: Bezleri, süngerleri ve mutfak havlularını en az 60 santigrat derecede çamaşır makinesinde yıkamak ve çamaşır suyu içeren deterjan kullanmak en doğrusudur.