Meşe alayı güvesi işte bu kadar zehirlidir

Sefer

Global Mod
Global Mod



Kendini nasıl koruyabilirsin?


Yerel uyarılara dikkat edin ve mümkünse meşe kese güvesi tırtıllarının istila ettiği ormanlardan kaçının. Uzun kollu giysiler giyin ve boynunuzu, boynunuzu ve bacaklarınızı da koruyun.


Tüm önlemlere rağmen yine de batan tüylerle temas halindeyseniz, hemen kıyafetlerini değiştir ve kirlenen eşyaları 60 derecede yıkayın. Ayrıca saçlarınızı ve tahriş olmuş gözlerinizi suyla yıkayın.


Tırtılın tüyleriyle temas ettikten sonra derinizde kızarıklık oluşursa mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünün. Alerjik reaksiyonlarla mücadele için ilaçlar ve semptomları hızla hafifleten kortizon içeren merhemler reçete ediyor. Etkilenen cilt bölgelerini soğutmak da semptomları hafifletebilir.


Meşe alayı güveleri nerede ve ne zaman ortaya çıkar?


Nisan ve Mayıs ayları civarında larvalar altı dönemin üçüncüsündedir ve kalıcı olarak acı veren tüyler üretirler. Zamanı Mayıs ayının sonundan Temmuz ayının başına kadar Ancak insanlar için daha tehlikelidir. Çünkü bu durumda hayvanlar, rüzgârla yayılan saçlarının büyük bir kısmını kaybederler.


Bir başka tehlike kaynağı da geçmiş yıllardan kalma eski yuvalardır. Çünkü larvalar yuvalarda derilerini dökerler. Eski larva derileri ve dolayısıyla zehirli tüyler kalır. Üç yıla kadar tehlikeli kalabilirler. Tek bir rüzgar, ince tüyleri yüz metreye kadar havaya yaymaya yetiyor. Yani eski bir yuva görürseniz dikkatli olun. Eski zehirli tüylerin bile tüy dökümünden sonra sağlık üzerinde hala büyük etkisi vardır.


Meşe alayı güvesi ülke çapında meşe ve karışık ormanlarda görülür. Ancak tüm alanlar, orman kenarları ve hatta tek tek ağaçlar da haşerenin saldırısına uğrar.


Bu federal eyaletler özellikle etkilenmektedir:

  • Baden-Württemberg
  • Bavyera
  • Brandenburg
  • Berlin
  • Hesse
  • Mecklenburg-Batı Pomeranya
  • Aşağı Saksonya
  • Kuzey Ren-Vestfalya
  • Saksonya-Anhalt
Ancak diğer bölgeler de istilalardan giderek daha fazla etkileniyor. Hatta artık ülke geneline yayılacağı bile konuşuluyor.


bilgi
Bu yıl bazı bölgelerde meşe kese güvesinin popülasyonu o kadar iyileşti ki, zararlıya karşı önlemlerin burada yeniden başlatılması gerekiyor. Bu nedenle tırtılın yeniden yayılmasını önlemek için kontrolün sürekli olarak tekrarlanması gerekir.


Bir istila nasıl önlenebilir?


Özellikle hassas bölgelerde veya ilçelerde, önleyici kontrol tedbirleri sıklıkla biyositler veya pestisitler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Ancak bunlar ancak yılın belirli bir noktasından itibaren mümkündür: Meşe ağaçlarının yapraklarının belirli bir büyüklükte olması gerekir. Ayrıca havanın da uygun olması gerekiyor. Ürünler meşe ağaçlarına çok yağışlı veya çok soğuk günlerde uygulanamaz.


Meşe alayı güveleriyle mekanik olarak savaşın


Bir istila veya kitlesel yayılma tespit edilirse, alan geniş bir alan boyunca kordon altına alınır ve uygun uyarı işaretleri asılır. Hem ağlar hem de tırtıllar daha sonra elektrikli süpürgeyle çıkarılır veya alev makinesiyle yakılır. İzole bir istila fark ettiyseniz tırtılları elle toplayıp yakabilirsiniz. Kese tırtıllarıyla savaşırken eldiven ve solunum ve göz koruması gibi koruyucu ekipmanlar kullandığınızdan emin olun. Daha sonra kıyafetlerin iyice temizlenmesi gerekir.
 
Üst