Mehmet Acet yazdı: Kılıçdaroğlu, Yavaş ya da İmamoğlu seçeneğine dönmek zorunda kalır mı?

CesHef

Global Mod
Global Mod
Mehmet Acet yazdı: Kılıçdaroğlu, Yavaş ya da İmamoğlu seçeneğine dönmek zorunda kalır mı? Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Muharriri Mehmet Acet, Yeni Şafak Gazetesi’ndeki bugünkü köşesinde, CHP Genel Lideri Kılıçdaroğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Lideri İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Lideri Mansur Yavaş planı hakkında ayrıntılara yer verdi.

İşte Mehmet Acet’in yazısı:

Şöyle bir soruyla başlayalım:

CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 2023 seçimlerine dönük olarak bütün atılımlarını, bütün yollar kendi adaylığına çıksın diye mi yapıyor?

Yoksa yaptığı aslında bir ‘süreç yönetiminden’ mi ibaret?

Ben kendisinin şimdiki durumuna bakarak ikinci görüşe daha yakın duruyorum.

Unutmayalım.

Süreç idaresinin ortasında, dikkatleri öteki yerlere çekmek, gerçek fikrini saklamak, gerçek adayın hırpalanmaması için şaşırtmaca hareketlerde bulunmak da olabilir.

Kılıçdaroğlu, hafta sonu Cumhuriyet Gazetesi muharriri Mustafa Balbay’a verdiği demeçte, partisinin İstanbul ve Ankara belediye liderlerinin adaylıklarına karşı olduğunu, açık alanda şimdiye kadar söylemiş olduklerinden ‘daha net’ tabirler kullanarak lisana getirdi.

Şöyle dedi:

“Sayın Yavaş ve İmamoğlu’nun ismi öne çıkarılıyor lakin İstanbul ve Ankara’nın idaresini bırakamayız. Seçmenimize anlatamayız.”

Kemal Beyefendi tıpkı demecinde, bu iki ismin (İmamoğlu ve Yavaş’ın) adaylığıyla ilgili bu ‘karşı çıkış’ sözlerini kullandıktan daha sonra, “Cumhurbaşkanı devlet tecrübesi olan bir kişi olmalı, kritik bir sureci yönetecek” diye bir söz kullanınca, “Herbiçimde bir daha aklında o var” diye düşünenler, toplumsal medyada Abdullah Gül ismini sirkülasyona soktu.

Lakin CHP önderi, evvelki gün birtakım gazetelerin Ankara temsilcileri ile yaptığı görüşmede, yaptığının bir ‘süreç yönetimi’ olduğu intibaını güçlendirecek cümleler sarf etti.

Gazeteciler kendisine, devleti tanıyan isim tanımlaması için Abdullah Gül yorumunun yapıldığını hatırlatınca, “Bunu da sizden duydum. Ne konuştuk, ne de söylem ettik. Devletin ne olduğunu bilen bir değil binlerce insan var” dedi.

KILIÇDAROĞLU, İMAMOĞLU YAHUT YAVAŞ’IN ADAYLIĞINI ‘SAKLAMAK’ İÇİN BU TÜRLÜ DAVRANIYOR OLABİLİR Mİ?

Dün bu yazıya başlamadan evvel yakın kurmaylarından birini arayıp, “Sayın Kılıçdaroğlu ne yapmak istiyor, Ekrem İmamoğlu veya Mansur Yavaş’ın adaylığına sahiden karşı mı” diye sordum.

Muhatabım, zihinlerde hür çağrışım halinde dolaşan soruları bir daha ‘süreç yönetimi’ fikrine yakınlaştıracak biçimde şu biçimde şeyler söylemiş oldu:

-Genel Lider bir şey söylüyorsa nettir. Lakin siyasette ne olacağı belirli olmaz. Şu anki yaklaşımı o denli görünüyor. Lakin her insanın bir oyun planı vardır.

A planı, B planı, Z’ye kadar sarfiyat.

-Satrançta üç daha sonraki hamleyi hesaplamak diye bir şey vardır. Genel Lider sabırlıdır. Aday olmak istiyor mudur? elbette ister. Lakin ittifaka karşın bir şey yapmayız, yapamayız.

-Sürpriz isim arayışında değiliz. Çok uzaklara gitmeye gerek yok.

Şapkadan tavşan çıkmaz, sürpriz olmaz. Meral Hanım’ın ortak aday eğilimi var. Temel Beyefendi de o denli diyor. Bu durumda ortak aday olur diye düşünüyorum.

KILIÇDAROĞLU GÜNÜN SONUNDA İMAMOĞLU YA DA YAVAŞ’I KABUL ETMEK ZORUNDA KALABİLİR

Bu kelamların ne manaya geldiğini biraz daha daraltarak tabir etmeye kalkarsak, şöyleki cümleler kurulabilir:

-Kılıçdaroğlu, başka ittifak paydaşları istemediği için aday olamaz.

-Kemal Beyefendi, Meral Hanım’ın, Meral Hanım da Kemal Bey’in adaylığına sıcak bakmadığına göre,

-İttifaka karşın bir aday çıkarılamayacağına göre,

-Çok uzaklara gitmeye gerek olmadığına bakılırsa,

-Sürpriz bir isim arayışı da olmadığına göre,

Kılıçdaroğlu’nun A planı değilse bile, B ya da C planının İmamoğlu ya da Yavaş ismine yönelmek olduğu düşünülebilir.

Malum, bu iki isimle ilgili olarak ÂLÂ Parti Genel Lideri Meral Akşener “hayır” demeyeceklerini lakin buna, her iki ismin de “ita amiri” olduğu için Kılıçdaroğlu’nun karar vereceğini açıklamıştı.

Kılıçdaoğlu’nun İmamoğlu ve Yavaş’ı son ana kadar veto etmesi halinde, Meral Hanım’ın yakın kurmaylarından birinin bana dediği üzere Akşener için ‘mecburiyet’ oluşabilir, aday olmayacağım açıklamasından vazgeçebilir ve bu durumda epeyce adaylı bir surece girilebilir.

O denli bir risk ortaya çıktığında ise, CHP Genel Baş kanı için ittifak sonucuna sadakat gösterme manasında Ekrem İmamoğlu veya Mansur Yavaş’ın, ikisinden birinin adaylığını kabul mecburiliği ortaya çıkabilir.