Küllerin imhası: nereye ait?

Sefer

Global Mod
Global Mod
Mineralleri ve besin maddelerini yeniden kullanın


Şömine külü kompostun içine konabilir mi?


Şömineyle ısıtırken genellikle çok fazla kül kalır. Ancak bunları çöp kutusuna atmak zorunda değilsiniz. Çünkü bahçeniz için özellikle faydalı olabilir.


15 Kasım 2024 – 18:47'de güncellendi|Okuma süresi: 3 dakika


Hoş sıcaklık kaybolduğunda, genellikle geride kül ve is kalır. Ancak şu anda yakılan pahalı ısıtma malzemesi, çöpe atılamayacak kadar iyi durumda. İçinde hala bahçenizin mutlu olacağı çok fazla enerji var.

Şömine: Gübreleme için odun külü kullanabilirsiniz.

Resmi büyüt


Şömine: Gübreleme için odun külü kullanabilirsiniz. (Kaynak: Igor Vershinsky/getty-images-bilder)


Kül atık bir ürün değildir. Yanma sürecine rağmen birçok mineral ve besin içerir. Ahşabın türüne bağlı olarak zengindir.


Bu nedenle gübrelemeye çok uygundur. Özellikle kalsiyum içeriği yüzde 30 ila 45 gibi çok yüksektir.


Odun külü alkali olduğundan asidik toprakları nötralize etmek için bile kullanabilirsiniz. Kil veya tın içeren topraklar için en uygunudur.


Şömineden çıkan her kül bahçeyi gübrelemeye uygun değildir. Yanmış kömür veya briket artıklarını kullanmamalısınız. Yanma sırasında kömürün içindeki yanıcı olmayan ve uçucu olmayan maddeler kül içerisinde kalır. Kadmiyum, krom ve kurşun gibi ağır metaller ve kirleticiler külde birikerek yüksek konsantrasyonlara ulaşır. Ayrıca kalan kömürü de kullanmamalısınız. Yağ ve akrilamid kalıntıları içerebilir.


İşlenmemiş ahşaptan veya siyah-beyaz baskılı gazeteden elde edilen küçük miktarlardaki kül, esas olarak gübre olarak uygundur. Yanmış, boyalı ahşap veya renkli basılı gazete kalıntıları da kirletici maddelerle kirlenmektedir. Bu bitkilere zarar verebilir. Özellikle orman gülleri odun külü gübrelemesinden ciddi şekilde zarar görür.


Soğuduktan sonra külü doğrudan bahçe bakımı için kullanabilirsiniz. Gübre olarak kullanacaksanız yıllık metrekare başına 100 mililitreden fazla kullanmamalısınız. Bu miktar toprağa yeterli besin maddesi sağlamak için yeterlidir. Yatağınıza daha fazla kül eklerseniz aşırı gübreleme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Sonuç: Bitkiler hastalanır, mantarlara ve zararlılara karşı duyarlı hale gelir ve ölür. Ayrıca çok fazla gübre kullanırsanız sağlık risklerine maruz kalma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Çünkü eğer kendi kendini büyütürsen Meyve veya Sebze Artıklarla gübrelenmiş bir şeyi yerseniz, kül nedeniyle ağır metallerle yoğun şekilde kirlenmiş olabilir.


Şöminenizden arta kalanları uygun şekilde atmak istiyorsanız külleri çöp kutusuna atın. Bu sayede çevreye zararlı maddelerin toprağa veya suya karışmasını önleyebilirsiniz.


Çöpe atarken toz rahatsızlığını önlemek için külleri çöp torbasına koyun. Kül tamamen soğutulmalıdır. Aksi takdirde çöp torbasının erimesi, hatta çöp kutusunun tamamının alev alması riski vardır.


Aynı durum burada da geçerli: Şöminenizdeki yanma artıklarını yalnızca zararlı madde içermiyorsa komposta ekleyin. Aksi takdirde bunlar topraktan kompostla gübrelenerek bitkilerinize ve dolayısıyla sebze ve meyvelerinize geçebilir. Ayrıca komposta çok fazla odun külü eklememelisiniz. Alkali olduğundan orada çalışan mikroorganizmaları yok edebilir.


Daha sonra odun külünü bir yeşil atık tabakasıyla örtün. Bu, tozun etrafa yayılmasını önleyecektir.
 
Üst