Konum, toprak vb. konularda ipuçları.

Sefer

Global Mod
Global Mod



Sardunyalar en sevilen balkon bitkilerindendir: Mayıs ayından ekim ayına kadar rengarenk çiçekleri vardır. Sulamadaki molaları ve yakıcı öğle güneşini affederler.

Bir bakışta en önemli şeyler

Balkon çiçeklerini düşündüğünüzde kaçınılmaz olarak sardunyaları düşünürsünüz; bu tür bu ülkede bu kadar popüler hale geldi. Aslında Pelargonium adının verildiğini ve aslen Güney Afrika'dan geldiğini çok az kişi biliyor. Bahçe veya balkondaki büyük popülaritesi kesinlikle sardunyaların duyarsız ve tutumlu olması ve su olmadan üç haftaya kadar hayatta kalabilmesinden kaynaklanmaktadır, bu da özellikle tatilde seyahat ederken pratiktir.


Ancak tüm sağlamlığına rağmen bakımı kolay sardunya bile şımartılmaktan mutluluk duyar ve daha da muhteşem çiçeklerle gösterdiğiniz ekstra ilgi için size teşekkür eder. Sardunyaların yaz boyunca bolca çiçek açmasını nasıl sağlayabileceğinizi buradan okuyun.


Sardunya ekimi: doğru toprak


Geçen yazdan kalma sardunyalar, genç fideler veya bahçe merkezinden yeni satın alınan bitkiler olsun: sardunyalar ve özellikle kokulu sardunyalar, sezon başında besin açısından zengin kompostlu saksılara veya balkon kutularına dikilmelidir. Toprak suyu emebilmeli, gevşek kalabilmeli, bitkiye hava verebilmeli ve yine de ona iyi bir destek sunabilmelidir. Örneğin ticari olarak satılan özel sardunya toprağı bu yüksek gereksinimleri karşılamaktadır. Su basmasına ve köklerin çürümesine neden olabileceğinden ucuz evrensel topraktan kaçınmak daha iyidir.


Sardunya ekimi: doğru yer


Sardunyalar soğuğu sevmez. Bu nedenle bitkileri yalnızca don riskini ortadan kaldırabildiğiniz zaman, ideal olarak Mayıs ortasındaki Buz Azizlerinden sonra dışarıya koyun. Sardunyalar ayrıca kışlık ortamlarını terk ettiklerinde, örneğin pencere kenarında, yavaş yavaş ışığa yeniden alışmaları gerekir.


Bu üç numara sardunyaların daha da fazla çiçek açmasını sağlayacak


Sardunyalarınızın yaz boyunca rengarenk çiçeklerle muhteşem çiçek salkımları geliştirmesini istiyorsanız bitkiye aşağıdaki şekillerde yardımcı olabilirsiniz:

  • Yeterince su: Kuraklık bitkileri nispeten az etkilese ve az su ile idare etseler de sardunyaların bol çiçek açması için çok suya ihtiyaçları vardır. Her sabah veya akşam bitki başına yaklaşık bir litre su vermek en iyisidir. Yapraklar kuru kalmalıdır, aksi takdirde çürüyebilirler.
  • Yeterince gübreleyin: Sardunya çiçekleri küçükse veya bitki seyrek çiçek açıyorsa, bunun nedeni besin eksikliği olabilir. Sardunyalar en geç yaz ortasından itibaren düzenli olarak gübrelenmelidir, çünkü o zaman genellikle taze topraktaki besinler tükenir. Bitkilere haftada bir kez sulama suyuyla birlikte evrensel gübre verin – bu şekilde bitkiye yeterli miktarda besin sağlanır.
  • Kurumuş ve solmuş çiçekleri çıkarın: Aylarca uzun çiçeklenme sağlamak için, bitkiler düzenli aralıklarla hafifçe kesilmeli ve bitkinin solmuş veya kahverengi kısımları daima hemen uzaklaştırılmalıdır – bu işleme budama da denir. Bu yapılmazsa sardunyalar daha az güzel görünmekle kalmayacak, çiçeklenme de azalacak ve zararlılar ve hastalıklar için enfeksiyon kaynakları oluşabilecektir.
Sardunyaları gübreleyin


Bitkilerin çiçeklenmeye yetecek güce sahip olmaları için doğru besinlere ihtiyaçları vardır. Bu nedenle çiçeklerin düzenli olarak gübrelenmesi önemlidir. Bu, uzun süreli gübreyle, sıvı gübreyle ya da gübre çubuklarıyla yapılabilir. Uzun vadeli gübre en iyi şekilde yeraltında karıştırılır – tercihen ilkbaharda veya balkon bitkilerini değiştirdiğinizde. Arada veya alternatif olarak gübre çubuklarını kullanabilirsiniz. Bu besin çubuklarını yaklaşık her üç ayda bir toprağın birkaç santimetre derinliğine sokarsınız; balkon kutularındaki sardunyalar için idealdir.


Bir başka iyi besin tedarik önlemi sıvı gübredir. Haftada bir kez sulama suyuna eklenir ve özellikle bahçe yatağındaki sardunyalar için uygundur.


Ancak dikkatli olun: bitkileri sonbaharın sonlarında ve kışın gübrelememelisiniz. Çünkü kış dinlenmesini bu şekilde iyi atlatıyor. Sardunyalar ilkbaharda büyümeye başlar başlamaz onları ilk kez gübreleyebilirsiniz. Çiçekler oluşmaya başladığında büyümelerini desteklemek için besinlerin daha sık eklenmesi gerekir.

Tehlike


Sardunyaları çeliklerle çoğaltıyorsanız toprağa gübre eklememelisiniz. Bu kök oluşumunu azaltabilir veya önleyebilir.


Kışı sardunyalar


Sardunyalar dayanıklı değildir ve soğuk mevsimde dondurucu soğuklardan korunmaları gerekir. Ancak kışlık bölgelerdeki sıcaklıkların on santigrat dereceden daha sıcak olmaması gerekir. Bir merdiven boşluğu veya kış bahçesi idealdir. Kış dinlenmesinden önce sardunya kamışlarının tekrar budanması gerekir. Bitkilerin kendi saksıları varsa kışı orada geçirebilirler. Sardunyalar çiçek kutularını diğer bitkilerle paylaşıyorsa sardunyaları çıkarın ve besin açısından fakir topraklı saksılara yeniden dikin.


Çözüm


Sardunyalarınızın bolca çiçek açması için besinlere ihtiyaçları vardır. Bu nedenle balkon bitkilerini yavaş salınımlı gübre, sıvı gübre veya gübre çubuklarıyla gübreleyin. Besinlerin yanı sıra sardunyaların yeterli suya, gelişebilecek alana ve güneşli bir yere de ihtiyacı vardır. Ve: Kokulu bitkinin çiçek üretme gücüne sahip olması için eski, solmuş çiçek salkımlarını çıkarın.
 
Üst