Kılıçdaroğlu’ndan 6’lı masaya üstü kapalı ihtar: Farklı konuşursak inanç tuzla buz olur

CesHef

Global Mod
Global Mod
Kılıçdaroğlu’ndan 6’lı masaya üstü kapalı ihtar: Farklı konuşursak inanç tuzla buz olur CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bu hafta sonu yapılacak 6’lı masa toplantısına ait soruyu yanıtladı. Kılıçdaroğlu, toplantının gündemini çabucak hemen bilmediğini belirterek, “Sanıyorum bugün, yarın gündem de ortaya çıkar” dedi.

“ŞU ANA KADAR BİZE BİR GÜNDEM GELMEDİ”

6’lı masa toplantısının öncesinden belirlendiğini belirten Kılıçdaroğlu şunları söylemiş oldu:

“Her ay bir başkanın konukseverliği ortasında buluşuyoruz, oturuyoruz, konuşuyoruz gündem önce belirleniyor. O gündemi bize bildiriyorlar. Şu ana kadar bize bir gündem gelmedi fakat Temel (Karamollaoğlu) beyefendi geldi, birtakım niyetlerini aktardı, öbür başkanlara de gitti, yani evvel bir ön görüşme yapılıyor.

Sanıyorum bugün, yarın gündem de ortaya çıkar. Yani sonuçta Türkiye’nin bu kadar sorunu var kederi var. Bizim kamuoyuna yaptığımız her açıklama, bir manada bizim ittifakı bir ortaya getiren kanılar bütünlüğünü oluşturuyor. Yani güçlendirilmiş parlamenter sistemden kelam ediyoruz. Bir toparlanma sürecini ya da hasar tespit kurulu üzere, bir toparlanma sürecinin başlangıcında neleri yapacağımızı anlatıyoruz. Bir formu ile bir program da açıklamış oluyoruz aslında. Her kademede biraz daha ilerliyoruz biraz daha yeterli bir noktaya taşıyoruz beraberliğimizi. Önümüzdeki önderler toplantısında da gündem gelecek, o çerçevede tekrar biz kendi fikirlerimizi, öbür önderler kendi kanılarını masada dillendirecekler.”

KARAMOLLAOĞLU’NUN KELAMLARINA CEVAP

CHP başkanına, Saadet Partisi Genel Lideri Temel Karamollaoğlu’nun “ittifakın ehemmiyeti kalmadı” açıklaması da soruldu. Kılıçdaroğlu, Karamollaoğlu’nun kelamlarının “artık oylarla ilgili olduğunu” belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Temel Bey’in orada kast ettiği şey şu. Eski seçim maddesine göre, artık oylar bir partinin hanesine yazılıyordu. daha sonra değiştirdiler bunu ve artık oylar bir partinin hanesine yazılmıyor.

Eskiden ittifak ve artık oyların getirdiği artı vardı ve ittifakın işine faydaydı. Yalnızca bizim Millet İttifakı için değil Cumhur İttifakı için de bu olurdu. Yurtdışı oyları da eklenince, bizim kaybettiğimiz milletvekillikleri var, onların da var. Seçim kanunu değiştirilince artık oylar kalmadı. Temel Beyefendi ona vurgu yapmak istiyor. Yoksa 6’lı masanın ne kadar değerli olduğunu Temel Beyefendi de biliyor.”

“BURADA FARKLI ORADA FARKLI KONUŞURSAK İTİMADI TUZLA BUZ EDER”

Kılıçdaroğlu’na, 6’lı masanın adayının ne yapacağı da soruldu. Adayın yapacaklarının 6’lı masa tarafınca belirleneceğini kaydeden Kılıçdaroğlu şu tabirleri kullandı:

“6’lı masanın adayının birinci vakit içinderda ne yapacağını 6’lı masanın başkanları belirleyecek. Bunu samimi olarak söylüyorum. Benim samimi fikrim, bugün burada sizle neyi konuşuyorsam altı başkanla de birebir şeyi konuşmam gerekiyor. Burada farklı orada farklı konuşursak bu bugüne kadar inşa ettiğimiz itimadı tuzla buz eder. Buna benim hakkım yok. Hiç kimsenin hakkı yok. ötürüsıyla otururuz. Farklı görüşler olağan olarak olur. Hakikaten Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’de genel lider yardımcıları oturdular, uzun uzun tartıştılar muhakkak bir noktaya geldiler. Bizim ‘bu biçimde olsun’ dediğimize onlar ‘hayır, bu biçimde değil, bu biçimde olursa daha âlâ olur’ dediler. Baktık o denli olursa daha güzel olur ve ötürüsıyla çözüldü. Düzgün niyetle yola çıktığınızda sonuç alıyorsunuz.”

KAYNAK: BBC TÜRKÇE