Kılıçdaroğlu ‘bedava elektrik’ vaadine devam etti

CesHef

Global Mod
Global Mod
Kılıçdaroğlu ‘bedava elektrik’ vaadine devam etti CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin küme toplantısında konuştu.

Tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala hakkında konuşan Kılıçdaroğlu, “Adalet kadar bedelli bir kavram yoktur dünyada. İnsanlık tarihi, adalet tarihidir. Habil ile Kabil’den süren çabadır. Adaleti dağıtmak için kurumlar oluşturmuşuz, mahkemelerimiz var, memleketler arası hukuku Anayasamıza koymuşuz. Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmadığını, adaletin olmadığını biliyoruz. Osman Kavala 1541 gündür mahpusta. Onun mahpusta olması onun sorunu değil, bu Türkiye’nin en temel adalet sorunudur” diye konuştu.

CHP başkanı Kılıçdaroğlu, “Genç bir avukata yetki veriliyor. Bütün rantiyeciler, vurguncular, rüşvetçiler kendileriyle ilgili çıkan tüm haberleri çıkarmak istiyorlar. Genç bir avukata yer verildi. ‘Bunun açtığı davaları kabul edeceksiniz’ diye talimat verildi biliyorum. Gerekirse bu avukatın ismini da açıklayacağım. Biz kul hakkı yiyenin hesabını sormazsan niçin iktidar oluyoruz? Bizim iktidarımızda cepleri doldurmak yok, vatandaşın cebini dolduracaksın” diye konuştu.

BELEDİYE YARDIMLARI

“Karakış geldi” diyen Kılıçdaroğlu, “Belediye liderlerine talimat verdim, ellerinden gelen tüm fedakarlıkları gösteriyorlar. 187 bin aileye nakdi yardım, 780 bin aileye besin, 767 bin aileye ısınma, 475 bin öğrenciye eğitim, 544 bin bireye ulaşım, 29 bin ailenin faturası ödenmiş. Toplam 2 milyon 794 bin aileye yardım yapılmış, 1 milyar 57 milyon lira” dedi.

METRO ÇİZGİSİ

Beylikdüzü’ne yapılacak metro sınırı hakkında konuşan CHP lideri, “İstanbul metro yapacak. İstanbulluya hizmet etmek istiyor lakin bir kişi ben imza atmam diyor. Kıskanıyor belediye liderini. Senin yıllardır çözemediğini belediye liderimiz çözecek. Finansmanı da buldu. Devlette zorluk çıkarmak yoktur” sözlerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, “Bir AK Partilinin yaptığı konuşmada, bir AK Partili çiftçinin ‘ben açım’ demesi… Bu vatandaşın dinlenmesi lazım, sorunun ne diye sorulması lazım. Sen açım mı dedin, atın salondan. Bu çaresiz kaldım demektir. İktidar olduğumuzda bütün tenkitlere açık olacağız. Gerçek manada demokrasiyi, insan haklarını getireceğiz” dedi.

“HANİ FAİZLER DÜŞMÜŞTÜ?”

İktisattaki gelişmeleri gündeme taşıyan Kılıçdaroğlu şunları söylemiş oldu:

“Deneme sınama yoluyla devleti yönetmeye kalktılar, faizi düşürdüler. Vatandaş sanıyor ki, Merkez Bankası’nda faiz düştü, bankalarda da faiz düştü. Devlet borçlanırken faiz düştü mü? 2 yıl vadeli devlet iç borçlanma tahvili yüzde 17’den yüzde 24’e çıktı. 5 yıllık tahvil yüzde 17’den yüzde 26’ya çıktı. Dolar cinsinden faiz yüzde 3’ten yüzde 6’ya çıkmış durumda. Bunun manası, gidiyorsun Merkez Bankası’ndan düşük faizli yüzde 14’ten alıyorsun, Hazine’ye yüzde 24’ten satıyorsun. Bu milletin sırtına yıkılıyor. Muhtaçlık kredisi yüzde 23’ten yüzde 29’a çıkmış durumda, taşıt kredisi yüzde 21’den yüzde 26’ya, ticari kredi yüzde 21’den yüzde 24’e çıkmış vaziyette. Devleti deneme tahtasına çevirdikten daha sonra en büyük servet transferini yaparsanız yoksulluk artar. Toplam kamu borcunun yüzde 16’sı sabit faiz ile. Yüzde 66’sı dövize endeksli, yüzde 19’u da enflasyona endeksli. bu biçimde bir tablo hiç yaşamamıştık.”

ÇİFTÇİLERE PARASIZ ELEKTRİK

Şanlıurfa’da çiftçilere verdiği kelamı hatırlatan CHP önderi Kılıçdaroğlu, “Büyükşehir belediye başkanlığına bize verdiğinizde, yatırım fiyatı 1 milyar 524 milyon dolar. Güneş tarlaları olacak. Güneşten elektrik elde edeceğiz ve çiftçiye parasız vereceğiz. 3 yılda yapacağız. Gerekli alan 35 milyon metrekare. Yıllık getirisi, 519 milyon dolar. Amorti müddeti 5 yıl. Projenin yatırım ömrü 20 yıl. bununla birlikte oradan elde edilen eser var. Fabrikalar kuracağız, işsizliği önleyeceğiz. Şanlıurfa’yı gerçek manada ulu Urfa yapacağız” dedi.

“ADANA’DA ARAZİ YOK” DEMİŞTİ

Kılıçdaroğlu’nun parasız elektrik vaadini CHP’li Adana Belediyesi’nde yapması istediğinde şu biçimde demişti:

“Urfa Büyükşehir Belediye Başkanlığını bize verdikleri takdirde, 2 milyon 300 bin dönümlük taşlık toprağa güneş gücü yapacağız. Çiftçiye elektriği parasız vereceğiz. Adana’da 2 milyon 300 bin dönümlük taşlık arazi yok. O denli bir arazi tahsis edilirse burada da veririz.”