Kendinden Aşırma Ne Demek ?

CesHef

Global Mod
Global Mod
Kendinden Aşırma Nedir?

Kendinden aşırma, Türkçe’de sosyal ilişkilerde ve psikolojik anlamda kullanılan bir kavramdır. Bu terim, bir kişinin kendi sınırlarını aşarak başkalarına yardım etme, başkalarının beklentilerini karşılamaya çalışma veya kendi isteklerini geri planda bırakarak başkalarının ihtiyaçlarını önceliklendirme durumunu tanımlar. Kendinden aşırma, aynı zamanda kişinin kendisine ve çevresine zarar vermek pahasına başkalarının isteklerine ve ihtiyaçlarına sürekli olarak öncelik vermesi olarak da tanımlanabilir.

Bu kavram, genellikle aşırı özverili veya bağımlı bir davranış biçimi olarak karşımıza çıkar. Birey, kendisini ihmal ederek başkalarına sürekli yardım etmeye veya onların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışır. Kendinden aşırma, kişilik bozuklukları, sosyal baskılar veya empati eksiklikleri nedeniyle ortaya çıkabilir. Ancak, bu davranışın sürdürülebilir olması ve kişinin ruh sağlığını olumsuz etkilemesi durumunda psikolojik bir sorun haline gelebilir.

Kendinden Aşırma Davranışının Özellikleri

Kendinden aşırma davranışları, kişinin başkalarının ihtiyaçlarını ön planda tutarak kendi ihtiyaçlarını göz ardı etmesine yol açar. Bu tür davranışlar, genellikle aşağıdaki özelliklere sahip olabilir:

1. **Aşırı Özveri**: Kişi, başkalarının ihtiyaçlarını karşılamak için kendi istek ve ihtiyaçlarını ikinci plana atar.

2. **Bağımlılık**: Kendinden aşırma davranışı sergileyen birey, sürekli olarak başkalarına yardım etmeyi arzulayarak kendi değerini başkalarının takdirine bağlar.

3. **Kendi Sınırlarını Aşma**: Kişi, kendi sınırlarını aşarak başkalarına yardım etmeye çalışırken kendisini ihmal edebilir.

4. **Psikolojik ve Fiziksel Yıpranma**: Kendinden aşırma durumu, bireyin ruhsal ve fiziksel sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum, tükenmişlik, stres ve depresyon gibi psikolojik sorunlara yol açabilir.

Kendinden Aşırma Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?

Kendinden aşırma, genellikle aşağıdaki durumlar ve koşullar altında ortaya çıkar:

1. **Aile İlişkileri**: Aile içindeki roller, özellikle annelik veya babalık gibi roller, kişiyi başkalarına yardım etmek için kendi ihtiyaçlarını göz ardı etmeye itebilir.

2. **İş Hayatı**: Çalışanlar, işyerinde sürekli olarak başkalarına yardım etme veya fazla mesai yapma eğiliminde olabilir. Bu durum, kişisel sağlığına ve ruh haline zarar verebilir.

3. **Sosyal Baskılar**: Toplumda başkalarına yardım etme, fedakâr olma ve sürekli olarak güçlü olma beklentisi, kişiyi kendinden aşırma davranışları sergilemeye zorlayabilir.

4. **Empatik Kişilikler**: Empati kapasitesi yüksek olan bireyler, başkalarının acılarını veya ihtiyaçlarını daha derinden hissedebilir ve bu da kendilerinin ihtiyaçlarını görmezden gelmelerine yol açabilir.

Kendinden Aşırmanın Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Kendinden aşırma, bazı durumlarda kısa vadede başkalarına yardım etmenin ve onların takdirini kazanmanın ödüllerini getirebilir. Ancak uzun vadede bu tür bir davranış bireyin psikolojik ve fizyolojik sağlığını olumsuz etkileyebilir. İşte kendinden aşırmanın bazı olumsuz etkileri:

1. **Tükenmişlik**: Sürekli olarak başkalarına yardım etmek, kişinin fiziksel ve zihinsel olarak tükenmesine yol açabilir. Birey, kendini yorgun, bitkin ve tükenmiş hissedebilir.

2. **Kaygı ve Depresyon**: Kendinden aşırma, kişinin duygusal dengesini bozarak kaygı ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların gelişmesine neden olabilir.

3. **Sosyal İzolasyon**: Başkalarına yardım etmeye odaklanmak, kişinin kendi sosyal ilişkilerini ihmal etmesine ve yalnızlık hissetmesine yol açabilir.

4. **Özsaygı Kaybı**: Kişi, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarından önce tutarak özsaygı kaybı yaşayabilir. Kendi değerini başkalarının onayına dayandırmak, zamanla bireyin kendisine olan güvenini zayıflatabilir.

Kendinden Aşırma ile İlgili Yaygın Sorular

1. **Kendinden aşırma ile empati arasındaki fark nedir?**

Empati, başkalarının duygularını ve ihtiyaçlarını anlayabilme yeteneğidir. Kendinden aşırma ise, bu empatik anlayışın aşırıya kaçması, kişinin kendisini ihmal ederek başkalarına yardım etmesi anlamına gelir. Empati sağlıklı bir şekilde kullanıldığında bireylerin ilişkilerini güçlendirirken, kendinden aşırma, kişiye duygusal ve fiziksel olarak zarar verebilir.

2. **Kendinden aşırma davranışından nasıl kurtulabilirim?**

Kendinden aşırma davranışından kurtulmak için önce bireyin kendi sınırlarını öğrenmesi gerekir. Kişi, başkalarına yardım ederken kendi duygusal ve fiziksel sağlığını ön planda tutmayı öğrenmelidir. Ayrıca, sağlıklı sınırlar koymak, kendi ihtiyaçlarını ve isteklerini ifade etmek, profesyonel bir destek almak da önemli adımlardır.

3. **Kendinden aşırma kişilik bozukluğu mudur?**

Kendinden aşırma, bir kişilik bozukluğu olarak tanımlanmaz, ancak aşırı ve sürekli hale geldiğinde bireyin ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yapabilir. Kendinden aşırma, özellikle sınır koyma zorluğu çeken kişilerde daha sık görülür ve duygusal tükenmişlik ile ilişkili olabilir.

4. **Kendinden aşırmanın en yaygın görüldüğü alanlar nelerdir?**

Kendinden aşırma, genellikle aile içindeki roller, iş hayatı ve sosyal ilişkilerde görülür. Özellikle annelik, babalık, öğretmenlik ve sağlık hizmetlerinde çalışan kişiler, başkalarına yardım etme eğiliminde oldukları için kendinden aşırma davranışlarını sergileyebilirler.

Sonuç

Kendinden aşırma, kişilerin başkalarına yardım etme ve onların ihtiyaçlarını karşılama çabalarından doğan, zamanla kişinin sağlığını olumsuz etkileyen bir davranış biçimidir. Bu davranış, empatik bir kişiliğe sahip olan bireylerde daha yaygın olarak görülse de, sürdürülebilir olmadığı ve sağlıklı sınırlar koyulmadığı takdirde psikolojik ve fizyolojik problemlere yol açabilir. Kendinden aşırma ile başa çıkabilmek için, kişilerin kendi sınırlarını öğrenmeleri, duygusal ihtiyaçlarını göz ardı etmemeleri ve gerektiğinde profesyonel yardım almaları önemlidir.