Kazakistan’daki olaylarla ilgili çarpıcı tespit : Lider Erdoğan uyarmıştı

CesHef

Global Mod
Global Mod
Kazakistan’daki olaylarla ilgili çarpıcı tespit : Lider Erdoğan uyarmıştı Akaryakıta yapılan artırımları protesto ile başlayan ve devlete ilişkin kurumların yakılması yağmalanmasına kadar gitmesi daha sonrası idarenin Rusya takviyeli yabancı asker istediği Kazakistan’da yaşananlar Türkiye için adeta geçmişin hatırlanması üzere.

“Akaryakıt fiyatlarındaki artış” bahanesiyle başlayan olaylar, o denli bir evreye geldi ki, hükümetin istifasına ve OHAL ilan edilmesine karşın durulmuyor.” diyen gazeteci Murat Alan “Kazakistan’daki olayları bir de bu biçimde okuyun” başlıklı yazısında ülkede yaşananlara değinirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir periyot ülke yöneticilerine yönelik kelamlarına dikkat çekti: “Bakın FETÖ’nün gerçek yüzünü gördük, Türkiye’de yapmayı denedikleri şeyi size de yapacaklar. Darbe dahi deneyecekler, gelin yol yakınken bizim üzere, devletinizin içerisine sızdırılan bu yapıyla uğraş edin”

İşte Mahmut Alan’ın o yazısı

Daima savaş halindeler fakat kelam konusu Türkler, Araplar, cümle İslam ümmeti ya da kendilerinden olmayan mazlum halklar olunca, iç hasımlıklarını bir kenara bırakıp ittifak halinde saldırıyorlar.

Suriye’de yaptıklarını gördük..

Libya, Tunus, Afganistan, Ukrayna, Brezilya, Arjantin, Venezüella’da neler yaptıkları ortada.

Türkiye’de tekraren denediler, “tam başardık” dediklerinde bir şey oldu..

Allah’ın yardımı yetişti, binlerce yıllık devlet geleneğine sahip çıkan bir avuç yiğit, bir biçimde oynanmak istenen oyunu bozdu.

senelerca sabırla örülen sinsi ağı, Ömer Halisdemir olup bir çırpıda yırtıp attık.

Natürel bunun bedelini de milletçe ödüyoruz fakat ne olursa olsun boyun eğmiyoruz.

Artık sırada Kazakistan var üzere görünüyor.

“Akaryakıt fiyatlarındaki artış” bahanesiyle başlayan olaylar, o denli bir basamağa geldi ki, hükümetin istifasına ve OHAL ilan edilmesine karşın durulmuyor.

Tıpkı Seyahat Hareketlerindeki üzere sorunun 3-5 ağaç olmadığı anlaşılıyor.

Gelen imgelere nazaran protestoculara silah dağıtılıyor, askeri birliklerden mühimmat çalınıyor.

Maalesef, kamu güvenliğini sağlamakla yükümlü üniteler inisiyatifi neredeyse kaybetmiş durumda.

Rusya’dan askeri takviye istendiği belirtiliyor.

10 binlerce polisi, 120 bin kişilik ordusu olan bir ülkenin, kendi gücü kışlada/karakolda dururken, Rusya’dan yardım istemesinin mantıklı bir sebebi var mı?

Rusya’nın dayattığı sav edilen kaideleri bir kenara koyalım. ABD, Çin ya da AB dahil, birfazlaca dış faktör devrede olabilir..

Lakin Kazakistan üzere otoriterlikle eleştirilen, iç istihbaratı, polis teşkilatı fazlaca kuvvetli olduğu söylenen bir devletin, protesto gösterisi ismi altında başlayan olaylardaki iç dinamikleri tahlil edememesi, göstericilere silah dağıttığı söylenen işbirlikçilerle uğraşta zayıf kalması nasıl izah edilebilir?

Kazakistan ordusu, emniyeti, yargısı ve başka ünitelerinin oluşturduğu kamu güvenliği bürokrasisi adeta köşeye çekilmiş olayları izliyor üzere..

Tesirli biçimde müdahale edilmemesinin sebebi ne?

Ben karşılığını biliyorum, bu sineması daha evvel gördük..

Ülke içerisine virüs üzere sızıp, bürokraside senelerca sinsice yapılanan, idarede tesirli olan isimleri ya da çocuklarını dahi ele geçiren bir yapılanma var..

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan uyardı..

“Bakın FETÖ’nün gerçek yüzünü gördük, Türkiye’de yapmayı denedikleri şeyi size de yapacaklar. Darbe dahi deneyecekler, gelin yol yakınken bizim üzere, devletinizin içerisine sızdırılan bu yapıyla gayret edin” dedi.

Lider Erdoğan’ın ikazlarını dinleyen Azerbaycan, bu konuda değerli aralık kat etti.

Fakat Kırgızistan ve Kazakistan maalesef son periyoda kadar örgütle gayret adımlarını atmadı.

Artık size şahsen şahit olduğum bir olayı anlatayım. Kazakistan’da FETÖ’nün ne kadar tesirli olduğu daha net anlaşılsın.

Yaklaşık 5 yıl evvel bir program için Kazakistan’a gittim. Ülkenin başşehri Nur-Sultan, Çimkent ve Almatı’yı gezdik.

Şu an olayların en ağır yaşandığı Almatı’daki seyahatimizde, etrafımızdaki Kazak bürokratların neredeyse tamamının Türkçe konuşması dikkatimi çekmişti.

Orta Asya’da tesirli olan bir işadamı ağabeyimiz Almatı’da olduğumuzu öğrenince ziyarete geldi.

Otel lobisinde oturup sohbet etmeye başladık. Husus memleket problemine geldi, FETÖ’yle uğraş bahsi açılınca, Faruk ağabey, “sessiz ol, burada epeyce kuvvetliler başına bir hal gelir” dedi.

İçerinde hiç Türk görmedim deyince, “kardeşim seninle Türkçe konuşanların kim olduğunu sanıyorsun, niçin Türkiye Türkçesi bildiklerini bir düşün. Dikkatli ol sakın kendini kahra sevk edecek bir açık verme. Türkiye Cumhuriyeti seni buradan kurtarana kadar hayatından 2 sene çalarlar” dedi.

Kısa bir sessizlikten daha sonra vedalaştık..

Bir daha sonraki gün bizi gezdiren heyetin başındaki Almatı Vali yardımcısıyla bir ortaya geldik.

İstanbul Türkçesiyle konuşan bu şahsı yemlemek için, Türkçe olimpiyatlarının kaldırılması bir yanılgıydı güya değil mi, öbür türlü Türk lisanlarına nasıl sahip çıkılacak ki deyince; adam aldı sazı eline başladı kaygı yanmaya, “aynen katılıyorum sana” dedi.

Önlem ve temkini bir anda boş verip, dershanelerin kapatılmasının niye yanlış olduğundan, Fatih Üniversitesindeki senelerına, Vakit Gazetesine yönelik ziyaretlerine kadar bir sürü şeyi anlattı.

Doğal sonu “cemaatlere karşıyım ancak esasen onlar da bir cemaat değil, hizmet hareketi” diyerek bağladı. Ağzım açık kaldı..

Onunla sıkı fıkı öbür bürokratları düşündüm, etrafımda daima Türkçe konuşan onlarca yüz gözümün önüne geldi.

Motamot Faruk ağabeyin dediği üzere, hepsi FETÖ’cü bunların dedim.

Taşlar yerine oturuyor değil mi?

Nazarbayev’in sürpriz bir biçimde devlet başkanlığından istifa etmesinin de, “zam” mazeretiyle ülkenin savaş alanına çevrilmesinde de perde ardında bu yapı var.

Yalnızca şu an kime taşeronluk yaptıklarını çözemiyoruz.

ABD’ye mi, Rusya’ya mı, yoksa hepsine birden mi!?

Vakit gösterecek..

Selâmetle..