İşte bunu nasıl doğru yapacağınız

Sefer

Global Mod
Global Mod
Soğuk mevsim sona eriyor ve donsuz günler elma, armut gibi meyve ağaçlarının budaması için ideal. Nelerin dikkate alınması gerekiyor?

Bir bakışta en önemli şeyler

Kuzey Ren-Vestfalya Ziraat Odası, yılın ilk aylarının kış budaması için özellikle uygun olduğunu bildiriyor. Bu süre zarfında ağaçlar uykudadır ve yapraksızdır. Budama önlemleri sadece ağacın gençleşmesini, yani daha fazla güç ve enerji almasını ve daha sağlıklı büyümesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda zengin bir hasat yapılmasına da katkıda bulunur.


Bonn’daki Rheinischer meyve ve sebze çiftçileri il derneği, dik bir şekilde yukarı veya içe doğru büyüyen dalların çıkarılmasını tavsiye ediyor. Birkaç yıldır meyve veren dallar da kesilmelidir. Çünkü meyve genç dallarda daha kalitelidir. Ancak dikkatli olun, ağaçları budarken yapılan bu hatalardan meyve ağaçlarında da kaçınılmalıdır.


İl Derneği’nin açıkladığı gibi, özellikle ağacın tepesi inceltilmelidir, çünkü orada büyüme özellikle güçlüdür. Ayrıca üst bölgede yapılacak bir kesimden sonra ağaç tepesinin alt kısmına tekrar yeterli güneş ışığı ulaşır ve meyveler daha iyi olgunlaşır. Ayrıca hava sirkülasyonu daha iyi olduğundan yaprak ve meyvelerde mantar hastalıklarını önler.


Hangi meyve ağaçları şimdi budanmamalı?


Erik, kiraz gibi çekirdekli meyve ağaçlarında bu süre boyunca hiç budama yapılmamalıdır. Ekim’den Şubat’a kadar uykudadırlar (yani kış sonlarına veya ilkbahar başlarına kadar). Bu zamanda yapılan bir kesim, hasatın bir sonraki yıl başarısız olmasını sağlayabilir.


Şeftali ve kayısı en iyi çiçeklenme döneminde (Mart-Nisan) şekillenir. Hasattan hemen sonra yaz sonunda yapılan bir yaz budaması da ağaçların bir sonraki yıl sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar. Arada küçük bir bakım kesintisi de gayet iyi. Hastalıkların ve mantarların yayılmamasını sağlayabilir. Sıcaklıklara ve yanlış dalları çıkarmamaya dikkat edin. Bununla ilgili daha fazla bilgiyi bu makalede bulabilirsiniz.


Genç meyve ağaçlarını budamalı mısınız?


Evet, ekimden sonra budama yapılır. Tacın şeklini belirtmek için kullanılır. Ortadaki dikey, tirbuşon şeklindeki merkezi sürgün (gövde uzantısı) ve üç ila dört yanal lider ayakta bırakılmıştır. Gerisi kaldırılacak. Daha sonra meyveyi daha kolay hasat edebilmeniz için tacın şekli önemlidir. Ayrıca tüm sürgün ve tomurcukların yeterli ışık almasını sağlar. Dikim kesimi bazen eğitim kesimi olarak da adlandırılır. Dikim kesimi veya eğitim kesimi, meyve ağacının tepesinin temel yapısını oluşturur.


Meyve ağaçlarını ne zaman budamamalısınız?


Soğuk günlerde ağaçların işlenmemesi önemlidir. Budama önlemleri, sıfırın beş dereceden daha düşük donma sıcaklıklarında ve ayrıca yağmur ve kar yağışı sırasında yapılmamalıdır, çünkü bu enfeksiyon riskini artırır. Ahşap altı derecenin altındaki sıcaklıklarda kırılgan hale geldiğinden, genellikle gövdede ve dallarda daha kötü açık yaralar gelişir.


Meyve ağaçlarını budarken ne kadar çıkarmalısınız?

Elma ağacı için ağaç budama
Elma ağacı için ağaç budama

Ağaç budama: Bir meyve ağacından – burada bir elma ağacı – tüm ince dallar ve dallar çıkarılamaz. (Kaynak: T-Online görselleri)

Temel kural şudur: kesmeyin, kesin. Bu nedenle, birkaç dalı budamaktansa dalların bir bölümünü tamamen çıkarmak daha iyidir. Ne kadar çok arabirim varsa, ağaçta o kadar çok yara vardır. Dallar, dal kütüğü kalmayacak şekilde kesilmelidir. Dallanmayan yan sürgünler ayakta bırakılmalıdır. Aynısı orta dal ve önde gelen dallar için de geçerlidir. Bu makale size meyve ağaçlarını nasıl düzgün bir şekilde budayacağınızı anlatacaktır.
 
Üst