Maydanoz, Alman mutfağında sıklıkla kullanılır. Ancak yanlış kullanıldığında bitki zehirli olabilir.
Maydanoz, 2023 yılının zehirli bitkisi seçildi. Hamburg-Wandsbek’teki özel botanik bahçesinden uzmanlar, 19. kez yılın zehirli bitkisi için oy kullandı.
Maydanozu ikinci sırada zakkum ve üçüncü sırada mısır haşhaşı takip ediyor. En sevdiğiniz bitkilerin karanlık tarafları sizi şaşırtsa bile, onları yemekten hemen vazgeçmek zorunda değilsiniz.
Maydanoz ne zaman zehirlidir?
Maydanoz yaprağı tüketimi sizin için herhangi bir tehlike oluşturmaz. Aksine maydanoz, özellikle soğuk algınlığını önlemede yardımcı olan çok miktarda C vitamini içerir. Geçen yıl bir numaralı zehirli bitki olan patateste olduğu gibi, mesele doğru uygulama meselesi.
İlk yıl maydanoz bitkileri, ikinci yılda 30 ila 70 cm yüksekliğinde çiçek saplarının geliştiği bir taban rozeti oluşturur. Çiçekler, göze çarpmayan sarı-yeşil küçük çiçeklere sahip şemsiyelere özgü şemsiyelerdedir. Bundan tohumlar gelişir. Bunlar tüketime uygun değildir.
Zehirlenme belirtileriniz varsa bunu yapmalısınız.
Maydanoz tohumları maydanoz yağı içerir. Mesanenin, bağırsakların ve özellikle uterusun düz kas liflerine etki eden Apiol maddesini içerir. Geçmişte maydanoz yağı bu nedenle gebelikleri sonlandırmak için sıklıkla kullanılıyordu, ancak aşırı doz durumunda kadın için ölümcül sonuçlara da yol açabiliyordu.
Bu nedenle hamile kadınlar maydanoz yağından kaçınmalıdır. Toksin apiol ayrıca alerjik reaksiyonları tetikleyebilir veya karaciğer ve böbrek hasarına yol açabilir.
Ama maydanozun yapraklarını ve saplarını düzgün kullanırsan hiçbir şey olmaz. Tohumları tükettiyseniz ve karın krampları gibi zehirlenme belirtileri yaşıyorsanız hemen tıbbi yardım almalısınız.