İnekler kaç yaşına gelir? Hayvanların yaşam beklentisi hakkında her şey

Sefer

Global Mod
Global Mod



İnekler çiftliklerde önemlidir çünkü süt ve et üretirler. İneklerin ne kadar süre yaşayacağı, tutuldukları koşullara ve kullanıldıkları alana bağlıdır.


Avrupa bizonu birkaç yıldır vahşi doğada özgürce yaşıyor. Sığırların bir akrabası olarak yaklaşık 25 yaşına kadar yaşıyor. Geleneksel sığırlar kesim için tutuluyor ve ulaştıkları yaş kullanım alanına bağlı. Hayvanların farklı kullanım alanlarında ne kadar yaşlandığını buradan öğrenebilirsiniz.


Almanya'da insanlar 2022'de yaklaşık 46,1 kg süt tüketti. Sayılar düşüyor çünkü bitki bazlı içecekler giderek daha önemli bir rol oynuyor. Süt çiftçiliği, bağlı konut gibi olumsuz koşullar nedeniyle eleştiriliyor.


Bir inek, ilk buzağılamasından sonra dişi bir evcil sığırdır. Ortalama olarak, bir süt ineği kesilmeden önce beş ila altı yıl yaşar. Yaklaşık 24 ay sonra, doğum yapmadan süt üretimi mümkün olmadığından ilk kez gebe kalır. Bu noktadan sonra, inek birkaç ara ile gebe kalır. Hayvanın fiziksel eforu, yaşam beklentisinin azalmasına katkıda bulunur.


Süt üretimi azalırsa, hayvan artık ekonomik olarak yaşayabilir değildir ve kesilir. İlerici çiftçiler, ineğin gebelikler arasında iyileşmesi için bir mola vermesini sağlamak amacıyla süreyi uzatmaya çalışırlar.


Erkek sığırlar gıda üretimi için kullanılır ve kesim için yetiştirilir. Kesimdeki ortalama yaş 18 ila 20 (maksimum 30) aydır. Dana eti üretmek için sığırlar daha erken, genellikle 5. ve 7. aylar arasında kesilir.


Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü kesim yaşını 30 aya çıkardı. Çalışmalar, BSE ve diğer hayvan hastalıkları riskinin bu noktadan itibaren önemli ölçüde arttığını gösterdi. Çiftlikler için daha geç bir kesim, muayeneler için ek maliyetler anlamına gelir. Tüketicinin bakış açısından, sığırlar yaklaşık 24 ayda ideal olgunluğa ulaşmıştır ve et yüksek kalitededir.


Fabrika çiftçiliği tamamen karlılıkla ilgilidir. Bir inek ne kadar ağırsa, o kadar fazla yem gerekir. Hayvan gerekli kesim ağırlığına ulaştığında, maliyetten tasarruf etmek ve tüketici taleplerini karşılamak için ete işlenir. Organik çiftlikler bazen hayvanlarının daha uzun yaşamasına izin verir, bu nedenle kesimden önce 48 ay düşünülebilir. Besi sırasında, mümkün olan en kısa sürede kesim ağırlığına ulaşmak için enerji açısından zengin yem kullanılır. Boğa planlanan besi ağırlığına zaten ulaşmışsa daha erken kesim (24 aylıktan önce) mümkündür.


Tüm sığırlar kesim olgunluğuna ulaşmaz. Kötü yaşam koşulları nedeniyle, fabrika çiftliklerindeki birçok sığır yaşamlarının ilk yılında hastalıktan ölür. Bu hayvanlar kesilmez çünkü et gerekli kaliteye sahip değildir.
 
Üst