Him Kimler Için Kullanılır ?

Irem

New member
Him Kimler İçin Kullanılır?

İngilizce dilinde, zamirlerin doğru kullanımı, dilin temel yapı taşlarından birini oluşturur. "Him" zamiri, öznenin erkek olduğu durumlarda kullanılır ve dilbilgisel olarak üçüncü tekil şahıs erkek zamiridir. Ancak bu zamirin kullanımı, dildeki sosyal yapılar ve bağlama göre değişiklik gösterebilir. Bu makalede, "him" zamirinin kimler için kullanıldığını ve bu kullanımla ilgili sıkça sorulan soruları ele alacağız.

Him Zamiri Nedir?

Him, İngilizce dilinde "he" zamirinin objektif hali olarak kullanılır. "He", özne durumundayken, "him" nesne durumundayken kullanılır. Örneğin:

- He is my friend. (O benim arkadaşımdır.)

- I saw him yesterday. (Onu dün gördüm.)

Her iki cümlede de, "he" özne olarak kullanılırken, "him" nesne olarak kullanılmıştır. Bu örnekler, dilbilgisel açıdan "him" zamirinin erkekleri işaret ettiğini açıkça ortaya koymaktadır.

Him Kimler İçin Kullanılır?

"Him" zamiri, yalnızca erkekler için kullanılmaz. Bu zamir, geleneksel olarak erkek cinsiyetini ifade etmek için kullanılsa da, dilin evrimleşmesiyle beraber daha farklı kullanımlar da gelişmiştir. Ancak, çoğu zaman "him" zamiri şu durumlarda kullanılır:

1. **Erkekler İçin:** En yaygın kullanım şekli, "him" zamirinin erkek bireyler için kullanılmasıdır. Bu, İngilizce dilinin temel dilbilgisel kuralıdır ve cinsiyetin belirtildiği her durumda geçerlidir.

Örnek:

- I saw John, and I talked to him. (John'ı gördüm ve onunla konuştum.)

2. **Cinsiyetin Belirtilmediği Durumlarda:** Bazı durumlarda, bir kişinin cinsiyeti belirgin olmadığı ya da kimliği bilinmediği zaman, bu zamir "him" olarak kullanılabilir. Ancak, günümüzde bu tür kullanımlar, cinsiyetin flulaşmasından kaçınılması gerektiği düşüncesiyle bazen daha dikkatli yapılmaktadır.

Örnek:

- I received an email from the manager, and I replied to him. (Yöneticiye bir e-posta aldım ve ona yanıt verdim.)

Him Ne Zaman Kullanılmaz?

"Him" zamiri, yalnızca erkekler ve erkek kimlikli kişiler için kullanılmaz. Aşağıdaki durumlarda "him" kullanılmaz:

1. **Kadınlar İçin:** Kadınlar için kullanılan zamir "her"dir. Eğer konu bir kadınsa, "her" kullanılmalıdır. Bu durumda "him" yanlış olur.

Örnek:

- I saw Mary, and I talked to her. (Mary'yi gördüm ve onunla konuştum.)

2. **Cinsiyeti Belirtilmeyen Kişiler İçin:** Cinsiyetine dair net bir bilgi olmayan kişiler için "they" zamiri kullanılır. Bu, tekil "they" kullanımını kapsar ve dilin daha cinsiyet duyarlı bir hale gelmesini sağlar.

Örnek:

- I saw the person yesterday, and I talked to them. (Dün o kişiyi gördüm ve onlarla konuştum.)

Him Ne Zaman Doğru Kullanılır?

"Him" zamirinin doğru kullanımı için dilbilgisel bazı kurallar vardır:

1. **Nesne Durumunda:** "Him" zamiri, cümlenin öznesi değil, nesnesi olduğu zaman kullanılır. Yani, eylemi yapan değil, eylemi üzerine alan kişi için kullanılır.

Örnek:

- I called him yesterday. (Onu dün aradım.)

2. **Belirli Bir Kişiyi İşaret Etme:** "Him" zamiri, belirli bir erkek kişiyi işaret etmek için kullanıldığında anlamlıdır. Genelde isimle birlikte kullanılır.

Örnek:

- I met Mike, and I spoke to him for an hour. (Mike ile tanıştım ve bir saat boyunca onunla konuştum.)

3. **Ayrıntı Verme:** Eğer bir eylemin hangi kişi üzerine yapıldığını vurgulamak istiyorsanız, bu durumda "him" kullanabilirsiniz.

Örnek:

- I gave the book to him. (Kitabı ona verdim.)

Him Kullanımına İlişkin Yaygın Sorular ve Cevapları

1. **“Him” Zamiri Her Zaman Erkekler İçin Mi Kullanılır?**

Evet, geleneksel olarak "him" zamiri erkekler için kullanılır. Ancak, dildeki evrimsel değişiklikler ve cinsiyet kimliği konusunda artan farkındalık, bazen bu zamirin cinsiyetin belirsiz olduğu durumlarda veya belirli bir kişinin kimliği hakkında bilgi edinilemeyen durumlarda yanlış anlaşılmalara yol açabilmektedir. Böyle durumlarda daha nötr zamirler tercih edilebilir.

2. **Bir Kadın İçin "Him" Kullanılabilir Mi?**

Hayır, bir kadından bahsederken "him" kullanmak dilbilgisel olarak yanlıştır. Kadınlar için doğru zamir "her"dir.

3. **Tekil “They” ile "Him" Arasındaki Fark Nedir?**

"Him" zamiri, tekil bir erkek için kullanılırken, "they" zamiri, tekil bir kişi için cinsiyet belirtmeden veya cinsiyeti belirsiz olan biri için kullanılır. Bu, İngilizce’deki daha cinsiyet duyarlı bir kullanım tercihidir.

4. **"Him" Kullanımı Sosyal ve Kültürel Açıdan Ne Anlama Gelir?**

Bazı kültürel bağlamlarda, "him" zamirinin kullanımı, toplumsal cinsiyet rollerini pekiştirebilir. Bu yüzden bazı kişiler için bu zamirin kullanımı, yalnızca biyolojik cinsiyetle ilgili bir ifade değil, aynı zamanda toplumsal bir normu yansıtabilir. Sosyal ve kültürel bağlamda, cinsiyetle ilgili daha duyarlı olmak, dilin evrimleşmesi açısından önemlidir.

Sonuç

"Him" zamiri, geleneksel olarak erkek cinsiyetini ifade etmek için kullanılan bir zamirdir. Ancak, dilin zamanla evrilmesiyle birlikte, dildeki cinsiyet ve kimlik anlayışları da değişmiştir. Her ne kadar "him" genellikle erkekler için kullanılsa da, bu zamirin doğru kullanımı dilbilgisel kurallar ve bağlama bağlıdır. Kadınlar için "her", cinsiyeti belirli olmayan kişiler için ise "they" kullanılması gerekmektedir. Zamirlerin doğru ve anlamlı kullanımı, İngilizce'nin daha etkili ve toplumsal olarak duyarlı bir biçimde konuşulmasına katkı sağlar.