Mutfak ipucu
Sıcak hava fritözündeki yumurtalar – o zaman gerçekten mantıklıdır
Sıcak hava fritözleri birçok yemek için kullanılır. İçinde yumurta da pişirebilirsiniz; ancak bu her zaman zaman veya enerji tasarrufu sağlamaz.
12/01/2024 – 13:13|Okuma süresi: 2 dakika
Almanya'da son altı yılda yaklaşık 10 milyon sıcak hava fritözü satıldı. Arızalar ve değiştirmeler de dahil olmak üzere, bu ülkedeki yedi ila sekiz milyon evde muhtemelen hava fritözü adı verilen bir cihaz bulunuyor. Aslında patates kızartması ya da sebze gibi yemeklerin sıcak hava kullanılarak yağsız olarak hazırlanmasını vaat eden cihaz, yumurta pişirmek için bile kullanılabiliyor. Bu aslında mümkündür ancak her zaman mantıklı değildir.
Hava fritözündeki yumurtalar: Bu her zaman mantıklı değildir. (Kaynak: Yolculuğun Ortası/KI)
Birçok Alman için haşlanmış yumurta kahvaltının bir parçasıdır: Ankete katılanların yüzde 36'sı, Dünya Yumurta Günü'nde temsili bir Civey anketinde tavuk yumurtasının haftada birkaç kez sofralarında olduğunu söyledi. Hazırlama yöntemleri çok farklıdır: Bazıları yumurtayı sahanda veya çırpılmış olarak tercih ederken, bazıları yumurtaları tencerede veya yumurta pişiricisinde pişirir. Sıcak hava fritözünde hazırlama yöntemi su, tencere tava gerektirmez. Bazı portallar önemli miktarda enerji ve su tasarrufu vaat ediyor.
Ancak “utopia.de” dergisinin yazdığı gibi bu doğru değil: Yumurtaların fritözde pişme süresi bazen geleneksel pişirmeye göre iki kat daha uzundur. Yumuşak bir yumurtanın normal şekilde pişmesi yalnızca dört ila altı dakika sürerken, sıcak hava fritözünün pişmesi sekiz ila on dakika sürer. Sert haşlanmış bir yumurta çeyrek saat kadar sürer; daha büyük veya soğutulmuş yumurtalarda ise istenen sertlik seviyesine ulaşmak daha da uzun sürebilir. Özellikle yalnızca bir veya iki yumurta hazırlamak istiyorsanız, yumurta pişiricisine veya tencereye kıyasla enerji tasarrufu neredeyse yok denecek kadar azdır.
Ancak, daha da büyük ve enerji tüketen fırının ısınmasını önlemek için, pişmiş ekmeklerinizi sabahları sıcak hava fritözünde de hazırlarsanız, kahvaltılık yumurtalarınızı oraya koyabilirsiniz ve böylece gerçekten enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Yumurtaları sıcak hava fritözünün sepetine yerleştirin (dürtmeniz gerekmez), sıcaklığı 170 dereceye ayarlayın ve yumurtaları ve ruloları birlikte pişirin. Ruloların bir önceki günden, dondurulmuş veya önceden pişirilmiş olmasına bağlı olarak, ruloların hazırlanma süresi değişir. Yumurtalar için aşağıdakiler geçerlidir: Yumuşak haşlanmış yumurtalar için yaklaşık sekiz dakika, sert haşlanmış yumurtalar için on iki dakika. Hazırlandıktan sonra her zamanki gibi söndürün.
Sıcak hava fritözündeki yumurtalar – o zaman gerçekten mantıklıdır
Sıcak hava fritözleri birçok yemek için kullanılır. İçinde yumurta da pişirebilirsiniz; ancak bu her zaman zaman veya enerji tasarrufu sağlamaz.
12/01/2024 – 13:13|Okuma süresi: 2 dakika
Almanya'da son altı yılda yaklaşık 10 milyon sıcak hava fritözü satıldı. Arızalar ve değiştirmeler de dahil olmak üzere, bu ülkedeki yedi ila sekiz milyon evde muhtemelen hava fritözü adı verilen bir cihaz bulunuyor. Aslında patates kızartması ya da sebze gibi yemeklerin sıcak hava kullanılarak yağsız olarak hazırlanmasını vaat eden cihaz, yumurta pişirmek için bile kullanılabiliyor. Bu aslında mümkündür ancak her zaman mantıklı değildir.
Hava fritözündeki yumurtalar: Bu her zaman mantıklı değildir. (Kaynak: Yolculuğun Ortası/KI)
Birçok Alman için haşlanmış yumurta kahvaltının bir parçasıdır: Ankete katılanların yüzde 36'sı, Dünya Yumurta Günü'nde temsili bir Civey anketinde tavuk yumurtasının haftada birkaç kez sofralarında olduğunu söyledi. Hazırlama yöntemleri çok farklıdır: Bazıları yumurtayı sahanda veya çırpılmış olarak tercih ederken, bazıları yumurtaları tencerede veya yumurta pişiricisinde pişirir. Sıcak hava fritözünde hazırlama yöntemi su, tencere tava gerektirmez. Bazı portallar önemli miktarda enerji ve su tasarrufu vaat ediyor.
Ancak “utopia.de” dergisinin yazdığı gibi bu doğru değil: Yumurtaların fritözde pişme süresi bazen geleneksel pişirmeye göre iki kat daha uzundur. Yumuşak bir yumurtanın normal şekilde pişmesi yalnızca dört ila altı dakika sürerken, sıcak hava fritözünün pişmesi sekiz ila on dakika sürer. Sert haşlanmış bir yumurta çeyrek saat kadar sürer; daha büyük veya soğutulmuş yumurtalarda ise istenen sertlik seviyesine ulaşmak daha da uzun sürebilir. Özellikle yalnızca bir veya iki yumurta hazırlamak istiyorsanız, yumurta pişiricisine veya tencereye kıyasla enerji tasarrufu neredeyse yok denecek kadar azdır.
Ancak, daha da büyük ve enerji tüketen fırının ısınmasını önlemek için, pişmiş ekmeklerinizi sabahları sıcak hava fritözünde de hazırlarsanız, kahvaltılık yumurtalarınızı oraya koyabilirsiniz ve böylece gerçekten enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Yumurtaları sıcak hava fritözünün sepetine yerleştirin (dürtmeniz gerekmez), sıcaklığı 170 dereceye ayarlayın ve yumurtaları ve ruloları birlikte pişirin. Ruloların bir önceki günden, dondurulmuş veya önceden pişirilmiş olmasına bağlı olarak, ruloların hazırlanma süresi değişir. Yumurtalar için aşağıdakiler geçerlidir: Yumuşak haşlanmış yumurtalar için yaklaşık sekiz dakika, sert haşlanmış yumurtalar için on iki dakika. Hazırlandıktan sonra her zamanki gibi söndürün.