Hala yenilebilir mi yoksa zehirli mi?

Sefer

Global Mod
Global Mod



Birçok kişi yaz sebzelerini kendi bahçelerinde yetiştiriyor. Ancak özellikle evde yetiştirilen kabak ve balkabakları ölümcül bir tehlike oluşturabilir.

Bir bakışta en önemli şeyler

Balkabakları cucurbitacin maddesini içerebilir. Zehirli madde süpermarketlerde bulunan yaygın çeşitlerden çıkarılmıştır. Ancak, kendi tohumlarınızı kullanarak kendi balkabaklarınızı yetiştirdiğinizde, zehir sebzede tekrar oluşabilir.


Ancak uzmanlara göre, zehrin bitkiye geri dönmesine neden olan şey yalnızca bitkiyi kendiniz yetiştirirken meydana gelen geri melezleme veya mutasyon değil. Çok yüksek sıcaklıklar da acı maddenin oluşumunu teşvik eder. Daha sonra sebzeler stres altına girer ve bu da cucurbitacin oluşumunu teşvik edebilir.


Kabakların süs kabaklarının yanında yetiştirilmesi tehlikeli hale gelir. Bitkilerin birbirine yakınlığı geri melezlemeye neden olabilir, bu da kabakta cucurbitacin bulunmasına neden olabilir.


Ayrıca kendi bahçenizden elde ettiğiniz kabak ve kabak çekirdeğinin ileri tarımda kullanılmaması gerekmektedir. Ticari olarak satın alınan tohumlar güvenli kabul edilir.


Sebzelerin tadı veya kokusu acıysa dikkatli olunması tavsiye edilir. O zaman sen-meli Ellerinizi ondan uzak tuttuğunuzdan ve hazırlanmış yemekleri attığınızdan emin olun. Pişirmek bile zehirli maddeyi yok etmez. Cucurbitacin mide zarını tahriş eder.


Vücuda ne kadar girdiğine bağlı olarak, aşağıdaki gibi belirtiler görülür:

  • keyifsizlik,
  • Mide bulantısı,
  • Kusma ve
  • İshal
En kötü durumda yaşamı tehdit eden kanlı ishal meydana gelebilir. Hatta 2015 yazında güneybatı Almanya'dan bir adam kabak yahnisi yedikten sonra hayatını kaybetmişti.

  • Kavun, salatalık, kabak: Bu virüse karşı yalnızca yıkım yardımcı olacaktır
İyi bir kabağı nötr ila hafif tatlı tadından çiğ veya pişmiş olarak anlayabilirsiniz. Pürüzsüz, parlak, hasarsız bir cilde sahip sert kabak en iyisidir. Kabakların sarı ya da yeşil olması önemli değil çünkü her iki çeşidin de tadı ve kullanım alanı aynıdır.


Basınca karşı çok hassas oldukları için satın alırken çukurlu kabakları tercih etmemelisiniz. Depolama için bunları parşömen kağıdına veya kuru bir beze ayrı ayrı sarmak en iyisidir.


Kötüleşmeden önce bir hafta boyunca serin ve karanlık bir yerde saklanabilirler. En iyi şekilde buzdolabının sebze bölmesinde saklanırlar. Ancak domates, muz veya elmanın yanında saklanmamalıdır. Olgunlaştırıcı gaz olan etileni açığa çıkarırlar ve kabakların daha çabuk yaşlanmasına neden olurlar.


Kabakla ilgili birçok tarif vardır. Özellikle sote, çorba veya salatalar için uygundur. Püre halinde ızgara et, balık veya ekmek için lezzetli bir sos oluştururlar. Yağda marine edilmiş kabak ızgara veya kızartılabilir. Hafif sebze bebek maması için de mükemmeldir.


Sebzeleri soymanıza gerek yok. Soymadan pişirmek daha iyidir, aksi takdirde kabaklar hızla fazla pişer. Doğru hazırlama hakkında daha fazla bilgiyi burada okuyun.


Kabaklar, aşağıdakiler gibi minerallerin yüksek içeriğiyle karakterize edilir:

  • kalsiyum
  • magnezyum
  • ütü
  • fosfat
  • A vitamini (provitamin A)
  • B1 Vitamini
  • B2 Vitamini
  • B6 Vitamini
  • Folik asit
  • C vitamini
  • E vitamini.
100 gramında yaklaşık 17 kilokalori olan bu yaz sebzesi, hafif ama oldukça besleyici bir zayıflama yardımcısıdır. Bebeğin kemiklerinin ve iskeletinin optimal gelişimi için gerekli olan artan besin gereksinimlerinin karşılanması gerektiğinden, sağlıklı bir beslenme hamilelik sırasında özellikle önemlidir. Kabak bunun için idealdir.


Kabaklar süpermarketlerde tüm yıl boyunca mevcuttur. Ancak çoğu İspanya, Fas veya ABD'den ithal edilmektedir. Almanya'dan gelen kabakların hasat zamanı Temmuz ve Ekim ayları arasındadır. Alışveriş yaparken olgun ve taze sebzeler aldığınızdan emin olmak için mevsime dikkat edin. O zaman vitamin ve besin içeriği mümkün olduğunca yüksek olur ve çevre gereksiz yere kirlenmez.
 
Üst