Frankfurt’taki Ambiente ticaret fuarı: Sürdürülebilir ürün fikirleri israfı önlüyor

Sefer

Global Mod
Global Mod



Sürdürülebilirlik, bu yılki tüketim malları fuarı Ambiente’nin ana teması. Yeni fikirlerin yanı sıra eski teknoloji de burada geri dönüş yapıyor.


Yiyecekleri atmak canınızı yakabilir. Şu anda yüksek fiyatlarla cüzdanda – ama aynı zamanda sürdürülebilirlik açısından. Bu nedenle, giderek daha fazla şirketin gıdaları daha uzun süre taze tutmayı düşünmesi şaşırtıcı değil.


Frankfurt’taki Ambiente tüketim malları fuarında bir dizi fikir sunuldu. Özel olan: birçok tasarımcı, ürünlerine çok fazla kaynak harcamadan israfın nasıl üstesinden gelineceğini düşünüyor.


Airtender şirketinden bir örnek geliyor. Sıkı bir el sıkışma ve biraz pompalama ile herhangi bir standart vidalı kavanozu hava geçirmez şekilde kapatabileceğiniz bir kapak zımbası ve bir vakum pompasından oluşan bir sistem geliştirdi. Bu kavanozlar zaten günlük hayatta kullanılıyor, reçeller boşaldığında, salatalık veya çocuk lapası yendiğinde.


Airtender CEO’su Dalibor Borjanin, “Onları hava geçirmez şekilde kapatırsanız, vidalı kavanozlardaki yiyeceklerin çoğu, standart iade edilebilir kavanozlara göre beş kat daha uzun süre dayanır” diyor. Bu şekilde, eski cam mantıklı bir şekilde yeniden kullanılabilir – bir taşla iki kuş.


Yeniden keşfedilen eski bir yöntem


Başka bir depolama yöntemi ilk bakışta açık değil: Ambiente’deki “Çözümler” trend sergisinde çocuklar için küçük bir kurutma rafı gibi bir şey var.


Çözümler, Almanca çözümler anlamına gelir. Bu, günlük hayatı kolaylaştıran veya belki de dünyayı biraz daha iyi hale getiren ürünlerle ilgili. Birkaç dikmeli ahşap çerçeve böyle bir üründür: bir meyve standı.


Meyveler çapraz çubuklara yerleştirilir. Ve tercihen birbirlerine temas etmeyecekleri ve ahşapla sadece küçük temas noktaları olacak şekilde. O kadar gevşek bir şekilde düzenlenmişler ki, bir meyve kasesinde sıkıca paketlendiğinden çok daha uzun süre dayanırlar.


Dünyayı kurtarmaz ama bir şeyleri iyileştirir


“Çözümler” sergisinin küratörü tasarımcı Sebastian Bergne, “Bu tür fikirler çok basit, ancak israfı önlemeye yardımcı oldukları için önemlidirler” diyor. “Genellikle bu ürünler bir devrim değil, geçmişte kullanılmış bir şeydir.” Yan yana meyve rafı, birçok çiftliğin sahip olduğu meyve depolama tesislerine geri döner.


Bergne, “Elmalar ideal olarak birbirine değmeyecek şekilde dikkatlice yan yana yerleştirildi” diye açıklıyor. “Dolayısıyla yeni ürün, meyve depolamak için eski bir teknik ama buna farklı bir şekilde yaklaşılıyor. Yani sonuçta bu bir yenilik.” Özellikle sehpa üzerinde güzel bir şekilde dizilen meyve oturma odasında da bir dekorasyon haline geldiği için.


Bergne, “Açıkçası bu çok küçük bir sorunun çözümü ve gezegeni kurtarmayacak.” Dedi. “Ama bence bu, giderek daha iyi fırsatlar bulmanın pek çok yolu olduğunu çok iyi gösteriyor.”


Yeniden kullanılabilir bir kapta “gidilecek pizza”


“Çözümler” sergisinden bir başka fikir, uygun saklama kaplarına karşı zaafı olan tutkulu bir pizza üreticisi değilseniz, her ev için uygun olmayabilir. Ancak Koziol’ün Move Pizza adlı ürünü, konaklama endüstrisindeki bir sorun için ilgi çekici olabilir: birçok kez kullanılabilen ve istiflenebilen bir pizza kutusu.


Sebastian Bergne, “Bu tür ürünler, catering sektörünün müşterilerine yeniden kullanılabilir ambalajlar sunmasını zorunlu kılan Alman mevzuatına bir yanıt olabilir” diyor. Pizza kutuları, 2023 Ocak ayından bu yana plastik kaplar için yürürlükte olan düzenlemeden muaf olsa da yine de eleştiriliyor. “Bu tür tasarım yaklaşımları, insanlara her zaman bir şeyi farklı şekilde uygulamanın yolları olduğunu gösteriyor.”
 
Üst