Elma ağaçlarındaki küllemeyi tespit edin ve onunla mücadele edin

Sefer

Global Mod
Global Mod



Elma küllemesi, elma ağacının yapraklarını ve sürgünlerini beyaz bir kaplamayla kaplar. Burada hızlı bir şekilde nasıl savaşacağınızı öğrenin.


Külleme, elma ağaçlarını etkileyebilecek en yaygın mantar hastalıklarından biridir. Bu yaprakları, sürgünleri, dalları, tomurcukları ve meyveleri kaplayan beyaz bir kaplamadır. Unlu kıvamından dolayı mantara küf adı verilir ve genellikle elma kabuğu olarak bilinir. Bu nedenle kolayca tanınabilir.


Küfün zamanında tanınması ve mücadele edilmesi önemlidir. Aksi takdirde elma ağacının hasadı ve sağlığı etkilenecektir. Tedavi edilmeyen mantar enfeksiyonu ağacın ölmesine neden olur.


Aşağıdaki makalede elma ağaçlarındaki külleme ile nasıl hızlı ve etkili bir şekilde mücadele edebileceğinize dair pratik ve basit ipuçları bulacaksınız.


Elma külleme belirtileri


Elma ağacı hastalığına neden olan külleme mantarının adı Podosphaera leucotricha'dır. Mantar, yapraklar ve sürgünler üzerinde sporlar (conidia) oluşturan bir mantar ağından (miselyum) oluşan beyazımsı bir kaplama bırakır.


Elma ağacının etkilenen bölgelerinin büyümesi hastalık nedeniyle engellenir. Enfekte çiçeklerden meyve gelişmez. Etkilenen ağaçların elmaları genellikle ağsı bir kızıllığa sahiptir.


Yaz aylarında mantar, kışı geçirdiği elma ağacının tomurcuklarına bir ağ halinde yuva yapar. Bir sonraki baharda filizlendiğinde yeni yapraklara ve sürgünlere yayılır. Yapraklar uzun süre enfekte olursa kurur, bükülür ve elma ağacından düşer.


Küf mantarının belirtileri:

  • Bitkinin tüm kısımlarında bulunan beyaz, unlu madde (yapraklar, sürgünler, tomurcuklar, meyveler)
  • yapraklarda sarı lekeler,
  • kıvrılmış yapraklar,
  • bükülmüş yapraklar,
  • solmuş yapraklar,
  • yaprak düşmesi,
  • bodur çekim ipuçları.
Elma ağaçlarında mantar hastalıklarıyla savaşın


Hastalıkla hızlı bir şekilde mücadele etmek için gözle görülür şekilde etkilenen sürgünlerin ve dallarının sağlıklı ağaçta kesilmesi önemlidir. Kış budamasını sonbaharda yapmak en iyisidir. Konstanz Gölü Meyve Yetiştiriciliği Yeterlilik Merkezi'ne göre, etkilenen tomurcukları çıkıntılı ve yayılmış tomurcuk pullarından tanıyabilirsiniz.


Mantarla savaşmak için doğal ve kimyasal ilaçları da kullanabilirsiniz.


Doğal kontrol yöntemleri


Elma ağaçlarındaki külleme ile çeşitli doğal yöntemler kullanarak mücadele edebilirsiniz.

  • Neem yağı
    Neem yağını ve suyu karıştırın.
    Bir sprey şişesi kullanarak karışımı ağacın etkilenen bölgelerine püskürtün.
    Uygulamayı düzenli olarak tekrarlayın. Özellikle sağanak yağışlardan sonra ürünü tekrar uygulamalısınız.
  • kabartma tozu
    Bir miktar karbonatı suda eritin.
    Karışımı bitkinin etkilenen kısımlarına uygulayın.
    Ürünün düzenli kullanımı mantarın büyümesini engellemeye ve onunla savaşmaya yardımcı olabilir.
    Alternatif olarak kabartma tozu yerine kabartma tozu da kullanabilirsiniz. Bazı insanlar, etkiyi arttırmak ve haşere istilasını önlemek için karışıma bir miktar bulaşık deterjanı da ekler.
  • ısırgan
    Küf mantarını ısırgan otundan yapılan bir kaynatma veya gübre ile temizleyebilir ve onunla mücadele edebilirsiniz. Isırgan otu gübresini kendiniz nasıl yapabileceğinizi bu yazımızda öğrenebilirsiniz.
Kimyasal kontrol yöntemleri


Doğal yöntemler istenilen etkiyi vermiyorsa kimyasal mücadele yöntemlerine başvurmalısınız. Külleme kontrol altına alınmazsa diğer bitkilere yayılıp onları da öldürebilir.


Ancak kimyasal mücadeleyi kullanırken üreticinin talimatlarına dikkatle uymak önemlidir. Ayrıca güvenlik önlemlerini de unutmayın ve koruyucu giysiler, koruyucu gözlükler ve koruyucu eldivenler kullanın.


En etkili olanı kükürt veya bakır içeren fungisitlerdir. Küfleri hızlı ve etkili bir şekilde tedavi etmek için bunları kullanabilirsiniz.


Elma küllemesine özellikle duyarlı çeşitler için, örneğin

  • Boskoop,
  • Braeburn,
  • Cox Portakal,
  • alkmene,
  • Jonathan,
  • Jonagold ve
  • Cesaret ediyorum
En başından itibaren özel fungisitleri kullanmalısınız; ideal olarak kükürt preparatı.


Elma küllemesine son vermek için, ilkbaharda tomurcukların açılmasından itibaren yedi gün arayla yaklaşık üç uygulama halinde budama ile kombine edilmelidir.


Önleyici tedbirler


Elbette elma ağaçlarında külleme riskini azaltmak için önleyici tedbirler almak mücadele etmekten daha iyidir. Buna doğru konum da dahildir. Ağaç yeterli güneş ışığı almalı ve yeterli havalandırmaya sahip olmalıdır. Bu, diğer ağaçlardan ve duvarlardan havanın dolaşabilmesi için yeterli mesafenin olduğu anlamına gelir. Ayrıca taç çok yoğun olmamalıdır.


Ayrıca ağacın etrafındaki düşen yaprakları, ölü bitki parçalarını ve yabani otları düzenli olarak temizleyin. Aksi takdirde küf ve diğer mantarlar için üreme alanı görevi görebilirler.


Uygun bakım da önemlidir. Ağacı yeterince sulayın. Ancak aşırı sulamadan kaçının. Çünkü nemli toprak mantarın büyümesini teşvik edebilir. Hastalığa karşı direncini güçlendirmek için ağacı düzenli olarak gübreleyin. Ancak azot içeren gübreyi çok fazla kullanmayın. Bu aynı zamanda küf istilası riskini de artırır.


Çözüm


Elma ağaçlarında külleme ile kolayca mücadele edebilirsiniz. Neem yağı, kabartma tozu veya ısırgan otu gübresi gibi maddeler burada yardımcı olabilir. Mantarın diğer bitkilere yayılıp daha fazla yayılmaması için, bir istila meydana geldiğinde dikkatli olmanız ve hızlı hareket etmeniz önemlidir.


Küf istilasını önlemek için en uygun yer ve uygun bakım önemlidir. Bu önlemlerle küf riskini azaltabilir ve lezzetli elmalara sahip sağlıklı bir elma ağacının keyfini çıkarabilirsiniz.
 
Üst