Ekrem İmamoğlu aday olmadığını ilan etti mi?

CesHef

Global Mod
Global Mod
Ekrem İmamoğlu aday olmadığını ilan etti mi? Millet İttifakı’nda cumhurbaşkanı adayı tartışması devam ederken arka arda açıklamalar geliyor. Hürriyet Gazetesi Muharriri Abdülkadir Selvi, adaylık için konuşulan isimlerden İBB Lideri Ekrem İmamoğlu’nun açıklamalarının perde ardını yazdı. Selvi’nin bugünkü köşe yazısı şu biçimde:

Kılıçdaroğlu’nun, “Akşener’le aşikâr aralıklarla görüşüyoruz. İttifakla ilgili her hangi bir sorun yok” açıklamasına sorun yok deniliyorsa orada sorun var diyecek değilim.

İki partinin yöneticileri de Akşener ile Kılıçdaroğlu’nun kamuoyunun bilgisi dışında de vakit zaman görüştüklerini doğruluyorlar.

Kılıçdaroğlu ile Akşener içinde cumhurbaşkanı adayı konusunda patlak vermiş bir kriz kelam konusu değil. Zira cumhurbaşkanı adayının belirleneceği sürece girilmedi. çabucak hemen masa kurulup kimin aday olacağı üstündeki arayış başlamadı. Ancak iki önderin önünde cumhurbaşkanı adayını belirlemek üzere kuvvetli bir sorun duruyor.

Bizde cumhurbaşkanlığı konusu kıymetlidir.

Bu uğurda darbeler yapıldı. Partiler bölündü.

ORTAK ADAY BASKISI

2023 seçimlerinde Kılıçdaroğlu ve Akşener’i en epey zorlayacak husus cumhurbaşkanı adayı olacak. 24 Haziran 2018 seçimlerinde ortak aday çıkarmayı başaramamışlardı. İki başkan bu defa ortak aday çıkarma konusunda tabandan gelen ağır bir baskı ile karşı karşıyalar. Muhalif taban bunu tarihi bir misyon olarak görüyor.

AKŞENER’DEN AÇIK ÇEK

Meral Akşener, tabandan gelen bu dalgayı gördü. “Ben toz zerresi kadar kendim için plan yapmıyor, çalışmıyorum. Türkiye’nin önünü tıkayacak şahıs ben olmayacağım” dedi. Akşener, 24 Haziran seçimlerinden ders çıkardığının altını çizmeyi de ihmal etmedi. Zira Abdullah Gül’ün ortak adaylığını engelleyen başkan olarak gösterilmesi niçiniyle bu biçimde bir vurgu yapmaya muhtaçlık hissetti.

KILIÇDAROĞLU’NUN ÇIKIŞI

Akşener ne kadar kendini geri çektiyse Kılıçdaroğlu o derece kendini ileri sürdü. 7 Aralık 2020 tarihinde Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında kendisine laf atan AK Parti milletvekillerine verdiği “Benim aday olmayacağımı size kim söylemiş oldu?” karşılığından bu yana adım adım ismini ön plana çıkardı. Ayrıyeten cumhurbaşkanı adaylığı CHP başkanının hakkıdır. Aday olmaması şaşırtan olur.

KILIÇDAROĞLU DAYATMASI

Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığını empoze etmeye dönük uğraşlar Millet İttifakı ortasında rahatsızlığa niye oldu. Kılıçdaroğlu’nun adaylığının bir dayatmaya dönüştüğü kanaati oluştu. DÜZGÜN Parti’nin tesirli isimlerinden Cihan Paçacı’nın bu istikametteki çıkışı bir dönüm noktası oldu. Paçacı, “Kemal Beyefendi son devir tekil konuşuyor” diyerek ileride yaşanabilecek bir tehlikeye işaret etti. Zira YETERLİ Parti, cumhurbaşkanı adayının önderler tarafınca masada belirlenmesini istiyor. Kılıçdaroğlu’nun adaylığının empoze edilmesini gerçek bulmuyor. Hukukta yordam asıldan evvel gelir. GÜZEL Parti her partinin adayının olabileceğini fakat şimdiden Kılıçdaroğlu isminin kendilerine dikte ettirilmeye çalışılmasının hakikat olmadığını düşünüyor.

AKŞENER NE YAPMAK İSTİYOR?

YETERLİ Parti yöneticileriyle yaptığı konuşmalardan edindiğim izlenime bakılırsa gönüllerinde Meral Akşener’in adaylığı yatıyor. UYGUN Parti’nin yükselişte olmasını, Akşener’in tek bayan aday olacağını ve muhafazakâr kısımdan oy alacağı tezini öne sürüyorlar.

Lakin Akşener kendisi ortak aday olmasa da kimin aday olacağını belirleyen önder olmak istiyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI GİRDABI

Millet İttifakı’nın kurulmasında hissesi olan isimlerden biri olan ÂLÂ Parti’nin tesirli isimlerinden Cihan Paçacı’nın çıkışı, cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili tartışmaların ittifakı sarsacak boyutlara ulaştığının anlaşılmasına niye oldu. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu, üslubuna ait açıklama yapmak zorunda kaldı. “Ben yahut öbür bir partinin genel lideri, ittifakı oluşturan bütün partiler ismine konuşamaz” dedi.

İMAMOĞLU, ADAY OLMADIĞINI İLAN ETTİ Mİ?

İstanbul Büyükşehir Belediye Lideri seçildiği günden bu yana Cumhurbaşkanı adaylığı sorulduğunda hiçbir vakit, “Aday değilim” demeyen Ekrem İmamoğlu, Ali Haydar Fırat’a yaptığı açıklama “Şu an benim aklımdan geçen ve hedefim, İstanbul’da bakılırsavini en âlâ yapan lider olmaktır. Dahası maksadım, İstanbul’da en başarılı belediye lideri olmaktır, daha ötesi yok” dedi.

İmamoğlu’nun bu kelamları cumhurbaşkanı adayı olmadığı tarafında yorumlandı. İmamoğlu, cumhurbaşkanı adaylığı konusunda geçmiş açıklamalarından bir tık ileri bir açıklama yaptı. Fakat bu kelamları cumhurbaşkanı adaylığı defterini kapattığı manasına gelmiyor. Konuşmasının hiç bir yerinde “Aday değilim” demiyor. Lakin daha fazla yıpranmamak için İstanbul’a odaklandığı iletisini veriyor.

BİR HAREKET

Ekrem İmamoğlu, usta bir hareket ile kendisini cumhurbaşkanlığı tartışmalarının dışına çekiyor. Cumhurbaşkanlığı savaşında ziyan nazaranceğini fark ettiği anda kendini ateş sınırının dışına atıyor.

Bu taktiği Mansur Yavaş uygulamış, başarılı olmuştu. 15 gündür Mansur Yavaş ismini tartışan var mı?

Lakin kimi vakit iki adım ileri atlamak için bir adım geri atabilirsiniz. bu biçimdece hem isminizin yıpratılmasının önüne geçmiş olursunuz tıpkı vakitte potansiyelinizi korursunuz.

CUMHURBAŞKANI ADAYI DEĞİLİM DEMEDİ

Ayrıyeten İmamoğlu, cumhurbaşkanı adaylığı için isminin daima en ön planda yer almasının Kılıçdaroğlu ile alakalarını yıprattığı ve CHP Genel Merkezi’ne kendisine karşı bir hasımlık oluşturduğunu gördü. Bu hareket ile kendini hengamenin dışına çekti. Lakin, “Cumhurbaşkanı adayı değilim” dememek suretiyle argümanını da sürdürdü.

Ha Kılıçdaroğlu 73 yaşında, İmamoğlu 51 yaşında. Gençliği İmamoğlu’nun en büyük avantajı. aslına bakarsan, “İstanbul’u alan Türkiye’yi alır tezine de damga basmış olacağım” kelamları bu seçim şayet olmazsa gelecek seçim olur iletisini taşıyor.

YANLIŞ ADRES

Ulusal Takım’ın Hollanda’ya 6-1 yenildiği maçı izlerken kahroldum. Maç bitti. Ne konuşacaklar, bu rezaleti nasıl izah edecekler diye bekledim. Kaptan Burak çıktı herkesi suçladı. Güya alanda diğerleri oynadı. Kılıçdaroğlu’nun ‘Havuz medyası içimize nifak sokmaya çalışıyor’ kelamlarını de bu biçimde okudum. Kılıçdaroğlu’da en yeterli savunma hücumdur prensibi ile hareket etmiş.

HANGİ HAVUZ

Her çıktığın yayında Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı olmaktan onur duyacağını açıklamışsın, partide sana en yakın isimler cumhurbaşkanı adaylığını ilan etmiş, sesini çıkarmamışsın. Bu durumda bir havuz arıyorsan CHP havuzunu aramak gerekmiyor mu?

KRONOLOJİ

Artık bir kronoloji vermek istiyorum.

7 Aralık 2020 Kılıçdaroğlu, “Benim cumhurbaşkanı adayı olmadığımı size kim söylemiş oldu?”

21 Nisan 2021 Kılıçdaroğlu, “Ortak görüş olursa cumhurbaşkanı adayı olurum.”

6 Ağustos 2021 Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanlığı onurlu bir bakılırsavdir. elbette teklif gelirse kabul edilir.”

6 Temmuz 2021 CHP Genel Lider Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, “Cumhurbaşkanı adayımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun sevgi ve hürmetlerini iletiyorum.”

20 Ağustos 2021 CHP Genel Lider Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, “Cumhurbaşkanı olacak kişi, ittifakın başkanı Kemal Kılıçdaroğlu.”

24 Mayıs 2021 CHP Genel Lider Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, “Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı olursa yüzde 100 kazanır.”

Havuz neredeymiş Kemal Beyefendi?

KAYNAK: HÜRRİYET