Dondurucunuzda elektrik tasarrufu yapın: 8 basit ipucu

Sefer

Global Mod
Global Mod
Dondurucu evdeki en büyük enerji tüketicilerinden biridir. Ancak, küçük şeylere dikkat ederseniz, maliyet tuzağına dönüşmez.

Bir bakışta en önemli şeyler

200 litre hacimli bir dondurucu yılda 230 kilowatt saate (kWh) kadar tüketir. 0,35 avro/kWh elektrik fiyatında bu 85 avronun biraz altındadır. Basit önlemlerle maliyetleri düşürebilirsiniz.


Konum


Hem buzdolabı hem de dondurucu için doğru konum enerji tüketimini azaltabilir. Cihazlar doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalı veya radyatör, ısıtma boruları, fırın veya çok fazla ısı yayan diğer cihazların yanına yerleştirilmemelidir.


Ancak soğuk da sorunlu olabilir. Ortam sıcaklığı on santigrat derecenin altındaysa, dondurucu artık verimli bir şekilde çalışmayacaktır. Düşük sıcaklıklarda, cihaz yağlayıcıyı sıvı tutmak için enerji kullanmak zorundadır. Ve bu da çok fazla elektrik maliyeti demektir.


Ayrıca dondurucunun duvara çok yakın yerleştirilmemesi, arkasındaki havanın dolaşabilmesi açısından tavsiye edilir.


Birçok dondurucu iç kısmını -30 santigrat dereceye kadar soğutur. Ancak, bu nadiren gereklidir – belirli yiyecekleri çok uzun süre saklamak istemediğiniz sürece. -18 santigrat derece civarında bir iç sıcaklık, yiyeceklerdeki vitaminleri, mineralleri ve diğer bileşenleri korumak için genellikle yeterlidir.


“Süper dondurma fonksiyonu” veya yiyecekleri daha hızlı dondurmayı sağlayan başka bir ayar da çok fazla elektrik tüketimine neden olur ve her zaman kullanışlı veya gerekli değildir.


Gözenekli kauçuk contalar, dondurucu kapağını çok uzun süre açık bırakmak veya içine sıcak yiyecek koymak cihazın içinde buz oluşmasına yol açabilir. Kalın buz tabakası dondurucunun ürettiği soğuğu engeller. Sonuç olarak, iç kısım yeterince soğutulmadan önce daha fazla enerji ve güce ihtiyaç duyulur. Bu nedenle dondurucunun düzenli olarak buzunun çözülmesi önerilir.Bunun için en uygun günler, dışarıdaki sıcaklığın sıfırın altında birkaç derece olduğu günlerdir.


Dondurucudaki her bir santimetre buz tabakası için elektrik tüketimi yüzde 15'e kadar artıyor.


Odadaki sıcak hava, dondurucunun enerji tüketimini hemen etkiler – eğer kapıları açıksa. Bu nedenle, kapıyı olabildiğince kısa bir süre açmalı ve hemen tekrar kapatmalısınız.


Yiyecekleri dondurmak istiyorsanız, mümkün olduğunca soğuk olmalıdır – en azından oda sıcaklığında. Bu nedenle taze pişirilmiş yiyeceklerin dondurucuya koymadan önce soğumasına izin verilmelidir.


Buzdolabında olduğu gibi, iç kısmın düzenli tutulması enerji tasarrufu sağlar. Dondurucuda sadece kısa bir süre saklanacak yiyecekler mümkünse ön tarafa yerleştirilmelidir – böylece daha hızlı erişebilirsiniz. Ayrıca arkası kapıya yakın olandan daha soğuktur. Dondurucuda veya dondurucu dolabında sadece kısa bir süre saklanacak yiyecekler mümkünse üst bölmelere yerleştirilmelidir. Bunun nedeni, orada daha sıcak olma eğiliminde olmasıdır.


Resmi büyüt

(Kaynak: Ulrike Frey/getty-images)

Tüketici danışma merkezi ve Öko-Institut tarafından yapılan karşılaştırmalar, dondurucuların dondurucu dolaplarından daha az elektrik kullandığını göstermektedir. Bunun nedeni daha az buz oluşmasıdır: dondurucu kapağı açıldığında, dondurucuya göre iç mekana daha az sıcak hava girer. Ayrıca, iç mekanın tavanına daha az nemli hava yerleşebilir. Ve “düşük donma teknolojisi” sayesinde kuru, soğuk hava iç mekanda daha iyi dolaşır.


Bazı durumlarda eski dondurucuyu yenisiyle değiştirmek faydalı olabilir. Yenisini alırken cihazın boyutuna da dikkat etmelisiniz. Bu aynı zamanda elektrik masraflarını da azaltabilir. Kural olarak kişi başına yaklaşık 60 litrelik bir hacim yeterlidir.
 
Üst