Dolandırıcılık ve nemli ahşap nasıl önlenir?

Sefer

Global Mod
Global Mod
Dolandırıcılığa dikkat!


Sobalar için yakacak odun satın almanın ipuçları


Çıtır çıtır yanan bir şömine rahatlık sağlar. Ancak tüm yakacak odun aynı değildir. Ve nasıl doğru şekilde tezahürat yapılacağının öğrenilmesi gerekiyor.


26 Kasım 2024 – 16:12'de güncellendi|Okuma süresi: 5 dakika


dpa-tmn, çevrimiçi, Katja Fischer ve Simone Andrea Mayer

Haberleri takip et
Paylaş menüsü açık
Makaleyi paylaş

Odun sobası sahibi olan herkes bu kış açık bir avantaja sahip olabilir. Gaz ve petrol fiyatlarının hızla arttığı göz önüne alındığında, yakacak odun, merkezi ısıtmanın yılın ilerleyen dönemlerinde açılmasını ve ilkbaharda daha erken kapatılmasını mümkün kılan bir alternatiftir. Bu şekilde enerji maliyetlerinden tasarruf edebilirsiniz.

Taze kesilmiş odun: Hemen yakılamaz; önce yüzde 20'den az su içeriğine sahip olana kadar kuruması gerekir.

Resmi büyüt


Taze kesilmiş odun: Hemen yakılamaz; önce yüzde 20'den az su içeriğine sahip olana kadar kuruması gerekir. (Kaynak: Daniel Karmann/dpa-tmn)


Ancak bu hesaplama muhtemelen bu yıl artık işe yaramayacak. Federal Yakacak Odun Birliği'nin Kamen'deki ofisinin başkanı Gerd Müller, Temmuz ayının başında “Bu yıl kuru yakacak odun elde etmek neredeyse imkansız” dedi. Ya da başka bir deyişle: Bir orman sahibini veya ormancıyı tanıyorsanız veya mağazalarda bir teklifle karşılaşırsanız, muhtemelen şanslısınız.


Ancak odun sobanız varsa, genellikle onu önceden satın almanız gerekir; çünkü önce ahşabın kuruması gerekir. İşte önlemeniz için en önemli önemli rakamlar ve ipuçları:


Yakacak odun genellikle ster olarak da adlandırılan metreküp (Rm) cinsinden satılır. Bazen insanlar Güney Almanya'daki kulaçlardan da söz ederler. Frankfurt'taki Ev, Isıtma ve Mutfak Teknolojileri Endüstrisi Birliği (HKI), bir metreküpün boşluklar da dahil olmak üzere gevşek bir şekilde istiflenmiş bir metreküp ahşap olduğunu açıklıyor. Yani ahşabın arasında çok fazla hava olabilir. Bu arada: bir kulaç yaklaşık üç metreküpe karşılık geliyor.


Bir metreküp ahşap boşluksuz olarak istiflenirse, bu bir katı metredir (Fm). Bu, bir metre genişliğinde, bir metre yüksekliğinde ve bir metre uzunluğunda bir küpe karşılık gelir. Bir toplu metreküp (Srm), boşluklu, gevşek bir şekilde dökülmüş bir metreküp ahşaptır.


Bu nedenle fırın sahipleri satın alırken üniteye de dikkat etmelidir. Yumuşak veya sert ahşap olmasına ve ölçü birimine bağlı olarak farklı miktarlar elde edersiniz: HKI'ye göre, kütük uzunluğu 33 santimetre olan bir metreküp sert kayın ağacı, 1,48 dökme metreküpe veya 0,62 katıya karşılık gelir. metre. Aynı kütük uzunluğuna sahip bir metreküp yumuşak ladin ağacının hacmi 1,62 toplu metreküp ve 0,64 katı metreküptür.


Ahşap ne kadar sertse, kütüğün enerji içeriği de o kadar yüksek olur. Straubing'deki Yenilenebilir Hammaddeler Yeterlilik Merkezi'ndeki Teknoloji ve Destek Merkezi'nden (TFZ) Hans Hartmann, “Bireysel yakma sistemleri için klasikler kayın, huş ve meşedir” diyor. “Pratiktirler çünkü yumuşak ağaçtan daha uzun süre yanarlar.”


Yumuşak ağaçlar arasında çam, köknar ve ladin bulunur. “Bununla ısıtırsanız daha fazla kütüğe ihtiyacınız olur ve daha sık daha fazla kütük eklemeniz gerekir. Ladin odunu çok hızlı yanıyor, bu yüzden sıklıkla çıra olarak kullanılıyor” diyor Sankt Augustin'deki Federal Baca Temizleyicileri Birliği'nden Andreas Walburg.


Normal bir piyasa durumunda sert ve yumuşak ağaç fiyatları da önemli ölçüde farklılık gösterir. Ocak 2022'den bir fiyat örneği: O dönemde bir metre kayın kütüğü ortalama 109,06 euro iken, bir metre ladin için sadece 82,75 euro ödenmesi gerekiyordu. Hans Hartmann, “Isı değerine dönüştürüldüğünde farklar ortadan kalkıyor. Burada kayın aslında 7,27 sent/kWh olan ladinle karşılaştırıldığında 7,09 sent/kWh ile biraz daha ucuz” diyor.


Odun satın alan kişinin sadece metre fiyatına değil, ahşabın ne kadar enerji içerdiğine de dikkat etmesi gerekir.

Aranan yakıt: Çam, köknar, ladin gibi yumuşak ağaçlarla ısıtıyorsanız daha sık daha fazla kütük eklemeniz gerekir.

Resmi büyüt

Aranan yakıt: Çam, köknar, ladin gibi yumuşak ağaçlarla ısıtıyorsanız daha sık daha fazla kütük eklemeniz gerekir. (Kaynak: Christin Klose/dpa-tmn)

Baca temizleyicisi ustası Andreas Walburg, “Fırında yalnızca kuru odunun yakılması önemlidir” diyor. “Kuru odun, nemli oduna göre daha yüksek kalorifik değere sahiptir ve bu nedenle enerji açısından daha verimlidir.”


Yüzde 15 ila 20 su içeriğine sahip havayla kurutulmuş odunun ortalama kalori değeri kilogram başına 4 kWh'dir. Yüzde 50 su içeriğine sahip taze kesilmiş odunun kalori değeri kilogram başına 2 kWh civarındadır.
 
Üst