Meyve ağaçlarının budanması için özellikle ocak ve şubat ayları uygundur. Bu süre zarfında ağaçlar uykudadır ve yaprakları yoktur. Ancak hobi bahçıvanı, meyve ağacını sıfırın altında beş derecenin altındaki sıcaklıklarda kesmemelidir, aksi takdirde dondan zarar görme riski vardır.
Meyve ağacı budama Ancak kışın bu sadece elma, armut ve ayva gibi yumuşak çekirdekli meyvelerde yapılır. Bu ağaçlardaki çiçek tomurcuklarına dikkat edilmesi gerektiğinden yalnızca Nisan veya Mayıs aylarında kesilen şeftali ağaçları istisnadır. Tatlı kirazlar da kışın kesilmez çünkü bu ağaçlardaki kesikler kışın da iyileşmez ve patojenler içeri girebilir. Bu nedenle, erikler gibi kirazların da yaz aylarında hasattan hemen sonra kesilmesi daha iyidir.
Daha iyi hasat için meyve ağacı budama
Haan, Kuzey Ren-Vestfalya'daki Bahçe Ağacı Fidanlıkları Birliği'ne göre, diğer ağaçlarda olduğu gibi meyve ağaçlarındaki ölü odunların da uzaklaştırılması gerekiyor. Çapraz olarak büyüyen ve bu nedenle başkalarına sürtünebilen dallar veya dik bir şekilde yukarı doğru büyüyen dallar da çıkarılmalıdır. Birkaç yıldır meyve veren dallar da kaldırılıyor. Çünkü genç odundaki meyveler daha kalitelidir. Bu nedenle yeni dalların büyümesini teşvik etmek için eski dalların çıkarılması gerekir.
Meyve ağaçlarının budanması mantar hastalıklarını da önler
Hobi bahçıvanları da zaman zaman ağaçların tepelerini inceltmelidir. Daha sonra yeterli güneş ışığı ağacın alt kısmına ulaşarak meyvenin olgunlaşmasını sağlayabilir. Ayrıca taçta daha fazla havanın dolaşabilmesi için düzenli olarak inceltme yapılması gerekir. Bu mantar hastalıklarını önler.
Ayrıca, kesinti tedbirlerine de katılmalısınız. Komşu mülkün sınırı düşünmek. Gerekirse ağacın çok uzun olduğu veya istenmeyen gölgeler oluşturduğu yerler de kesilmelidir. Bir meyve ağacını budarken, dallar arasında meyveler (elma, armut vb.) için yeterli alan olduğundan ve hasat için merdiveni iyi konumlandırabildiğinizden emin olun.
Meyve ağaçlarını budarken ölümcül hatalardan kaçının
Meyve ağaçlarının budamasında en önemli aletler küçük ve büyük budama makası ve el ağaç testeresidir. Teleskopik uzatmalar sayesinde merdivenlere genellikle gerek kalmaz ve bu nedenle kesim çok daha güvenli olur. Keserken birçok hata yapabilirsiniz. Örneğin, büyümeyi kontrol altında tutmak amacıyla genellikle ağacın yan dalları budanır. Ancak çiçekler bu sürgünlerin üzerinde oluşur.
Temel kural şudur: doğramayın, kesin. Bu nedenle, birkaç dalı kesmek yerine, dalların bir bölümünü tamamen çıkarmak daha iyidir. Ne kadar çok arayüz varsa ağaçta o kadar çok yara olur. Dallar, hiçbir kütük kalmayacak şekilde kesilmelidir.
Arayüzlerin kapatılması gerekmez
Çevresi eski beş işaretli bir parça (yaklaşık üç santimetre) veya daha büyük olan daha büyük kesilerin artık bir yara kapatma maddesiyle korunmasına gerek yoktur. Koruyucu maddenin patojenlerin ahşaba daha erken nüfuz etmesini önlemesi amaçlandı. Ancak uzmanlar artık ağaçların kendi kendini iyileştirme gücünün yeterli olduğu ve yaranın yapay olarak kapatılmasına gerek olmadığı görüşünde. Yaranın kapatılması ahşabın yeterince kurumamasına neden olabilir. Nem yara iyileşmesini yavaşlatabilir.
Meyve ağaçları ne zaman budanır?
- Meyve ağaçları Ocak veya Şubat aylarında budanmalıdır
- Kışın sonlarında budama daha güçlü çiçeklenme sağlar
- -5 santigrat derecenin altında kesmeyin
- İstisnalar: Şeftali ağaçlarını nisan ayında budayın; Kiraz ağaçları ve erik ağaçları ancak hasattan sonra