Doğru şekilde nasıl yapılacağı budur

Sefer

Global Mod
Global Mod



Kuzey Çin’den gelen kayısılar yerel koşullar altında sorunsuz bir şekilde gelişiyor. Kayısı ağacını uygun şekilde budayarak büyümeyi teşvik edin.


Genç kayısı ağaçlarının tam potansiyellerine ulaşabilmeleri için desteğe ihtiyaçları vardır. İlk beş yıl boyunca budama taç gelişimini teşvik eder ve daha sonra bol miktarda hasatı destekler.


Kayısı ağacı için budama eğitimi – adım adım talimatlar


Kayısı ağacınız ilk birkaç yılını boyunu ve gölgeliğini geliştirerek geçirecektir. Eğitim budaması ile ağacın kelleşmesini önlersiniz. Aşağıdaki talimatlara göre kışın yapın:

  1. İlk önce merkezi liderin rakip sürgünlerini kaldırın. Makası her zaman dışa bakan bir tomurcuğun üzerine yerleştirin.
  2. Zaten ölmüş olan dalları kesin.
  3. Son olarak yukarıya bakan veya içe doğru büyüyen sürgünleri (su sürgünlerini) çıkarın.
Sonbaharda erken eğitimden kaçının. Nemli ortam koşulları kesilme riskini (ağaçta) ve dolayısıyla parazit istilası riskini artırır. Kışın meyve ağacı kış uykusuna yatar ve donma ve budama hasarına yakalanma olasılığı daha azdır.


Kayısı ağacının gençleştirme budaması – hasatı bu şekilde teşvik edersiniz


Büyüme alışkanlığı düzenli antrenman kesintileriyle tanımlanırsa meyvelerin gelişimini desteklersiniz. Bunu yapmak için ilkbaharda gençleştirme kesimi yapın. İdeal zaman tomurcuklanma öncesidir; budama sürgünlerin ve çiçeklerin büyümesini teşvik eder. Nasıl devam edilir:

  1. Ölü, hastalıklı ve hasar görmüş ahşabı çıkarın.
  2. İki ana dal aynı yönde büyüyorsa zayıf olanı çıkarın.
  3. Taç havalandırmasını teşvik etmek için içe doğru büyüyen dalları budayın.
  4. Verimsiz meyve dallarını çıkarın ve aşırı uzun sürgünleri kısaltın.
  5. Gençleştirme budamasından sonra ağacı bir ila iki hafta sulayın.
Gençleştirme kesimi streslidir. Bunu beş yıldan daha sık yapmayın; bu arada bakım kesintisi yeterlidir.


Kayısı ağacının bakım budaması – büyümenin nazik desteği


Bakım budaması daha az radikaldir ve ağacınızın optimal büyümesini destekler. Bunu yılda bir kez ilkbaharda yapın. Amacı şekli ve doğurganlığı korumak ve hastalıkları önlemektir. Adım adım nasıl ilerlenir:

  1. Dalları hastalık belirtileri açısından kontrol edin ve ölü ahşabı çıkarın.
  2. Büyümesi tepeye kadar uzanan üst üste binen dalları ortadan kaldırın veya kesin.
  3. Su sürgünlerini çıkarın. Dikey olarak büyürler ve meyve vermezler.
  4. Eski meyve ağaçlarını inceltin. Kayısılar bir ve iki yıllık ağaçlardan meyve verir. Yaşlı sürgünler çıkarılmalıdır.
  5. Ağacın şeklini korumak için aşırı uzun dalları düzenleyin.
Diğer önemli bilgiler


Kayısı ağacınızı keserken şu özelliklere dikkat edin:

  • Keskin bıçaklı bahçe veya çit budama makinelerini seçin.
  • Dalları hafif bir açıyla kesmek daha iyidir. Bu morarmayı önler.
  • Arayüzlerin temiz ve pürüzsüz olduğundan emin olun. Aksi takdirde ahşap yıpranabilir ve ağaç çürüyebilir.
Espalier ağaçlarının özel özellikleri


Kayısı ağacınız kafes üzerinde mi büyüyor? Daha sonra, hasattan sonraki yaz aylarında, cari yılın dallarını kesin. Ayrıca sürgünlerin uçlarının tekrar tekrar kısaltılması da bir seçenektir. Bu, ağacın kapladığı alanı azaltır.
 
Üst