Dikkatli olun, zehirlidir – bu yüzden çit bitkisi tehlikelidir

Sefer

Global Mod
Global Mod



Yaprak dökmeyen, dona dayanıklı ve çit bitkisi olarak çok uygundur. Ancak porsuk ağacı insanlar ve hayvanlar için zehirlidir. Bu nedenle yer seçimi yaparken dikkatli olmalısınız.

Bir bakışta en önemli şeyler

Ortak porsuk veya sadece porsuk olarak da bilinen Avrupa porsuk ağacı, yaprak dökmeyen kozalaklı ağaçlardan biridir. 15 metreye varan boyu ve parlak yeşil iğne kapağıyla botanik adıyla Taxus baccata olarak bilinen ağaç, görülmeye değer. Porsuk ağacı budamayı da tolere ettiğinden, genellikle bahçeye çit olarak dikilir.


Porsuk ağacının hangi kısımları zehirlidir?


Ancak porsuk ağacı ne kadar çekici olsa da bitkinin neredeyse tüm kısımları zehirlidir. Üst kısmı koyu yeşil olan ve alt tarafı donuk, açık yeşil bir parıltıya sahip olan iğneler ve sonbaharda olgunlaşan tohumlar, yüksek konsantrasyonlarda kalp-aktif alkaloidler taksin I ve II'nin yanı sıra siyanojenik glikozit içerir. şeker kalıntılarına bağlı hidrosiyanik asit) taksikatin. Koyu kahverengi, odunsu tohumlar yaklaşık olarak bezelye büyüklüğündedir ve kırmızı bir kabın içine yerleştirilmiştir. Bu kağıt hamuru yine toksik değildir.


Porsuk zehri nasıl çalışır?


Sadece birkaç iğne veya tohum yemek, insanlarda ciddi zehirlenme belirtilerine neden olmak için yeterli olabilir. Bonn Üniversite Hastanesi'ndeki zehirlenmeye karşı bilgi merkezine göre en sık görülen semptomlar şunlardır:

  • Kuru ağız
  • Dudakların kırmızı renklenmesi
  • Öğrenci genişlemesi
  • solukluk
  • mide bulantısı
  • Karın ağrısı
  • baş dönmesi
  • ishal (ishal)
  • Kalp ve dolaşım bozuklukları
Porsuk ağacının zehirleriyle zehirlenme, karaciğer ve böbrek hasarına, hatta aşırı durumlarda nöbetlere ve hatta ölüme bile yol açabilir.


Zehirlenirseniz ne yapmalısınız?


İlk yardım olarak etkilenen kişilere bol miktarda su içirin. Daha sonra derhal zehir kontrol merkezini arayın, bilgi merkezine bilgi verin. Orada nasıl ilerleyeceğiniz konusunda uzman tavsiyesi alacaksınız.


Tohum kabuğunun şekli ve kırmızı rengi, meyveleri veya diğer tatlı meyveleri anımsatır. Bu nedenle çocuklar zehirli tohumları kolaylıkla ağızlarına götürebilirler. Bu nedenle aile evlerinde küçük çocukların meyvelere veya bitkinin diğer kısımlarına dokunmamalarına veya yememelerine özellikle dikkat etmelisiniz. Daha büyük çocukları tehlike konusunda eğitin.


Eğer çocuk hala zehirlenme belirtileri gösteriyorsa, örneğin kusuyorsa veya bilinci kapalıysa, derhal 112'yi arayarak acil servise başvurun. Zehirlenmenin oluşmasını sağlamak için çilek veya iğne gibi zehirlenmenin nedenini kliniğe götürün. Doğru tedavilerle tedavi edilebilir.


Zehirlenme belirtileri şunları içerebilir:

  • Kuru ağız
  • irileşmiş gözbebekleri
  • artan nabız hızı,
  • Baş dönmesi / dolaşım bozuklukları
  • mide bulantısı
  • İshal
  • Ağrılar
  • Nöbetler/konvülsiyonlar
  • Bradikardi
  • Dolaşım zayıflığı
  • bilinçsizlik
Ayrıca kardiyak aritmilere, böbrek hasarına ve solunum felcine de yol açabilir.


Porsuk çitlerinin kesilmesi: Nelere dikkat etmelisiniz?


Çitinizi budarken eldiven giyin ve kollarınızı ve bacaklarınızı örtün. Nedeni: Dallar ve dallar kısaldığında genellikle bitki suları dışarı çıkar ve bu da cildi tahriş edebilir veya alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Ciltle teması önlemek için koruyucu kıyafet giyin.


Ayrıca kendinize ve başkalarına yönelik riski azaltmak için kesilen parçaları hemen atın. Ciltle temas halinde, bölgeyi hemen ılık su altında yıkayın ve gözlemleyin. Herhangi bir cilt değişikliği fark ederseniz, bir doktora görünmeniz en iyisidir.
 
Üst