Maydanoz, Alman mutfağında sıklıkla kullanılır. Ancak pek çoğunun bilmediği şey, bitki yanlış kullanılırsa zehirli olabilir.
Maydanoz 2023 yılının zehirli bitkisi seçildi. Hamburg-Wandsbek’teki özel botanik bahçesinden uzmanlar 19. kez yılın zehirli bitkisi için oy kullandı. Nasıl olabilir?
Öncelikle: Maydanoz yapraklarının tüketilmesi herhangi bir tehlike oluşturmaz. Aksine, maydanoz çok fazla sağlıklı C vitamini içerir. Geçen yıl bir numaralı zehirli bitki olan patateste olduğu gibi maydanozun bitkinin işlenmesinde de doğru olması söz konusu.
İlk yıl maydanoz bitkileri, ikinci yılda 30 ila 70 cm yüksekliğinde çiçek saplarının geliştiği bir taban rozeti oluşturur. Çiçekler, göze çarpmayan sarı-yeşil küçük çiçeklere sahip şemsiyelere özgü şemsiyelerdedir. Bundan tohumlar gelişir. Bunlar tüketime uygun değildir.
Tohumlar toksin içerir
Maydanoz tohumları maydanoz yağı içerir. Mesanenin, bağırsakların ve özellikle uterusun düz kas liflerine etki eden Apiol maddesini içerir. Geçmişte maydanoz yağı bu nedenle gebelikleri sonlandırmak için sıklıkla kullanılıyordu, ancak aşırı doz durumunda kadın için ölümcül sonuçlara da yol açabiliyordu.
Bu nedenle hamile kadınlar maydanoz yağından kaçınmalıdır. Toksin apiol ayrıca alerjik reaksiyonları tetikleyebilir veya karaciğer ve böbrek hasarına yol açabilir.
Ama maydanozun yapraklarını ve saplarını düzgün kullanırsan hiçbir şey olmaz. Tohumları tükettiyseniz ve karın krampları gibi zehirlenme belirtileri yaşıyorsanız hemen tıbbi yardım almalısınız.