Dikkat, ince toz! Bu eski odun sobalarının yenilenmesi gerekiyor

Sefer

Global Mod
Global Mod
Sıcaklık ve konforun yanı sıra odun sobaları da güçlü bir çevresel etkiye sahiptir. Bu nedenle bazıları yakın gelecekte değiştirilmeli veya güçlendirilmelidir.

Bir bakışta en önemli şeyler

Odunla ısıtma çevre dostu olmayabilir. Ahşabın yenilenebilir bir hammadde olduğu doğrudur, bu da onu petrol, gaz ve kömüre alternatif yapar. Ancak yanma sırasında is ve ince toz oluşur.


Özellikle eski sobalar çok fazla emisyona neden olur. Yıllardır birbirini izleyen soba nesilleri, Birinci Federal İmisyon Kontrol Yönetmeliği’ndeki (1st BImSchV) yasal düzenlemelere tabi olmuştur. Bunlara bir filtre takılmalı, tamamen değiştirilmeli veya kapatılmalıdır. Yönetmeliklerin uygulanması aşamalı olarak gerçekleşir – 2010’dan beri eski sobalar etkilenmiştir.


bilgi
Odun gibi katı yakıtlarla ısınan birçok soba için son ödemesiz dönem 31 Aralık 2020’de sona erdi. Bu, belirli modellere bu tarihe kadar ince toz filtreleri takılması ve hatta hizmet dışı bırakılması gerektiği anlamına geliyor.


Hangi fırınlar etkilenir?


Katı yakıtlarla ısıtılan tek odalı ısıtma sistemlerine uygulanan son tarih yönetmeliği (31 Aralık 2020). Bunlara odun yakan sobalar, kiremitli sobalar veya kütük, pelet, talaş veya kömür için şömineler dahildir. 1995’ten sonra inşa edilen sobalar kanıt sağlamalı veya 2024’ün sonuna kadar güçlendirilmelidir.


Yönetmeliğe göre, aşağıdakiler etkilenir:

  • endüstriyel ısıtma elemanı ve en az dört kilovat güç çıkışı olan duvarlı şömineler
  • 1 Ocak 1995 ile 21 Mart 2010 tarihleri arasında kurulan fırınlar
  • Parçacıklı madde için baca gazının metreküpü başına 0,15 gramı ve karbon monoksit için metreküpü dört gramı aşan emisyon seviyelerine sahip fırınlar.
Ayrıca bu sistemlerde kilitlenebilir bir kapı bulunmalıdır. Bunun anlamı: Duvarı olmayan İsveç sobaları gibi oda ısıtıcılarının da yenilenmesi gerekir.


Bazı fırın nesilleri için bazı geçiş düzenlemelerinin süresi çoktan dolmuştur:

İsim plakasındaki tarihGüçlendirme veya hizmetten çıkarmanın geçerlilik tarihi
31.12.1974 ve öncesine kadar31.12.2014
1/1/1975 – 31/12/198431.12.2017
1/1/1985 – 31/12/199431.12.2020
1/1/1995 – 21/3/201031.12.2024

Kaynak: Federal İmisyon Kontrol Yasası


Hangi fırınlar muaftır?


Federal İmisyon Kontrol Yasası, paragraf 26, paragraf 2’ye göre, aşağıdaki fırınlar güçlendirme veya hizmetten çıkarma işlemlerinden etkilenmez:

  • Nominal ısı çıkışı 15 kilovattan (kW) az olan ticari olmayan sobalar ve fırınlar
  • açık şömineler
  • Temel sobalar (sahada el yapımı olan çinili sobalar gibi ısı depolama sobaları olarak tek odalı yakma sistemleri)
  • Isısı sadece bu sistemlerle sağlanan konutlarda tek odalı yakma sistemleri
  • 1 Ocak 1950 tarihinden önce üretilmiş veya monte edilmiş (tarihi sobalar) ve halen evin içinde aynı yerde bulunan şömine ve sobalar
Fakat: Bu tarihi sobalar evin içinde taşındıysa, ödemesiz dönem de 31 Aralık 2020’de sona erdi.


Güçlendirme veya devre dışı bırakma ayrıca duvarla çevrili şömine parçaları, çinili soba parçaları veya benzer soba parçaları için geçerli değildir.


Değerler neden bir sorundur?


Taşıtlar ve endüstri, partikül maddenin en büyük kaynakları olarak kabul edilir. Ancak sobalarda odun yakmak da bir sorundur. Küçük parçacıklar solunum problemlerine ve kardiyovasküler hastalıklara neden olabilir.


Bu emisyonları azaltmak için yasama organı müdahale etti. Ev, Isıtma ve Mutfak Teknolojisi Sanayi Derneği’ne (HKI) göre, ev tipi şöminelerden kaynaklanan ince toz emisyonları, 2010 yılında güçlendirme ve yenilemenin zorunlu hale gelmesinden bu yana yaklaşık üçte bir oranında azaldı.


Hangi fırının etkilendiğini nasıl anlarsınız?


Fırının tip levhasında sistemin yaşı yazılmalıdır. Aksi takdirde, soba sahibi, soba modelinin kirletici limitlerine uygun olduğunu kanıtlamak için baca temizleyicisinden alınan ölçüm verilerini veya üreticiden alınan bir sertifikayı kullanmalıdır.


HKI ve diğer derneklerin veri tabanı, ilgili soba modelinin değerlerini bulmaya yardımcı olur. Hepsi olmasa da çoğu fırın burada listelenmiştir. Ancak: Yapım yılı veya emisyon düzeyi belirlenemiyorsa şömine değiştirilmelidir.


Fırınım etkilendi: ne yapmalı?


Emisyonlar çok yüksekse, fırın artık çalıştırılmayabilir. Baden-Württemberg Çevre Bakanlığı tarafından finanse edilen bir bilgi programı olan Zukunft Altbau’dan Frank Hettler, güçlendirmenin mümkün olduğunu, örneğin ince toza karşı partikül filtrelerinin olduğunu, ancak çok fazla karbon monoksite karşı olmadığını açıklıyor.


Fırınları yenilemek ve ardından ölçmek, genellikle üçte bir oranında daha az yakıt kullanabilen yeni, daha verimli bir sistem satın alıp kurmaktan daha pahalıdır.


Yeni bir fırın satın alırken nelere dikkat edilmelidir?


Hamburg tüketici danışma merkezi, yeni bir fırın satın almak istiyorsanız, iyi bir enerji verimliliğine dikkat etmelisiniz, tavsiyesinde bulunuyor. Çünkü yeni odun şömineleri sadece daha az ince toz üretmekle kalmaz, aynı zamanda yakıt tasarrufu da sağlar. Tüketici savunucularına göre, ekonomik sobalar A+ enerji verimliliği sınıfına ve en verimli pelet sobaları A++’ya bile ulaşıyor.


Nispeten pahalı olan yakacak odunla karşılaştırıldığında, tüketici merkezi odun peletlerini önermektedir. Çok daha az ince toz emisyonu üretirler. Ayrıca, pelet sistemleri yüzde 45’e varan sübvansiyonlarla sübvanse edilmektedir.


fırını ateşleyin. Mümkün olduğunca az partikül madde nasıl üretilir?


Örneğin, odun sobası kullanıcıları, sobanın yanlış yakılmasıyla çok fazla ince tozun oluşmasına katkıda bulunur. Neden? Odun başlangıçta çok yavaş yanarsa, baca nispeten çok sayıda küçük, yanmamış maddeyi baca yoluyla havaya salar.

Görünümü güzel, ancak çevre için iyi değil: Özel evlerdeki sobalar da ince toza ve zararlı emisyonlara neden olur.
Görünümü güzel, ancak çevre için iyi değil: Özel evlerdeki sobalar da ince toza ve zararlı emisyonlara neden olur.

Görünümü güzel, ancak çevre için iyi değil: Özel evlerdeki sobalar da ince toza ve zararlı emisyonlara neden olur. (Kaynak: Matthias Balk/dpa-resimleri)

İpucu 1: Ateşleme sırasında bol miktarda hava ve yüksek sıcaklıklar


Bu nedenle, Ev, Isıtma ve Mutfak Teknolojisi Sanayi Birliği (HKI), ilk alevler ortaya çıktığında yüksek sıcaklıkların olabildiğince çabuk gelişmesinin önemli olduğunu açıklıyor. Bunun için ince yontulmuş ahşap veya ticari çakmaklar gereklidir. Ek olarak, fırın odası başlangıçta çok fazla oksijen almalıdır çünkü çok az hava da eksik yanmaya neden olur.
 
Üst