Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ermenilere 24 Nisan bildirisi

CesHef

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ermenilere 24 Nisan bildirisi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Ermeniler Patriği Sahak Maşalyan’a gönderdiği iletide, “Birinci Dünya Savaşı şartlarında hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini hürmetle anıyorum” tabirlerini kullandı.

Erdoğan bildirisinde ayrıyeten, “Acıları büyütmek yerine bin yıla varan esaslı beraberliğimizle geleceği birlikte inşa edelim” dedi.

Birinci Dünya Savaşı’nın yaşandığı periyodun Osmanlı İmparatorluğu için epeyce acılı bir devir olduğunu hatırlatan Erdoğan, şu tabirleri kullandı:

“Bu ortak acıları, dini, etnik, kültürel hiç bir ayırım gözetmeden anlamak ve paylaşmak bir insanlık görevidir.

Yüzsenelerca sevinç ve tasada ortak olan bizlerin, geçmişin yaralarını bir arada sarması ve insani bağlarını daha da kuvvetlendirmesi değerlidir.

Bu anlayışla acıları büyütmek yerine bin yıla varan esaslı beraberliğimizden ilham alarak geleceği birlikte inşa etmemiz gerektiğine inanıyorum.

Nitekim komşumuz Ermenistan’la bu gayeyle olumlu bir sureci başlatmış bulunmaktayız.

Normalleşme sürecinin, iki komşu ülke içinde yakın işbirliğinden yana olan Ermeni kökenli vatandaşlarımızca da içtenlikle desteklendiğini biliyor ve bunu fazlaca önemsiyorum.”

“TARİHİ BİR FIRSAT”

İki ülkenin attığı adımları tarihi fırsat olarak niteleyen Erdoğan, bildirisini şu biçimde bitirdi:

“Çok uzun yıllar daha sonra bölgemizde kalıcı barış ve istikrar ismine ortaya çıkan bu tarihi fırsatın kıymetlendirilmesine sizlerin de kuvvetli katkı vermesini bekliyorum.

Bu topraklardaki asırlara sâri beraberliğimiz boyunca kültürel ve beşeri hayatımızda silinmez izler bırakan Ermeni vatandaşlarımızın, huzur, itimat ve emniyet ortasında hayatlarını idame ettirmeleri için her türlü uğraşı göstereceğimizden emin olmanızı istiyorum.

Bu his ve kanılarla, Birinci Dünya Savaşı’nda yitirdiğimiz Osmanlı Ermenilerini yine hürmetle anıyor, anma merasimine iştirak eden tüm vatandaşlarıma selam ve hürmetlerimi iletiyorum.”