Cam şişelerin dibi neden dokulu?

Sefer

Global Mod
Global Mod
Plastik şişelerin aksine, cam şişelerin tabanı nervürlüdür. Bu ne için?


Su, meyve suyu veya şampanya şişeleri: Camdan yapılmışlarsa çoğunun tabanı nervürlüdür. Bunun hem tüketiciler hem de endüstri için birkaç nedeni var.

Şarap şişesi: Beyaz şarap şişelerinde yapı açıkça görülmektedir.
Şarap şişesi: Beyaz şarap şişelerinde yapı açıkça görülmektedir.

Şarap şişesi: Beyaz şarap şişelerinde yapı açıkça görülmektedir. (Kaynak: T-Online görselleri)

üretimde güvenlik


Wiegand-Glashüttenwerke’de iş hazırlığı başkanı Daniel Dietz, t-online tarafından sorulduğunda, “Şişenin altındaki oluklar, üretim sırasında camın çatlamasını önlemeye yarar” diye açıklıyor. “Oluklar, cam ile taşıma bantları arasındaki temas yüzeyini azaltır. Bunlara sahip olmasaydık, şişeler alttan yırtılırdı.” Cam bu nedenle dalgalanmalar olmadan daha hızlı patlar.


Soğutulmuş şişeler için güvenlik


Ama zemindeki yapı da tüketici için anlam ifade ediyor. Birçok cam şişenin tabanı içbükeydir. Soğuk bir şişe kendisinden daha sıcak olan bir masa, tahta veya benzeri bir yere konursa bu boşlukta bir vakum oluşur. Cam şişe kendini yüzeye yapıştırır ve artık kaldırılamaz – ya da ancak büyük bir güçlükle kaldırılabilir. Cam şişenin alt kısmındaki yapı vakum oluşmasını engeller.


Ayrıca oluklar, soğuk şişe üzerinde oluşan yoğuşmanın yüzeye yayılan bir su filmi oluşturmak yerine alt kısımda su izleri olarak toplanmasını sağlar.
 
Üst