Cadı demlemek domates hastalıklarına yardımcı olur: tarif

Sefer

Global Mod
Global Mod



Domatesler özellikle yağışlı havalarda mantarlara ve hastalıklara karşı hassastır. Bu basit karışımı kendiniz hızlı ve ucuz bir şekilde yapabilirsiniz.


Stiftung Warentest, “Sebze tarlasında bitki koruma” kılavuzunda “Cadı içeceği, domates severlerin özel repertuarının bir parçasıdır” diye yazıyor. Tarif son derece basittir ve evdeki herkes tarafından tekrarlanabilir. Bu spreyin iki versiyonu var: Biri buna karşı çalışıyor Zararlılar Nasıl Yaprak bitleriikinci varyant hastalıklarla savaşır, örneğin küf.

  • Aykırı Zararlılar Bir litre suyu bir ila iki yemek kaşığı kolza yağı (yaklaşık 20 mililitre) ile karıştırın.
  • Aykırı Hastalıklar Litre suya yarım paket kabartma tozu veya beş gram karbonat alın.
Bir miktar bulaşık deterjanı ve bir çay kaşığı metil alkol ekleyin. Bitkiler istila edilmişse, karışım onlara düzenli olarak püskürtülmelidir. Ancak meyveye püskürtmekten kaçının. Bitki doktoru René Wadas'a göre kolza yağı yerine zeytinyağı da kullanabilirsiniz.



Ilık su kullanın. Bu bitkiler için daha hoştur.


Ayrıca cadının içeceği, deterjan ve metillenmiş ispirto eklenmeden bile yaprak bitlerine karşı etkilidir. Yağ filmi zararlıların bitkiye yapışmasını engeller. Wadas, aynı zamanda yaprak bitlerinin solunum organlarına da yapıştığını söylüyor.



Doğru yatak komşuları aynı zamanda haşere istilasını ve hastalıkların yayılmasını da azaltabilir. Örneğin havuç ve marul bitkileri domates için en uygun olanlardır.


Domatesleri doğru şekilde gübreleyin


Hastalıkları önlemenin en iyi yolu, bitkilere kendilerini zararlılara karşı savunabilmeleri için yeterli besin maddesi sağlamaktır. Bahçenizde hangi besinlerin eksik olduğundan emin değilseniz toprak analizi için laboratuvara numune gönderebilirsiniz. Bu, toprağın ne kadar iyi veya kötü beslendiğini ve toprağı nasıl iyileştirebileceğinizi belirleyecektir.


Domatesler ağır besleyicilerdir ve bu nedenle çok fazla besine ihtiyaç duyarlar. Ağır besleyicilerin üç litreye kadar ihtiyacı vardır organik gübre metrekare başına. Ek gübre olarak metrekare başına 50 ila 150 gram boynuz talaşı veya 5 ila 15 gram nitrojen ve ayrıca 15 ila 30 gram potasyum öneriyoruz. Uygun potasyum gübreleri potasyum sülfat veya potasyum magnezyadır.


Ancak katkı maddeleri konusunda aşırıya kaçmamalısınız. Örneğin fazla miktarda potasyum ve magnezyum bitkilerde kalsiyum eksikliğine yol açar. Bu da çirkinliğe yol açıyor Çiçek ucu çürüklüğü sonuç olarak.



Biber, patates ve patlıcan gibi domatesler de gece gölgesi ailesine aittir. Bu nedenle mümkünse bu türleri arka arkaya bir yatağa dikmeyin. Aksi takdirde hastalıklar ve zararlılar daha kolay yayılabilir.


Fazla su domatesleri hasta eder


Ancak “cadı içeceği” bile bazı hastalıkların tedavisinde çok az şey yapabilir. Domates solgunluğundan özellikle korkuluyor. Bakterilerden kaynaklanır. Enfekte olduğunda, önce tek tek yapraklar solar, ardından tüm sürgünler ölür. Enfekte olmuş sürgünler birbirine bastırılırsa kalın bir bakteriyel balçık ortaya çıkar. Hasta bitkiler imha edilmeli ve ideal olarak hasattan sonra yatak kazılmalıdır. Önümüzdeki beş yıl boyunca tarlalara artık domates ekilemeyecek.


Önleme, optimal bir ortam yaratılarak sağlanabilir: Çok fazla su hastalığı teşvik eder, bu nedenle domatesleri çok nemli tutmamalısınız. Yazar ve kendi kendine yeterlilik uzmanı Elisabeth Kögel, domates bitkisinin yapraklarına dikkat edilmesini tavsiye ediyor. Bunlar “yuvarlanıyor” […] aşağıdan yukarıya doğru kaşık gibi.”


Kahverengi çürüklük domatesin en büyük sorunlarından biridir. Ayrıca domatesler çok ıslak olduğunda da meydana gelir. Kahverengi çürüklük, yapraklar, gövdeler ve saplardaki kahverengi lekelerden tanınabilir. Meyvelerde genellikle meyvenin üst yarısında gri, hafif çökük lekeler görülür. Et sertleşir ve çürür. Tedaviye erken başlarsanız “cadı çayı” gibi evde uygulayabileceğiniz bir tedavi yardımcı olabilir.


Ayrıca çiçek çürümesine de dikkat etmelisiniz çünkü bu aynı zamanda domates bitkisini çok fazla suladığınızın veya gübrelediğinizin bir göstergesidir. Kögel, “Çiçek ucu çürüklüğü ile çiçeklerin meyvenin alt kısmına bağlandığı alanlar renk değiştirir” diye yazıyor “Çiçek tarhında hayal kırıklığını önleyin.”


Enfekte olmuş meyveler yalnızca atılabilir; tüketime uygun değildirler. Hastalığı önlemek için domatesleri plastik bir çatı altında veya iyi havalandırılan bir serada yetiştirmek daha iyidir. En azından şiddetli yağmurda domateslerin aşırı nemden korunması için plastikle kaplanması tavsiye edilir. Ayrıca her yıl ekim yerini değiştirmelisiniz.
 
Üst