Willick'in kir ve mikroplara karşı numarası
Uzman İpuçları: Buzdolabınızı Nasıl Temizlersiniz?
Mide rahatsızlıklarını önlemek ve aynı zamanda gıdalarınızın raf ömrünü uzatmak istiyorsanız buzdolabınızı düzenli olarak temizlemelisiniz.
18 Ocak 2025 – 10:54'te güncellendi|Okuma süresi: 2 dakika
Mutfakta kir ve mikropların kalmaması için buzdolabınızı düzenli olarak temizlemelisiniz. Kapsamlı bir temizlik aynı zamanda buzdolabındaki yiyecekleri tekrar uygun şekilde ayırmanıza da olanak tanır. Aşağıdaki ipuçlarıyla sıkıcı görev düşündüğünüzden çok daha kolay olacak.
Buzdolabını temizlemek artık çok kolay: Tek seferde çok fazla iş almayın. (Kaynak: INSADCO/imago-images-bilder)
Buzdolabındaki pek çok yiyecek vakumla paketlenir ve bu nedenle güvenli bir şekilde kapatılır, ancak çoğu da açık ambalajda saklanır. Raflara hızla bir miktar sıvı damlar veya son kullanma tarihi geçmiş yiyecekler gözden kaybolur ve küflenmeye başlar.
Yenilebilir gıdalara mikrop bulaşmasını önlemek için mutfakta bulunan buzdolabınızı düzenli olarak temizlemelisiniz. Konuyla ilgili bir makalede Hessischer Rundfunk, yalnızca bahar temizliği için değil, yaklaşık dört haftada bir kapsamlı temizlik yapılmasını öneriyor. Ayrıca zaman zaman dondurucu bölmesinin buzunu da çözmelisiniz.
Buzdolabını iyice temizlemek için öncelikle tüm yiyecekleri çıkarmalısınız. Bunlar daha sonra raf ömrünü korumak için temizlik sırasında soğutulmalıdır. Temizlikçi Yvonne Willicks'in başka bir ipucu daha var: “Her şeyi nadiren temizlemektense biraz daha sık temizlik yapmak daha iyidir!” Bu, örneğin bölmeleri birbiri ardına çıkarıp temizlemeniz anlamına gelir. Et, sosis, süt ve peynir gibi soğutulması gereken yiyecekleri daha sonra buzdolabında bulunan bölmeye yerleştirin. Bu aynı zamanda buzdolabının tamamen temizlendikten sonra iç sıcaklığını tamamen istenilen sıcaklığa indirmek zorunda kalmasını da önler. Çünkü bu süreç çok enerji tüketiyor.
Temizlemenin mümkün olduğu kadar çabuk olmasını sağlamak için, haftalık toplu alışverişinizi yapmadan önce buzdolabını temizlemelisiniz. Daha sonra tüm rafları, bölmeleri ve cam rafları çıkarıp su ve deterjanla temizleyin. Ev uzmanından özel tarif şöyle:
Bölmeleri birer birer çıkarıp temizleyin ve eti daima buzdolabında bulunan bölmeye yerleştirin.
Her şeyi iyice karıştırın ve ardından buzdolabını, hem bölmeleri, çekmeceleri hem de iç kısmı temizlemek için kullanın. Sirke antibakteriyel etkiye sahiptir. Bulaşık deterjanı yağı ve kiri çözer. Yani sadece 10 sente mal olan üst düzey bir temizleyici.
Buzdolabınızı temizlemek, son kullanma tarihi geçmiş ve bozulmuş yiyeceklerden kurtulmak için bir fırsattır. Daha sonra mümkün olduğu kadar uzun süre taze kalması ve mikrop oluşmaması için her şeyi yeniden ayırın. Meyve ve sebzeler genellikle altta bulunan sebze bölmesine konur. Orada gerekli nemi alırlar. Et ve sosis gibi çabuk bozulan yiyecekler doğrudan üstte saklanmalıdır.
Peynir ve tereyağını daha sıcak olan üst bölmelere koymalı, kapalı paketler veya bir gün önceden hazırlanmış yiyecekler de en üstte olmalıdır. Bu arada sosis ve peyniri mutlaka kapalı kaplarda saklamalısınız. Örneğin Camembert, asil küfünü başka tabaklara aktarabilir. İpucu: Buzdolabında keskin kokulu yiyecekler varsa bir kase kahve veya yarım dilimlenmiş limon kokuyu etkisiz hale getirecektir.
Uzman İpuçları: Buzdolabınızı Nasıl Temizlersiniz?
Mide rahatsızlıklarını önlemek ve aynı zamanda gıdalarınızın raf ömrünü uzatmak istiyorsanız buzdolabınızı düzenli olarak temizlemelisiniz.
18 Ocak 2025 – 10:54'te güncellendi|Okuma süresi: 2 dakika
Mutfakta kir ve mikropların kalmaması için buzdolabınızı düzenli olarak temizlemelisiniz. Kapsamlı bir temizlik aynı zamanda buzdolabındaki yiyecekleri tekrar uygun şekilde ayırmanıza da olanak tanır. Aşağıdaki ipuçlarıyla sıkıcı görev düşündüğünüzden çok daha kolay olacak.
Buzdolabını temizlemek artık çok kolay: Tek seferde çok fazla iş almayın. (Kaynak: INSADCO/imago-images-bilder)
Buzdolabındaki pek çok yiyecek vakumla paketlenir ve bu nedenle güvenli bir şekilde kapatılır, ancak çoğu da açık ambalajda saklanır. Raflara hızla bir miktar sıvı damlar veya son kullanma tarihi geçmiş yiyecekler gözden kaybolur ve küflenmeye başlar.
Yenilebilir gıdalara mikrop bulaşmasını önlemek için mutfakta bulunan buzdolabınızı düzenli olarak temizlemelisiniz. Konuyla ilgili bir makalede Hessischer Rundfunk, yalnızca bahar temizliği için değil, yaklaşık dört haftada bir kapsamlı temizlik yapılmasını öneriyor. Ayrıca zaman zaman dondurucu bölmesinin buzunu da çözmelisiniz.
Buzdolabını iyice temizlemek için öncelikle tüm yiyecekleri çıkarmalısınız. Bunlar daha sonra raf ömrünü korumak için temizlik sırasında soğutulmalıdır. Temizlikçi Yvonne Willicks'in başka bir ipucu daha var: “Her şeyi nadiren temizlemektense biraz daha sık temizlik yapmak daha iyidir!” Bu, örneğin bölmeleri birbiri ardına çıkarıp temizlemeniz anlamına gelir. Et, sosis, süt ve peynir gibi soğutulması gereken yiyecekleri daha sonra buzdolabında bulunan bölmeye yerleştirin. Bu aynı zamanda buzdolabının tamamen temizlendikten sonra iç sıcaklığını tamamen istenilen sıcaklığa indirmek zorunda kalmasını da önler. Çünkü bu süreç çok enerji tüketiyor.
Temizlemenin mümkün olduğu kadar çabuk olmasını sağlamak için, haftalık toplu alışverişinizi yapmadan önce buzdolabını temizlemelisiniz. Daha sonra tüm rafları, bölmeleri ve cam rafları çıkarıp su ve deterjanla temizleyin. Ev uzmanından özel tarif şöyle:
Bölmeleri birer birer çıkarıp temizleyin ve eti daima buzdolabında bulunan bölmeye yerleştirin.
Her şeyi iyice karıştırın ve ardından buzdolabını, hem bölmeleri, çekmeceleri hem de iç kısmı temizlemek için kullanın. Sirke antibakteriyel etkiye sahiptir. Bulaşık deterjanı yağı ve kiri çözer. Yani sadece 10 sente mal olan üst düzey bir temizleyici.
Buzdolabınızı temizlemek, son kullanma tarihi geçmiş ve bozulmuş yiyeceklerden kurtulmak için bir fırsattır. Daha sonra mümkün olduğu kadar uzun süre taze kalması ve mikrop oluşmaması için her şeyi yeniden ayırın. Meyve ve sebzeler genellikle altta bulunan sebze bölmesine konur. Orada gerekli nemi alırlar. Et ve sosis gibi çabuk bozulan yiyecekler doğrudan üstte saklanmalıdır.
Peynir ve tereyağını daha sıcak olan üst bölmelere koymalı, kapalı paketler veya bir gün önceden hazırlanmış yiyecekler de en üstte olmalıdır. Bu arada sosis ve peyniri mutlaka kapalı kaplarda saklamalısınız. Örneğin Camembert, asil küfünü başka tabaklara aktarabilir. İpucu: Buzdolabında keskin kokulu yiyecekler varsa bir kase kahve veya yarım dilimlenmiş limon kokuyu etkisiz hale getirecektir.