Bahçede pek çok meyve ve sebze yetişmekle kalmaz, aynı zamanda onları orada saklayabilirsiniz. Toprak yığını eski bir depolama yöntemidir; onu bu şekilde kurarsınız.
Kendi yetiştirdiğiniz meyve ve sebzeler için bodrumda veya mutfakta yeriniz mi yok? Sorun değil: Patates, havuç, kereviz ve lahananın yanı sıra armut ve elma gibi meyveler de sonbahar ve kış aylarında bahçede uzun süre saklanabilir. Sözde yeraltı yığınında – çok eski, geleneksel bir depolama şekli.
Bir toprak yığını temelde sadece yerdeki bir deliktir. Burada kendi yetiştirdiğiniz sebzeler serin ve topraktaki kemirgenlere karşı güvenli bir şekilde depolanıyor. Bornhöved’den (Schleswig-Holstein) bahçıvan Svenja Schwedtke, patateslerin evin yakınındaki yarı gölgeli bir yerde saklanmasını tavsiye ediyor. Ayrıca yağmur suyunun sahadan akabilmesi gerekir.
Patateslerin Saklanması: Katmanlar halinde istifleyin
Çukurun boyutu yumruların sayısına bağlıdır. Çukurun dibine beş santimetre yüksekliğinde kum tabakası serilir ve farelerin toprak yığınına aşağıdan girmesini önlemek için üzerine tavşan teli döşenir.
Bunu bir saman tabakası takip ediyor. Daha sonra ilk patatesleri yan yana koyun. Bunun üzerine bir sonraki saman tabakası gelir, ardından başka bir patates tabakası gelir ve bu böyle devam eder. Çalılarla kaplı samanın üst tabakasına ahşap tahtalar yerleştirilir.
Yumruların kurumaması ve çürümemesi için toprak yığınının ne çok kuru ne de çok nemli olması gerekir. Bu nedenle sıcak günlerde çukuru havalandırmanız gerekir.
Herkesin bahçesi yok ya da patateslerini çukura gömmek istemiyor. Yine de hasatın kapalı alanda saklanmasına yönelik bu eski depolama yönteminden birkaç şey öğrenebiliriz.
Üç önemli nokta:
Morlukları önlemek için patatesleri üst üste koymamalı, yan yana katlamalısınız. Patatesleri sığ bir tahta kutuya koymak en iyisidir.
2. Kuru ve karanlık bir yerde saklayın
Patateslerin serin, karanlık ve havadar, fazla nemli olmayan bir saklama yerine ihtiyacı vardır. Aksi takdirde yumrular çimlenebilir veya çürüyebilir. Schwedtke’ye göre kutu bu nedenle ısıtılmamış ancak donmayan ve iyi havalandırılan bir mahzende saklanabilir.
Eğer bodrumunuz serin değilse patatesleri ısıtılmamış kilerde saklayabilirsiniz. Alternatif olarak garajda veya balkonda samanla yalıtılmış bir kutu da uygundur. Ancak donda oradaki hasadın özellikle iyi korunması gerekiyor.
3. Yalnız ve serin kalın
Dört ila altı derece arasındaki saklama sıcaklıkları idealdir. Eğer hava çok soğuksa patateslerin tadı değişecek ve içindeki nişasta şekere dönüştüğü için patatesler genellikle daha tatlı hale gelecektir.
Daha sıcak havalarda yumrular filizlenebilir. Bu aynı zamanda çok fazla ışık almaları durumunda da geçerlidir. Schwedtke, bu yüzden kutuyu eski bir gazeteyle kapatmanın en iyisi olduğunu öneriyor.
Patatesler en iyi şekilde tek başına saklanır. Çukurda değilse en azından onları elma, armut, erik veya şeftalilerden uzak tutun. Çünkü meyveler olgunlaştırıcı gaz olan etileni açığa çıkarır. Schwedtke, bunun erken çimlenmeyi teşvik ettiğini söylüyor. Soğanların yanı sıra patatesler de zamanından önce filizlenebilir veya küçülebilir.