Rahatsız kış aylarında bile bahçede hobi bahçıvanları için yapacak çok şey var. Bu, birçok meyve ağacının budamasını içerir.
Profesyoneller yolu gösterir: birçok meyve ağacı en iyi şekilde kış aylarında budanır. Sonuç olarak, sadece ağaçlar daha iyi durumda olmakla kalmaz, aynı zamanda bir sonraki hasadın kalitesi de iyileşebilir. Rheinischer meyve ve sebze yetiştiricileri il derneğinin bildirdiğine göre, meyve yetiştiricileri şu anda “meyve ağaçlarını şekle sokmak için her boş dakikayı” kullanıyor.
Neyi kesmelisin?
Meyve yetiştiricileri, çok yoğun, dikey olarak yukarı doğru büyüyen veya içe doğru eğimli dalları çıkararak tepenin inceltilmesini tavsiye eder. Çünkü taç çok yoğunsa, meyveye çok az güneş ışığı ve hava ulaşır. Ayrıca, incelen yapraklar ve meyveler yağmurdan sonra daha hızlı kuruyarak mantar saldırısı riskini azaltır.
Ağaca mümkün olduğunca az nasıl zarar veririm?
Makas kullanırsan, oradan buradan biraz almamalısın. Meyve yetiştiricileri daha az, daha kalın dalların çıkarılmasını tavsiye eder. Çünkü her kesim ağacın yeniden güçlenerek filizlenmesini sağlar.
Bu nedenle profesyoneller, önümüzdeki yaz dikey olarak yukarı doğru büyüyecek sürgünlerin kesilmesini de tavsiye ediyor. Bir önceki yıl aşırı budama sonucu oluşan su filizlerinden veya su filizlerinden de söz edilir.
Bununla birlikte, genellikle hastalığa eğilimli olan oldukça yumuşak bir dokuya sahiptirler. Su sürgünleri çok az meyve verir ve ağacın meyve verimini sınırlayabilir.
Profesyonel ipucu: Su filizleri en iyi şekilde henüz odunlaşmamışken yani hala yumuşakken çıkarılır.
Ancak aynı zamanda, geri kesim yapılırken kesimler mümkün olduğunca küçük tutulmalıdır. Çünkü daha fazla yara, ağaç hastalıkları riskini artırır. Bu nedenle kesilen yüzeylerin pürüzsüz olması da önemlidir.
Ağaçları budamak için en iyi zaman ne zaman?
Bahçe sahipleri çalıları budarken hava çok soğuk olmamalıdır. Çünkü şiddetli donlarda açık yaralarda ahşaba zarar verme riski vardır.
Ancak tüm meyve ağaçları kışın en uygun şekilde budanmaz. Kiraz ve ceviz ağaçları gibi sert çekirdekli meyveler ağustos ayında budanır. Şeftali ve kayısı için uzmanlar çiçeklenme sırasında budama yapılmasını tavsiye ediyor.