Çok az kişinin bildiği iki ustaca numara
Tepsiyi fırına hangi şekilde koyduğunuz önemli değil
Taze pişmiş kekin bir tarafı yumuşak, diğer tarafı yanık mı? Kendi kızartmalarınız ıslak, diğerleri altın kahverengi mi? Sebebi bu olabilir.
2 Aralık 2024 – 17:46'da güncellendi|Okuma süresi: 2 dakika
Zaman zaman fırındaki kekin eşit şekilde pişmediği veya ev yapımı pizzanın bir tarafının çıtır olmasına rağmen diğer tarafının hala yumuşak ve çiğ olduğu oluyor mu? Bunun nedeni fırın tepsisi olabilir. Yanlış model olduğundan değil. Daha doğrusu doğru kullanılmadığı için.
Genellikle fırın tepsisinin iki uzun kenarından biri hafif eğimlidir.
Eğimli kenarın amacı kekin tepsiden çıkmasını kolaylaştırmak veya kavurma sonrasında fındıkların kaseye kolayca dökülmesini sağlamak değildir. Fırındaki hava sirkülasyonunu destekler. Ancak bunu yapabilmek için pişirme sırasında öne değil geriye doğru bakması gerekir.
Fırın tepsinizin kenarı eğik değilse, pişirme süresinin yarısında tepsiyi çıkarıp 180 derece döndürüp tekrar yerine koyabilirsiniz. Bu aynı zamanda yemeğin daha eşit şekilde pişmesi veya pişirilmesi anlamına gelir.
Bu hile aynı zamanda hava sirkülasyonuyla değil, üstten ve/veya alttan ısıtma kullanılarak hazırlanan yemekler için de geçerlidir. Kural olarak, çoğu fırının arka kısmı, kapının yakınındaki ön bölgeye göre biraz daha sıcaktır. Bu nedenle ısı dağılımı eşit değildir.
Elinizde pizza taşı yoksa fırın tepsisini ters çevirip alt kısmı yukarı bakacak şekilde fırına koymayı düşünebilirsiniz. Bu, ısının tabanda aşağıdan birikmesine ve tepsinin fırına doğru şekilde yerleştirilmesine göre daha fazla ısınmasına neden olur. Isıtılmış fırın tepsisi daha sonra pizza taşı yerine kullanılabilir. Avusturyalı Ulli Haus'un deneyinde gösterdiği gibi ne yazık ki bu yöntem işe yaramıyor.
Ancak yine de fırında bulunan yemeğinize her zaman dikkat etmeli, fırınınızın programına veya tarif bilgilerine yüzde 100 güvenmemelisiniz.