Bu sebzeleri hemen ekmelisiniz

Sefer

Global Mod
Global Mod



Kış gerçekten yeni başlıyor. Yine de yarının yaz sebze bahçesini bugünden düşünmelisiniz.


Ağaçlar çıplak, çiçek tarhları çorak, sebze bahçesi boş. Kısacası: bahçe kış uykusunda. Ancak bahardan itibaren bahçeden sebze yemek istiyorsanız ekimi şimdiden planlamalısınız.


Birçok popüler çiçekli ve sebze bitkisinin çimlenmesi için sıcaklığa ihtiyacı vardır. Bu nedenle domatesler, balkabakları, bezelyeler ve nasturtiumlar bazen Şubat ayından itibaren pencere kenarındaki küçük saksılarda yetiştirilir ve ardından Mayıs ayında – Buz Azizleri'nin ardından – bahçeye dikilir.


Erken ekim mantıklı olduğunda


Bonn'daki Federal Tarım ve Gıda Dairesi'nden Barbara Moitz, bahçede yetiştirme süresinin kısalmasının özellikle sıcak bölgelere özgü bitkiler için bir artı nokta olduğunu açıklıyor. “Örneğin, nispeten kısa süren yazlarımızda domatesler gerektiği gibi meyve olgunluğuna ulaşamazdı.” Burada kendi hasadınızdan lezzetli domatesler elde etmek için on ipucu okuyabilirsiniz.


Başka bir artı nokta: üreme genellikle daha iyidir. Bornhöved'den (Schleswig-Holstein) çok yıllık bahçıvan Svenja Schwedtke, fiğ ağacının tuzaklarını örnek olarak gösteriyor: “Sonra uzun kurak dönemler oluyor, kavurucu güneş var, belki bazen yağmur yağıyor ve etraftaki tohumlar yıkanıyor.” Ayrıca, öncelik vermeden çok erken ekim yaparsanız açgözlü salyangozlar ve diğer zararlılar körpe genç bitkilere saldırabilir.


Bahçıvan bu nedenle bunun öne çıkarılmasını savunuyor: “Sonra kalın, güçlü bitkiler yetiştirin; çok daha fazlasını üretebilirler ve ayrıca çok daha erken çiçek açarlar.”


Ambalajla ilgili önemli bilgiler


Birçok bitki için kıştan ilkbahara kadar belirli ekim aralıkları vardır. Bununla ilgili bilgileri tohum paketlerinde bulabilirsiniz veya alternatif olarak uzman mağazalardaki bir bahçıvandan da alabilirsiniz. Ambalajın üzerinde miktarlara ilişkin talimatlar da bulunmaktadır. “Özellikle domateslerde çeşit başına 50 fideye kısa sürede sahip olabilirsiniz. Peki bunların hepsini daha sonra kim yiyecek?” Schwedtke diyor.


Bitkilerinizi saksıda yetiştirmeye karar verirseniz, tohumların çimlenmeden önce şişmesi gerekir. Bu nedenle bazı tohumların ekimden önce kısa bir süre nemli bir beze konulması gerekir. Bazıları için ise toprağa girer girmez iyice sulamak yeterlidir.


Schwedtke'nin ipucu: Sulama, kalın bir akıntıyla değil, hafif bir spreyle yapılmalıdır – dikkatlice ve gerektiği kadar. Saksı toprağı yabani otlardan arındırılmış olmalı ve gübrelenmemelidir çünkü çok fazla besin fidelere zarar verir. “Ancak daha sonra belirli bir büyüklükteki çimlenmiş bitkiler besin açısından fakir alt tabakadan çıkarılmalı ve gübrelenmiş toprağa yerleştirilmelidir.”


Fide kotiledonlar tarafından dikkatlice ekim toprağından kaldırılır ve yapraklara kadar işlenmiş toprağa yerleştirilir.


Yumurta kartonundan patates
 
Üst