Fabrikada ayarlanan buzdolabındaki sıcaklık, tüm yiyecekler için uygun değildir. Bu nedenle, iç kısımdaki soğutma sıcaklığını düzeltmek mantıklı olabilir. Ama optimal olan nedir? Ve adımlar ne anlama geliyor?
Bir bakışta en önemli şeyler
Enerji Tüketicileri Derneği’ne göre buzdolabının içindeki ideal sıcaklık 5 ila 7 santigrat derece arasındadır. Ancak yaz aylarında, özellikle sıcak günlerde veya çok sıcak odalarda, iç sıcaklık daha da düşürülmelidir. Bu, sıcak ortam havasına karşı koyar.
Buzdolabı sıcaklığının doğru ayarlanmaması sorunlara yol açabilir:
Buzdolabını hangi seviyeye ayarlamalıyım?
Her buzdolabında dijital sıcaklık göstergesi bulunmaz. Çoğunun içinde sadece 1’den 5’e kadar – hatta bazen 7’ye kadar – rakamlarla işaretlenmiş bir döner düğme vardır. Seviye 1, 1 Santigrat derece ve 7, 7 Santigrat derece anlamına gelmez.
Kural olarak, seviye 2 veya 3, 5 ila 7 derecelik bir iç sıcaklığa karşılık gelir. Seviye ne kadar yüksek olursa, cihaz o kadar fazla soğur. 3 ila 5 arası kademeler yaz için uygundur – kışın veya daha serin odalarda ayrıca kontrol kadranını 1. veya 2. seviyeye ayarlayabilir ve böylece enerji tasarrufu yapabilirsiniz.
Dikkat: En yüksek seviyede, bazı cihazlar iç kısımlarını donma noktasına kadar soğutur. Bu nedenle, yazın doğru seviyeye kademeli olarak yaklaşın.
Farklı sıcaklık bölgelerine dikkat edin
Buzdolabındaki soğutma bölgeleri: Sıfır derece bölgesi genellikle buzdolabının alt kısmındadır ve kuru ve nemli depolama için farklı nem seviyelerine sahip iki alana ayrılmıştır.
Bir buzdolabının soğuması ne kadar sürer?
Yeni cihazların ideal iç sıcaklığa ulaşması için genellikle 12 saat gerekir. Ancak o zaman buzdolabını stoklamalısınız. Buzdolabının fişi temizlik için veya daha uzun süre kullanılmadığı için elektrik prizinden çekildiyse, cihazı tekrar doldurmadan önce on saate kadar beklemeniz gerekir.
Bir bakışta en önemli şeyler
Enerji Tüketicileri Derneği’ne göre buzdolabının içindeki ideal sıcaklık 5 ila 7 santigrat derece arasındadır. Ancak yaz aylarında, özellikle sıcak günlerde veya çok sıcak odalarda, iç sıcaklık daha da düşürülmelidir. Bu, sıcak ortam havasına karşı koyar.
Buzdolabı sıcaklığının doğru ayarlanmaması sorunlara yol açabilir:
- İç kısım çok soğuksa, buzdolabının arka duvarı buzlanır. Sonuç olarak, cihaz daha da fazla enerji tüketir. Ayrıca, sıcaklık çok düşük olduğunda hassas gıdalar zarar görebilir – bu her şeyden önce sulu sebzeler için geçerlidir, aynı zamanda bazı süt ürünleri için de geçerlidir.
- İç sıcaklık çok yüksekse, yiyecekler yeterince soğutulmaz ve daha çabuk bozulabilir.
Buzdolabını hangi seviyeye ayarlamalıyım?
Her buzdolabında dijital sıcaklık göstergesi bulunmaz. Çoğunun içinde sadece 1’den 5’e kadar – hatta bazen 7’ye kadar – rakamlarla işaretlenmiş bir döner düğme vardır. Seviye 1, 1 Santigrat derece ve 7, 7 Santigrat derece anlamına gelmez.
Kural olarak, seviye 2 veya 3, 5 ila 7 derecelik bir iç sıcaklığa karşılık gelir. Seviye ne kadar yüksek olursa, cihaz o kadar fazla soğur. 3 ila 5 arası kademeler yaz için uygundur – kışın veya daha serin odalarda ayrıca kontrol kadranını 1. veya 2. seviyeye ayarlayabilir ve böylece enerji tasarrufu yapabilirsiniz.
Dikkat: En yüksek seviyede, bazı cihazlar iç kısımlarını donma noktasına kadar soğutur. Bu nedenle, yazın doğru seviyeye kademeli olarak yaklaşın.
Farklı sıcaklık bölgelerine dikkat edin
Buzdolabındaki soğutma bölgeleri: Sıfır derece bölgesi genellikle buzdolabının alt kısmındadır ve kuru ve nemli depolama için farklı nem seviyelerine sahip iki alana ayrılmıştır.
Bir buzdolabının soğuması ne kadar sürer?
Yeni cihazların ideal iç sıcaklığa ulaşması için genellikle 12 saat gerekir. Ancak o zaman buzdolabını stoklamalısınız. Buzdolabının fişi temizlik için veya daha uzun süre kullanılmadığı için elektrik prizinden çekildiyse, cihazı tekrar doldurmadan önce on saate kadar beklemeniz gerekir.