Şiddetli yağmur veya selden sonra bodrum katı sular altında kalırsa, doğru eylem önemlidir. Aceleci hareketler sigorta taleplerini tehlikeye atabilir.
Bir bakışta en önemli şeyler
Almanya’nın bazı bölgelerinde şiddetli yağışlar birçok ev sahibi için sorun teşkil ediyor. Bodrumunuz su basarsa nasıl doğru tepki verilir:
1. Adım: Güvenli
İlk kavrama temizleme kovası için değildir. İlk olarak, ev sahiplerinin gücün kapalı olduğunu doğrulaması gerekir. Aksi takdirde bodrumdaki bir kısa devre ölümcül olabilir. Bu nedenle tavsiye geçerlidir: Güç kutusu suyun olduğu yerdeyse, itfaiyeyi veya enerji tedarikçisini aramak daha iyidir. Federal Sivil Koruma ve Afet Yardımı Dairesi (BBK), bodrumda kalorifer yakıtı veya başka tehlikeli maddeler açığa çıkmışsa da bunu tavsiye eder.
2. Adım: Seviyenin düşmesini bekleyin
Bu zor bir adım: Suyu her zaman hemen pompalayamazsınız – yüksek su seviyelerinde, yalnızca yeraltı suyu seviyesi yeterince düştüğünde bile. BBK, bunun aksi takdirde evin taban sacına zarar verebileceği konusunda uyarıyor. Federal İçişleri Bakanlığı, taşkın koruma astarına bir referans değer ekliyor: Dış su seviyesi, evdeki su seviyesinden daha düşük olduğunda pompalamaya başlayabilirsiniz.
Saxony-Anhalt tüketici danışma merkezi, sigorta şirketini de derhal bilgilendirmeli ve onlarla temizlik konusunu görüşmelisiniz, diye açıklıyor. Aceleci davranırsanız, sigorta taleplerinizi kaybedebilirsiniz.
3. Adım: Pompalayın ve çamuru çıkarın
Bavyera İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Werner Weigl, şimdi her şeyin hızlı bir şekilde yapılması gerektiğini söylüyor: Ahşap, yalıtım ve kuru yapı elemanlarının suyu emmemesi için suyun mümkün olan en kısa sürede gitmesi gerekiyor, diye açıklıyor Bavyera İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Werner Weigl. Çamur kuruduğunda ağır, katı bir kütle haline gelir. Su boşalırsa, çamur kalıntılarını temiz suyla püskürtebilirsiniz.
Su bittiğinde, sakinler kiri temizlemek zorunda kalıyor. Weigl, özellikle organik materyallerin kokmaya ve çürümeye başladığını açıklıyor. Ek olarak, kurutucuların organize edilmesi gerekir – bunlar hırdavatçıdan kiralık birimler olabilir. Weigl’e göre, kurutucular ayrıca 100 ila 150 Euro’dan satın alınabilir.
4. Adım: Hasar listesi oluşturun
Tüketici danışma merkezi, su bodrumdan çıkmışsa, ev sahiplerinin önce bir hasar listesi oluşturması ve belgelendirmek için fotoğraf çekmesi gerektiğini söylüyor. Belirli koşullar altında, gerçekten aktif hale gelmeden önce bir değerleme uzmanının odalara bakması bile gerekebilir. Burada özellikle önemlidir: Önceden anlaşmadan hiçbir şeyi atmayın.
Adım 5: Temizleyin ve dolaylı hasarlardan kaçının
Sigortalılar ihbar yükümlülüğüne rağmen hasarın daha da kötüye gitmemesini sağlamalıdır. Bu, yeni olan veya nemli ortamda zarar görebilecek her şeyin odalardan kuru ve kuru çıkabilmesi gerektiği anlamına gelir. Bu, örneğin elektrikli ev aletleri ve mobilyalar için geçerlidir.
Ev sahipleri ayrıca mümkün olan en kısa sürede odaların nemini kendileri almalıdır. Çok uzun süre beklerseniz, sonuç olarak küf hasarı riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Kurutucuların odada ne kadar süre kalması gerektiği, su baskınının boyutuna bağlıdır. Weigl kabaca şöyle özetliyor: Kısa süreli su basması durumunda, birkaç günlük kuruma süresi gereklidir, odaların daha uzun su basmasının sonuçları birkaç haftalık bir kuruma süresi gerektirebilir.
Uç: Ev sahipleri ilerlemeyi düzenli olarak ölçmelidir: bir higrometre odada yüzde 60 civarında bir nem gösterdiğinde oda tekrar kurudur.
Profesyonellerin kurutma ve müteakip yenileme işlerine yardım edip etmeyeceği, selin şiddetine ve evdeki etkilenen yapı malzemelerine de bağlıdır. Mühendis, doymuş hale gelebilecek her şeyin uzman bir şirket tarafından incelenmesini tavsiye eder. Bunlar esas olarak alçıpan parçalarıdır, aynı zamanda yalıtımdır.
Odada boşsa, ev sahibi ahşabın bakımını kendisi yapabilir. Ancak, örneğin, arkasında yalıtım bulunan yerleşik bir ahşap panelin kurutulması zordur – profesyonelin yapması gereken yer burasıdır. Kaplama ile şap arasında yalıtım olduğunda zeminler her zaman sorunludur. Weigl ayrıca ev sahiplerine yağ hasarı olması durumunda uzmanlarla iletişime geçmelerini tavsiye ediyor.