Biberiye bahçedeki en popüler bitkilerden biridir. Ama çiçek açtıktan sonra yine de yiyebilir misin?
Biberiye (Rosmarinus officinalis) hem baharat hem de hoş kokulu bir bitki olarak popülerdir. Ancak bitkiyi özel kılan sadece Akdeniz ülkelerindeki tatili hatırlatan baştan çıkarıcı kokusu değildir. Çiçekler aynı zamanda çok popülerdir; üstelik sadece arılar ve bombus arıları arasında değil.
Biberiye mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar; hatta hava koşulları iyiyse haziran veya temmuz aylarında tekrar çiçek açabilir. Çiçeklerin rengi mordan maviye kadar değişir ve yemyeşil yeşille güzel bir kontrast sağlar.
Bitki çiçek açtıktan sonra atmanız gerekmez. Çiçekli biberiye genellikle ne insanlar ne de evcil hayvanlar için zehirli değildir. Esansiyel yağlar gibi bileşenleri, hem çiçekli hem de çiçeksiz formda küçük miktarlarda insan organizmasına zararsızdır.
Ancak biberiyedeki maddelere veya uçucu yağlara alerjisi olan kişiler bitkiyi kullanmamalıdır. Alerjik reaksiyon, cilt tahrişi, kaşıntı, mukoza zarının tahrişi, yutma güçlüğü ve hatta nefes almada zorluk gibi belirtilerle kendini gösterir.
Biberiye tükettikten sonra bu tür belirtiler yaşıyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız.
Biberiye zehirli olmasa da işlerken bazı önlemler almalısınız:
Alerjiniz olmadığı sürece çiçekli biberiyeyi hiçbir endişe duymadan yiyebilirsiniz. Ancak hoş olmayan fiziksel reaksiyonlarla karşılaşırsanız derhal bir doktora başvurmalısınız.