Bitki gerçekte ne kadar zehirlidir?

Sefer

Global Mod
Global Mod



Şimdi bir bitki için en yoğun sezon: Woodruff. İster punç, ister jöle veya sos olsun; aroması pek çok yemeğe yakışır. Ancak dikkatli olun: zehirlidir.


Woodruff'un özellikle kendine özgü bir aroması vardır. Bu nedenle bitki sıklıkla çok sayıda yemekte ve alkolsüz içeceklerde bir içerik maddesi olarak kullanılır. Pek çok insanın bilmediği şey: Woodruff (Galium odoratum) zehirlidir. Bitki kumarin içerir. Çok yüksek dozlarda bu aromatik madde vücuda zarar verebilir. Ancak kendinizi zehirlemeden odun kırıntısının keyfini çıkarmanızı sağlayacak bir numara var.


Taze ve kurutulmuş woodruff


Taze woodruff tatsız ve kokusuzdur. Sadece kuruduğunda (yaklaşık iki gün) tipik esansiyel yağlar ve dolayısıyla ilave kumarin açığa çıkar. Ancak sonradan oluşan yağ zararsızdır.


Woodruff'un insanlar için zehirli hale geldiği nokta, büyüklüğüne, ağırlığına ve sağlık durumuna ve ayrıca tüketim türüne bağlıdır. Genel olarak vücut ağırlığının kilogramı başına (ve günde) 0,1 miligramdan fazla kumarin tüketilmemesi tavsiye edilir.


Woodruff punch yapmak istiyorsanız, litre başına en fazla on sap veya litre başına üç gram taze woodruff kullanmalısınız. Sapları da yenmemelidir; uçları sıvıya temas etmemelidir. Bu nedenle, talaşı her zaman ucu aşağıya ve ucu yukarıya bakacak şekilde bardağa yerleştirin. İpucu: İçerken çıkan sıvının ciltle temasını önlemek için kesilen ucu hafifçe bükün.


Bitki çiçek açtığında kumarin içeriği artar. Bu nedenle çiçekli odun kırıntılarını hasat etmemeli veya yememelisiniz.


Çok fazla kumarin tüketilirse aşağıdaki zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir:


Yukarıdaki belirtiler ortaya çıkarsa bir doktora başvurmalısınız.
 
Üst