Bitirme tezleri nerede yayınlanır ?

Sena

New member
Bitirme Tezleri Nerede Yayınlanır? – Akademik Dramdan Forum Mizahına

Arkadaşlar selam! 🌞

Bir süredir gözaltı morluklarım tez yazım sürecinden dolayı kalıcı makyaj sanılıyor, o yüzden içimi dökmem lazım dedim. Konu: Bitirme tezleri nereye gider, kim okur, kimse okur mu? 😄

Malum, aylarca yazıyoruz, kaynak tarıyoruz, hocaya mail atıyoruz (cevap: “Güzel olmuş ama kaynakları APA formatına göre düzenle”), sonra savunma geliyor... Ve bittiğinde geriye bir boşluk kalıyor. Tez bitti ama biz bitmişiz.

O yüzden bugün size sormak istiyorum sevgili forumdaşlar: Bu kadar emek verilen bitirme tezleri gerçekten nereye gidiyor? Çöpe mi, kütüphanenin tozlu raflarına mı, yoksa internetin derinliklerine mi gömülüyor? Gelin birlikte düşünelim, biraz da gülelim. 😅

---

1. Kadınlar Tezlerini Duygusal Bağ Kurarak Yazar, Erkekler Taktik Planla Yaklaşır

Bir kız arkadaşım vardı, tezine adeta duygusal yatırım yaptı. “Tezim benim çocuğum gibi,” diyordu. Çocuğunun her cümlesine nokta koyarken bile “nokta mı koysam, virgül mü, nokta fazla sert olur mu?” diye düşünüyordu. 😄

Erkek arkadaşım ise Excel’de “Tez Tamamlanma Planı v3.1” dosyası açmıştı. Gantt şemasıyla tezine stratejik savaş planı çizmiş. “Bu haftasonu literatürü temizlerim, pazartesi hoca onaylar, çarşamba baskı alırım, perşembe mezunum.”

Kadın tez yazarken: “Hocam, sizce bu paragraf duygusunu yeterince yansıtıyor mu?”

Erkek tez yazarken: “Bu cümleyi 12 kelimeden 8 kelimeye indirdim, optimize ettim.”

Sonuç: Kadın teziyle bağ kurar, erkek tezini fetheder. 🤣

---

2. Tez Bitince Nereye Gidiyor? Gerçekten Bilen Var mı?

Bir söylentiye göre, bitirme tezleri mezun olduktan sonra “Kayıp Tezler Arşivi” diye gizli bir dijital mezarlığa gönderiliyor. Orada binlerce tez, birbirine “senin danışmanın da mı son anda format değiştirdi?” diye dertleşiyor.

Bazıları üniversite kütüphanesine kaldırılıyor. Ama orada da kimsenin uğramadığı, rafların arkasında, tozlu bir köşede “PDF formatına dönüştürülmüş” olarak sessizce yaşıyor.

Kim bilir, belki bir gün biri “tesadüfen” senin tezine denk gelir ve kullanır. Ama bu da tıpkı yıldırım çarpması kadar olası bir durum. ⚡

Ve itiraf edelim: Tezini “Google Scholar’da yayınlayacağım!” diyen kaç kişi gerçekten yükledi?

Genelde sonuç: “Hocam PDF bozuldu, sonra yüklerim.” 😅

---

3. Erkekler: ‘Tez Yayınlanmasa da Ben Yayınlandım’

Erkekler için tez, bir “zafer hikayesi”dir. Bitince hemen Instagram’da şu paylaşım gelir:

📸 “Tezim bitti. Artık akademik olarak da özgürüm.”

Altına 75 like, 3 “helal olsun kardeşim” yorumu.

Tezinin yayınlanıp yayınlanmaması önemsizdir çünkü o artık “bitirmiştir.” 😎

Kütüphaneye konulmasa da WhatsApp grubunda efsane olur:

“Abi bu bölümün en sıkı literatür taramasını ben yaptım.”

Kütüphane değil, arkadaş ortamı arşivine girmiştir!

---

4. Kadınlar: ‘Ben Bu Tezi Yayımlayacağım!’

Kadınlar ise olaya daha idealist yaklaşır. “Hocam, bu sadece bir tez değil, bir fark yaratmak istiyorum,” der.

Gerçekten de bazen o tezler bloga, YouTube’a, Instagram gönderilerine dönüşür.

Bir bakarsınız, “Küresel Isınmanın Kadınlar Üzerindeki Etkileri” tezi TikTok’ta mini belgesel olmuş! 🎬

Erkek: “Tez bitti, yaşasın.”

Kadın: “Tez bitti, şimdi dünyayı değiştirmenin vakti.”

Farkı buradan anlayabilirsiniz. 😂

---

5. Forum Versiyonu: Tezimi Yayınladım Ama Kimse Okumadı

Bir arkadaşım gerçekten tezini online platformda paylaşmıştı. Sonra bana yazdı:

“Yayınladım ama sadece iki kişi okumuş. Biri benmişim, diğeri sen.”

Dedim ki, “Olsun, akademik yalnızlık da bir deneyimdir.” 🤓

Belki de tezlerimizin kaderi budur: Kimse okumasa da biz yazacağız, çünkü biz akademik romantikleriz!

Ama itiraf edelim, bazen o 120 sayfa sadece jüriyi etkilemek için yazılıyor. Gerçek okur hedefi? Yok.

---

6. Tez Yayınlanmasa da Anıları Yayınlanır

Tez sürecinde yaşananları bir kitap yapsak, “Tez Yazarken Hayatta Kalma Rehberi” diye satılırdı.

İçinde şu başlıklar olurdu:

- “Danışmanınız Mailinize 10 Gün Cevap Vermediyse Ne Yapmalı?”

- “Kaynakçayı Son Gecede Düzenlemenin Psikolojik Etkileri”

- “Word Belgesi Çökünce İnsanın Hayatı Gözünün Önünden Nasıl Geçer?”

İşte asıl yayınlanması gereken şey bu! Tezin kendisi değil, o tezle yaşanan duygusal travma. 😅

---

7. Erkekler vs. Kadınlar: Yayınlama Stratejisi

Erkek stratejisi:

1. Tez bittikten sonra “Bir ara ResearchGate’e koyarım.”

2. Aradan üç yıl geçer.

3. “ResearchGate şifremi unuttum ama PDF bende var.”

Kadın stratejisi:

1. Tez bittikten sonra “Bunu bloga da koyayım, belki biri faydalanır.”

2. Kapak tasarımı yapar, açıklama yazar, link verir.

3. Birisi yorum yapar: “Harika bir çalışma olmuş!”

4. Kadın der ki: “İşte emeğimin karşılığı bu!” 🌸

---

8. Tez Yayınlamak mı, Hayata Devam Etmek mi?

Sonuçta bitirme tezi bir dönemin sembolü. Yayınlansa da yayınlanmasa da, hepimizin içinde bir “tez mağduru” var.

Bazılarımız o tezi PDF olarak arşivledi, bazıları kalbinde. ❤

Ama asıl mesele şudur:

O süreçte öğrendiğin sabır, çayla ayakta kalma gücü ve “kaynak bulma refleksi” ömür boyu seninle kalır.

---

9. Sonuç: Tez Gider, Mizah Kalır

Bitirme tezleri belki internette unutuluyor, ama forumlarda yaşıyor.

Çünkü her yeni mezun adayı aynı soruyu soracak:

“Bu kadar yazdım… Şimdi ne olacak?”

Cevap basit dostum:

Tezin belki kimse tarafından okunmaz ama senin yaşadıkların hepimizin ortak hikayesi.

Ve kim bilir, belki bir gün biri senin tezini değil ama bu forum yazını okuyup gülümser. 😄

Peki forumdaşlar, sizin teziniz nerede şu anda?

Tozlu bir klasörde mi, ResearchGate’te mi, yoksa hâlâ danışman hocanın masasının üstünde mi bekliyor?

Yorumlara yazın, birlikte gülelim! 🎓