Bir profesyonelden ipuçları
Bıçakları doğru şekilde keskinleştirin: Bıçaklar bu şekilde gerçekten keskinleşir
Körelmiş, lekelenmiş, deforme olmuş: Mutfak bıçakları uygunsuz bakım nedeniyle büyük zarar görebilir. Bıçaklarınızı yanlış yıkayıp saklarsanız başınız belaya girer.
3 Ocak 2025 – 18:44'te güncellendi|Okuma süresi: 4 dakika
Haberleri takip et
Makaleyi paylaş
Bıçakların her şeyden önce bir şey olması gerekir: keskin. Ancak cehalet veya kolaylık çoğu zaman mutfaktaki en önemli yardımcıları köreltir. Kesim ve Ev Eşyaları Sanayicileri Derneği'nin (IVSH) en önemli soruların yanıtları var.
Bıçaklar ve bileme çeliği: Bıçakların körelmemesi için uygun bakıma ihtiyacı vardır. (Kaynak: Tom Perkins/getty-images-bilder)
Ancak yüksek kaliteli mutfak bıçakları bulaşık makinesine atılamaz. Bir yıkama işleminden sonra hasar görünmez – ancak bıçağınızı bir yıl boyunca makinede yıkarsanız, şunu fark edeceksiniz: körelir. Ayrıca sap deforme olabilir ve bıçak ile sap arasında boşluklar oluşabilir.
Ayrıca temizleme tuzları bıçaklara ciddi zararlar verebilir.
Beckmann, bıçakların biraz bulaşık deterjanı ve ılık suyla elde yıkanmasını öneriyor. Kesim işi tamamlandıktan hemen sonra harekete geçmek önemlidir: özellikle soğan ve domates gibi asitli yiyecekler bıçağa zarar verebilir. Kireç lekelerini önlemek için bıçağı açık havada kurutmak yerine normal bir kurulama beziyle kurulayın.
İyi bıçakları çekmecede saklamamak en iyisidir. Bir yandan onları dışarı çıkarmak için içeri girerseniz yaralanma riski daha yüksektir. Öte yandan keskin bıçak çekmeceye veya çatal-bıçak tepsisine de zarar verebilir. En iyi çözüm manyetik şerittir. Çubuğun avantajı tüm bıçakları hemen görebilmenizdir. Bıçak bloğu oldukça hijyenik değildir çünkü mikroplar buraya hızla yerleşebilir ve bıçakları sapından güvenilir bir şekilde tanımlamak zor olabilir.
Beckmann, profesyonel bir şefin bıçaklarını her gün keskinleştirdiğini söylüyor. Ancak sıradan vatandaşın bunu yapmasına gerek yok. Onun için bıçakları haftada bir veya 14 günde bir bilemek yeterlidir. Daha sonra kesici kenar, bileme çeliği boyunca 20 ila 30 derecelik bir açıyla yaklaşık beş ila on kez çekilir. Sadece kesici kenarın boyunca çekilmesi önemlidir. Bölge değil. Aksi takdirde çizilebilir.
Bıçakların çok çabuk körelmesini önlemek için uygun bir kesme yüzeyi de kullanmalısınız. Ahşap veya plastikten yapılmış yumuşak tahtalar tavsiye edilir. Ancak cam ve taş tabu.
Tehlike
Yalnızca ahşap veya plastik kesme tahtaları kullanın. Mermer, paslanmaz çelik veya cam bıçağın körelmesine neden olur.
Bu konuda yanlış bir şey yapamazsın. Ancak bu, kameralardaki otomatik odaklama gibidir: Bir profesyonel, ayarı kendisi yapmayı tercih eder. Mutfak bıçağı ne kadar pahalıysa, otomatik bıçak bileyiciyle o kadar az keskinleştirilmesi gerekir. Bileme çeliğini kullanmaya cesaret edemiyorsanız Beckmann, bunun nasıl doğru şekilde kullanılacağını size göstermesi için uzman bir mağazaya gitmenizi tavsiye ediyor.
Hijyen söz konusu olduğunda hem plastik saplı bıçaklar hem de ahşap saplı bıçaklar güvenlidir. Bakımlarının ve temizliğinin düzgün yapılması şartıyla.
Ahşap sapın kırılganlaşmasını ve çatlaklarda bakteri ve mikropların birikmesini önlemek için bıçağı elde yıkamalı ve sapa düzenli olarak yağ veya balmumu sürmelisiniz. Örneğin keten tohumu yağı veya balmumu buna uygundur. Bakım, sapın dayanıklılığını ve stabilitesini uzatır.
Plastiğin ısıya, yiyecek ve alkolden gelen asitlere ahşaba göre daha az duyarlı olduğu düşünülse de malzemenin bakıma ihtiyacı vardır. Bu nedenle bu bıçakları daima elde yıkayın ve çatlak ve açıklıklarda nem birikmemesi için iyice ve çabuk kuruduğundan emin olun.
Bıçaklar üzerinde olumsuz etkisi olmasına rağmen sıklıkla bulaşık makinesinde yıkanır. Ancak bu durum onları hasara karşı duyarlı hale getirir: ani pas denilen şey sıklıkla oluşur. Basit bir hile ile bunu önleyebilirsiniz:
Çatal-bıçak tepsisine bir parça alüminyum folyo yerleştirin. Alüminyum folyo pasın oluşmasını engelleyemese de paslanmayı çeker. Bunun nedeni metalin daha az asil olması ve dolayısıyla oksitlenmesinin daha kolay olmasıdır.
Bıçakları doğru şekilde keskinleştirin: Bıçaklar bu şekilde gerçekten keskinleşir
Körelmiş, lekelenmiş, deforme olmuş: Mutfak bıçakları uygunsuz bakım nedeniyle büyük zarar görebilir. Bıçaklarınızı yanlış yıkayıp saklarsanız başınız belaya girer.
3 Ocak 2025 – 18:44'te güncellendi|Okuma süresi: 4 dakika
Haberleri takip et
Bıçakların her şeyden önce bir şey olması gerekir: keskin. Ancak cehalet veya kolaylık çoğu zaman mutfaktaki en önemli yardımcıları köreltir. Kesim ve Ev Eşyaları Sanayicileri Derneği'nin (IVSH) en önemli soruların yanıtları var.
Bıçaklar ve bileme çeliği: Bıçakların körelmemesi için uygun bakıma ihtiyacı vardır. (Kaynak: Tom Perkins/getty-images-bilder)
Ancak yüksek kaliteli mutfak bıçakları bulaşık makinesine atılamaz. Bir yıkama işleminden sonra hasar görünmez – ancak bıçağınızı bir yıl boyunca makinede yıkarsanız, şunu fark edeceksiniz: körelir. Ayrıca sap deforme olabilir ve bıçak ile sap arasında boşluklar oluşabilir.
Ayrıca temizleme tuzları bıçaklara ciddi zararlar verebilir.
Beckmann, bıçakların biraz bulaşık deterjanı ve ılık suyla elde yıkanmasını öneriyor. Kesim işi tamamlandıktan hemen sonra harekete geçmek önemlidir: özellikle soğan ve domates gibi asitli yiyecekler bıçağa zarar verebilir. Kireç lekelerini önlemek için bıçağı açık havada kurutmak yerine normal bir kurulama beziyle kurulayın.
İyi bıçakları çekmecede saklamamak en iyisidir. Bir yandan onları dışarı çıkarmak için içeri girerseniz yaralanma riski daha yüksektir. Öte yandan keskin bıçak çekmeceye veya çatal-bıçak tepsisine de zarar verebilir. En iyi çözüm manyetik şerittir. Çubuğun avantajı tüm bıçakları hemen görebilmenizdir. Bıçak bloğu oldukça hijyenik değildir çünkü mikroplar buraya hızla yerleşebilir ve bıçakları sapından güvenilir bir şekilde tanımlamak zor olabilir.
Beckmann, profesyonel bir şefin bıçaklarını her gün keskinleştirdiğini söylüyor. Ancak sıradan vatandaşın bunu yapmasına gerek yok. Onun için bıçakları haftada bir veya 14 günde bir bilemek yeterlidir. Daha sonra kesici kenar, bileme çeliği boyunca 20 ila 30 derecelik bir açıyla yaklaşık beş ila on kez çekilir. Sadece kesici kenarın boyunca çekilmesi önemlidir. Bölge değil. Aksi takdirde çizilebilir.
Bıçakların çok çabuk körelmesini önlemek için uygun bir kesme yüzeyi de kullanmalısınız. Ahşap veya plastikten yapılmış yumuşak tahtalar tavsiye edilir. Ancak cam ve taş tabu.
Tehlike
Yalnızca ahşap veya plastik kesme tahtaları kullanın. Mermer, paslanmaz çelik veya cam bıçağın körelmesine neden olur.
Bu konuda yanlış bir şey yapamazsın. Ancak bu, kameralardaki otomatik odaklama gibidir: Bir profesyonel, ayarı kendisi yapmayı tercih eder. Mutfak bıçağı ne kadar pahalıysa, otomatik bıçak bileyiciyle o kadar az keskinleştirilmesi gerekir. Bileme çeliğini kullanmaya cesaret edemiyorsanız Beckmann, bunun nasıl doğru şekilde kullanılacağını size göstermesi için uzman bir mağazaya gitmenizi tavsiye ediyor.
Hijyen söz konusu olduğunda hem plastik saplı bıçaklar hem de ahşap saplı bıçaklar güvenlidir. Bakımlarının ve temizliğinin düzgün yapılması şartıyla.
Ahşap sapın kırılganlaşmasını ve çatlaklarda bakteri ve mikropların birikmesini önlemek için bıçağı elde yıkamalı ve sapa düzenli olarak yağ veya balmumu sürmelisiniz. Örneğin keten tohumu yağı veya balmumu buna uygundur. Bakım, sapın dayanıklılığını ve stabilitesini uzatır.
Plastiğin ısıya, yiyecek ve alkolden gelen asitlere ahşaba göre daha az duyarlı olduğu düşünülse de malzemenin bakıma ihtiyacı vardır. Bu nedenle bu bıçakları daima elde yıkayın ve çatlak ve açıklıklarda nem birikmemesi için iyice ve çabuk kuruduğundan emin olun.
Bıçaklar üzerinde olumsuz etkisi olmasına rağmen sıklıkla bulaşık makinesinde yıkanır. Ancak bu durum onları hasara karşı duyarlı hale getirir: ani pas denilen şey sıklıkla oluşur. Basit bir hile ile bunu önleyebilirsiniz:
Çatal-bıçak tepsisine bir parça alüminyum folyo yerleştirin. Alüminyum folyo pasın oluşmasını engelleyemese de paslanmayı çeker. Bunun nedeni metalin daha az asil olması ve dolayısıyla oksitlenmesinin daha kolay olmasıdır.