Tuhaf meyveler
Balkabağı – bakım ipuçları ve bir bakışta en iyi çeşitler
İtibaren dpa-tmn, çevrimiçi, jb
Güncelleme: 18.10.2024 – 18:02Okuma süresi: 4 dakika
Sonbahar sebzeleri: Güzel kabakların hepsi yenilebilir değildir. (Kaynak: StudioBarcelona/getty-images-bilder)
Her balkabağı türü yemeye ve oymaya uygun değildir. Büyütürken, hasat ederken ve içini boşaltırken de dikkate alınması gereken birkaç şey vardır.
Sadece tuhaf şekilli meyveler değil, aynı zamanda büyük kabak çiçekleri de bahçeniz için ideal bir dekorasyondur.
Kabakgiller familyası (Cucurbitaceae), uzmanlara göre toplam 800 türün yer aldığı 90 cinsten oluşuyor. Bununla birlikte, yalnızca üç tür ekonomik açıdan uygundur:
Tür ve çeşit çeşitliliği nedeniyle süs kabaklarını yenilebilir kabaklardan ayırmak zordur. Ticari olarak süs balkabağı olarak ilan edilen bitkilerin meyveleri genellikle yenilebilir ancak daha çok dekoratif değeri nedeniyle yetiştirilir. Süs balkabakları özellikle yenilebilir değildir – küçük ve serttirler ve dekorasyona daha uygundurlar. Ayrıca hoş olmayan bir özelliğiyle de kabaklardan farklıdırlar: tadı acıdır.
Bu kabak çeşidinin anavatanı Amerika'dır, ancak bazı çeşitleri de Avrupa'dan gelmektedir. Meyveleri sarı, yeşil veya turuncu renktedir.
Yaz kabağı olgunlaşmadan hasat edilir. Bu noktada kabuğu hala yumuşaktır ve kısmen yenilebilir durumdadır. Yaz kabağı hasattan sonra buzdolabında saklanmalı ve iki hafta içinde işlenmelidir.
Yaz kabakları şunları içerir:
Kış kabakları şunları içerir:
Balkabağı çocuk dostu bahçeler için ideal bir bitkidir. Büyük tohumlarının ekimi kolaydır – ilk fideler birkaç gün sonra ortaya çıkar. Mayıs ayından itibaren açık havada ekim yapılması tavsiye edilir. Ancak bunları tercih etmek en doğrusu. Bunu yapmak için, başlangıçta nisan ayının sonundan itibaren pencere kenarında yetiştirilirler ve donun bitiminden sonra – Mayıs ortasından – yatağa girmelerine izin verilir.
Bahçeniz sıklıkla salyangoz istilasına uğruyorsa, küçük bitkilerin en az altı ila sekiz iyi gelişmiş yaprağı olana kadar beklemelisiniz. O zaman salyangoz hasarına karşı daha dayanıklıdırlar. Bitkiler yemyeşil yapraklar oluşturur ve yoğun renkli dev çiçeklere sahiptir.
Balkabaklarının bakımı nispeten kolaydır ancak uzun kuraklık döneminde bol miktarda sulanması gerekir. Doldurulacak çok fazla alanınız varsa, boş yatakların kabaklarla kaplanmasına izin verebilirsiniz. Hem ayıklama hem de kancalama gereksizdir. Küçük bahçelerde bitkiler kafes şeklinde büyüyebilir.
Sadece ölçülü olarak gübreye ihtiyaç duyarlar. Olgun kompost toprağı idealdir. Toprakta çok fazla nitrojen varsa yaprak oluşumu teşvik edilir, ancak çiçek gelişimi pahasına. Ayrıca yaprak dokusu yumuşar ve küf mantarına karşı duyarlı hale gelir.
Balkonda yetiştirme
Kabak az yer gerektirdiğinden balkonunuzda veya verandanızda da yetiştirebilirsiniz. Cucurbita maxima veya Curcurbita pepo'nun (Mandarin, Baby Boo) küçük versiyonu olan Hokkaido çeşitleri bu amaç için en uygun olanlardır.
Balkabağının başlangıçta yeşil ve esnek olan sapı odunsulaşıp açık kahverengi bir renk aldığında olgunlaşır. Hasat edildikten sonra kabuk sertleşinceye kadar güneşte olgunlaşırlar. Meyveler olgunlaştığında kış boyunca iyi bir şekilde saklanabilir.
Aşağıdaki kabuk renklerine sahip balkabaklarının raf ömrü genellikle oldukça uzundur:
Bir yıla kadar saklanabilir. Farklı kabuk renklerine sahip meyveler genellikle 15 ila 20 derecede yalnızca iki ila beş ay arasında saklanabilir. Daha soğuk depolama yerlerinden kaçınmalısınız.
Balkabağı – bakım ipuçları ve bir bakışta en iyi çeşitler
İtibaren dpa-tmn, çevrimiçi, jb
Güncelleme: 18.10.2024 – 18:02Okuma süresi: 4 dakika
Her balkabağı türü yemeye ve oymaya uygun değildir. Büyütürken, hasat ederken ve içini boşaltırken de dikkate alınması gereken birkaç şey vardır.
Sadece tuhaf şekilli meyveler değil, aynı zamanda büyük kabak çiçekleri de bahçeniz için ideal bir dekorasyondur.
Kabakgiller familyası (Cucurbitaceae), uzmanlara göre toplam 800 türün yer aldığı 90 cinsten oluşuyor. Bununla birlikte, yalnızca üç tür ekonomik açıdan uygundur:
- Cucurbita ve Cucumis balkabağı türlerinin çoğu yenilebilir.
- Müzik aletleri botanik olarak Lagenaria olarak bilinen şişe su kabaklarından yapılır.
- Meyveler olgunlaştığında kabukları zengin bir renkte görünür. Olgunlaşmamış (yeşil) alanlar artık görünmüyor.
- Sapın tabanı kuru, kısmen kahverengimsidir.
- Olgunluk durumunun bir başka göstergesi de vurma testidir: kabuğa parmak ekleminizle hafifçe vurun. Olgun balkabaklarının içi boş geliyor.
Tür ve çeşit çeşitliliği nedeniyle süs kabaklarını yenilebilir kabaklardan ayırmak zordur. Ticari olarak süs balkabağı olarak ilan edilen bitkilerin meyveleri genellikle yenilebilir ancak daha çok dekoratif değeri nedeniyle yetiştirilir. Süs balkabakları özellikle yenilebilir değildir – küçük ve serttirler ve dekorasyona daha uygundurlar. Ayrıca hoş olmayan bir özelliğiyle de kabaklardan farklıdırlar: tadı acıdır.
Bu kabak çeşidinin anavatanı Amerika'dır, ancak bazı çeşitleri de Avrupa'dan gelmektedir. Meyveleri sarı, yeşil veya turuncu renktedir.
Balkabağı çeşidi | Tadı | Renk | biçim | Geliştirme zamanı |
---|---|---|---|---|
Piskoposun şapkası | tatlı | kırmızı-beyaz-yeşil | yuvarlak, düz | 110 gün |
Mavi Kuri | çılgın | gri-mavi | etrafında | 100 gün |
Balkabagi Waltham | çılgın (meyve çekirdeksizdir) | bej | şişe şeklinde | 125 gün |
Kurgu | iyi, tatlı | turuncu | etrafında | 105 gün |
Yeşil Hokkaido | iyi, hafif | yeşil | etrafında | 110 gün |
Jack o'Lantern | aromatik | turuncu | büyük, yuvarlak | 125 gün |
Muscade de Provence | aromatik | açık turuncu | plaka şeklinde | 125 gün |
Fındık yağı | fındıklı (yer fıstığı) | bej | şişe şeklinde | 125 – 130 gün |
Beşli | aromatik | turuncu | büyük, yuvarlak | 130 gün |
Güneş | yenilebilir | turuncu | büyük ve yuvarlak | 105 gün |
Spagetti kabak | hafif | Sarı | ince uzun | 100 gün |
keman | cevizli, yumuşak | sarı kahverengi | ince uzun | 130 – 150 gün |
Yaz kabağı olgunlaşmadan hasat edilir. Bu noktada kabuğu hala yumuşaktır ve kısmen yenilebilir durumdadır. Yaz kabağı hasattan sonra buzdolabında saklanmalı ve iki hafta içinde işlenmelidir.
Yaz kabakları şunları içerir:
- Meşe Palamudu / Meşe Palamudu Kabağı
- Patisson
- Rondini
- Spagetti kabak
- kabak
Kış kabakları şunları içerir:
- Balkabagi
- Hubbard kabağı
- Türban kabağı
- Mukoza zarı tahrişi
- bulantı
- Mide krampları
- İshal
- Kusma
Balkabağı çocuk dostu bahçeler için ideal bir bitkidir. Büyük tohumlarının ekimi kolaydır – ilk fideler birkaç gün sonra ortaya çıkar. Mayıs ayından itibaren açık havada ekim yapılması tavsiye edilir. Ancak bunları tercih etmek en doğrusu. Bunu yapmak için, başlangıçta nisan ayının sonundan itibaren pencere kenarında yetiştirilirler ve donun bitiminden sonra – Mayıs ortasından – yatağa girmelerine izin verilir.
Bahçeniz sıklıkla salyangoz istilasına uğruyorsa, küçük bitkilerin en az altı ila sekiz iyi gelişmiş yaprağı olana kadar beklemelisiniz. O zaman salyangoz hasarına karşı daha dayanıklıdırlar. Bitkiler yemyeşil yapraklar oluşturur ve yoğun renkli dev çiçeklere sahiptir.
Balkabaklarının bakımı nispeten kolaydır ancak uzun kuraklık döneminde bol miktarda sulanması gerekir. Doldurulacak çok fazla alanınız varsa, boş yatakların kabaklarla kaplanmasına izin verebilirsiniz. Hem ayıklama hem de kancalama gereksizdir. Küçük bahçelerde bitkiler kafes şeklinde büyüyebilir.
Sadece ölçülü olarak gübreye ihtiyaç duyarlar. Olgun kompost toprağı idealdir. Toprakta çok fazla nitrojen varsa yaprak oluşumu teşvik edilir, ancak çiçek gelişimi pahasına. Ayrıca yaprak dokusu yumuşar ve küf mantarına karşı duyarlı hale gelir.
Balkonda yetiştirme
Kabak az yer gerektirdiğinden balkonunuzda veya verandanızda da yetiştirebilirsiniz. Cucurbita maxima veya Curcurbita pepo'nun (Mandarin, Baby Boo) küçük versiyonu olan Hokkaido çeşitleri bu amaç için en uygun olanlardır.
Balkabağının başlangıçta yeşil ve esnek olan sapı odunsulaşıp açık kahverengi bir renk aldığında olgunlaşır. Hasat edildikten sonra kabuk sertleşinceye kadar güneşte olgunlaşırlar. Meyveler olgunlaştığında kış boyunca iyi bir şekilde saklanabilir.
Aşağıdaki kabuk renklerine sahip balkabaklarının raf ömrü genellikle oldukça uzundur:
Bir yıla kadar saklanabilir. Farklı kabuk renklerine sahip meyveler genellikle 15 ila 20 derecede yalnızca iki ila beş ay arasında saklanabilir. Daha soğuk depolama yerlerinden kaçınmalısınız.