Ağaçlar ve çalılar neden 1 Ekim ile 1 Mart arasında budamaya ihtiyaç duyar?
1 Mart ve 30 Eylül arasında bahçenizde hayvanların yaşayabileceği ağaçları, çalıları, çalıları ve diğer bitkileri budamamalısınız. Bu nedenle sonbaharda tamamlanmayan kesim işleri önceden yapılmalıdır. Ancak bitkilere olabildiğince nazik davranmak için eksi beş santigrat dereceden daha sıcak olmalıdır.
Yasak, Federal Doğayı Koruma Yasasından kaynaklanmaktadır (Bölüm 39 Paragraf 5 Cümle 2): Bu, vahşi hayvanları ve yaşam alanlarını korur – yasa ihlalleri, 10.000 Euro’ya kadar para cezasıyla sonuçlanabilecek idari bir suçtur. Bu, büyümeyi gidermek için bitkilerin nazikçe budanması ve budanması için geçerli değildir, örneğin bir çit şekillendirilebilir. Hastalıklı ağaçlar ve çalılar da tüm yıl boyunca kaldırılabilir.
Sonbaharda nelerin budanması gerekir?
Sonbahar kesimi birçok bitki için önemlidir ve onları kışa uygun hale getirir. Ladin veya çam gibi kozalaklı ağaçlar ve yaprak dökmeyen ağaçlar Ekim ayında zaten budanmalıdır, çünkü ancak o zaman çalılar kesik yaralarının kışa kadar iyileşmesi için yeterli zamana sahip olacaktır. Bektaşi üzümü veya kuş üzümü gibi çitler ve meyve çalıları da sonbaharda budanmaktan mutluluk duyar.
Tüm gül severler sonbaharda da budama makası kullanmalıdır. İyi bir kış uykusu için hem saksıdaki hem de yataktaki güller yarıya kadar kesilmelidir.
Özellikle önemli: Bitkilere zarar verebileceğinden, çalılar don sırasında budanmamalıdır. Azaltmak için zamanı kaçırırsanız, tekrar kesmek için bahara kadar bekleyin.
Hangi budama makası – örs mü yoksa baypas mı?
Örs ve baypas arasındaki fark, bıçağın doğasında yatmaktadır. Bir Örs Budama Makası sadece bir kesme bıçağı vardır. Karşı bıçak, adından da anlaşılacağı gibi, sadece kör bir metal yüzeydir. Böylece dal, kesme sırasında kesme bıçağına doğru ezilir. Ezilme nedeniyle arayüz nispeten kirlidir, bu nedenle hassas ağaç türlerinde örs budama makası kullanılmamalıdır. Özellikle sert ve kuru dallar için uygundurlar.
Bir Budama makasını atla örs budama makaslarından farklı olarak iki kesici bıçağa sahiptir. Makas kapatıldığında bıçaklar yan yana hareket ederek dalı iki yanından keser. Sonuç, hızla iyileşebilen hassas bir kesimdir. Bypass budama makasları bu nedenle özellikle yumuşak ahşap ve taze sürgünler için uygundur.
Aşağıdakiler geçerlidir: Her iki bıçak tipi de her tür ağaç ve ahşap için uygundur. Gereken eforu en aza indirmek ve ahşaba gereksiz yere zarar vermemek için budama makası ile hangi ağaç türlerinin budanması gerektiğini kontrol etmekte fayda var.
Meyve ağaçlarını budamak için hangi budama makası uygundur?
Baypas budama makası en çok meyve ağacı budaması için uygundur. Hassas kesim nedeniyle bıçaklar küçük bir kesime neden olur. Bu özellikle meyve ağaçları için önemlidir, çünkü çok büyük bir kesim bakteri ve virüsler için iyi bir hedeftir ve hasadı mahvedebilir.
Budama makası nasıl bilenir?
Dal kesme makasları, yalnızca üretici tavsiye ediyorsa bilenmelidir. Aksi takdirde, kör bıçaklar çoğu modelde kolayca değiştirilebilir. Yine de bıçakları keskinleştirmek istiyorsanız, sizin için bazı ipuçlarını araştırdık:
- Bilemeden önce budama makasını tamamen sökün ve bıçakları iyice temizleyin.
- Şunu sula bileme taşı kullanmadan önce.
- Bileme için bıçakların bir tutucuya sıkıştırılması önerilir. Bu, yaralanma riskini büyük ölçüde en aza indirir.
- Daha sonra bıçağın keskinleştirilmiş tarafı, bileme taşı üzerinde hafif eğik bir açıyla gövdeden uzağa dirsek boyunca bastırılır.
- Bıçağa gerekli son rötuşları yapın: Bıçağın arkasına bakın ve küçük kalıntıları dairesel hareketlerle ve fazla bastırmadan temizleyin.
- Ardından budama makasını yeniden monte edin.