Abdullah Gül Türkiye’yi şikayet etti: Alınan karara uymak zorundayız

CesHef

Global Mod
Global Mod
Abdullah Gül Türkiye’yi şikayet etti: Alınan karara uymak zorundayız 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Alman Radyosu ARD’nin İstanbul Muhabiri Christian Buttkereit’e konuştu.

Türkiye-AB ilgileri üzerine açıklamalarda buluna Gül, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik süreci, Almanya ile bağlar, epeyce tartışılan AİHM kararları, FETÖ, Suriyeliler ve faal siyasete dönüp dönmeyeceğine dair sorularını yanıtladı.

“YAPAMADIK” ÇIKIŞI

Türkiye’nin Almanya ve Avrupa Birliği ile olan ilgilerde geldiği noktada iki tarafın da karşılıklı kusurları olduğuna söyleyen Gül, “Kendi irademizle AB kurallarını fasıl fasıl iç mevzuatımıza yansıtmayı ve AB standartlarını yakalamayı beceremedik. Türkiye’nin noksanlığı da bu oldu. Vaktinde epeyce açık bir biçimde, basın toplantılarında da Türkiye’nin NATO üyesi olan, ancak AB üyesi olmayan Norveç üzere olabileceğini, fasılların resmen açılıp kapanmasının sembolik olduğunu, değerli olan fasılların içeriğini bir ülkenin gerçekleştirmesi olduğunu söz etmiştim. Türkiye olarak neyi yapmamız gerektiğini biliyorduk. Bu iradeyi göstermemiz gerekiyordu, bu biçimdece Türkiye epeyce kuvvetli bir ülke olacaktı. Bunu yapamadık” dedi.

“Tam üyelik amacından şu anda geriye kalan nedir?” sorusunu yanıtlayan Gül, “Şartlar hayli değişti. Hem Türkiye hem Avrupa değişti. Siyasi iradelerin fazlaca farklı evvelari var” yanıtını vererek, “Türkiye ve Avrupa Birliği bağlarında gelinen noktada karşılıklı kusurlar yapıldı” dedi.

“AİHM KARARLARINA UYMAK ZORUNDAYIZ”

Türkiye’nin AB’ye tam üyelik gayesinin devam ettiği süreçte, AİHM’nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın özgür bırakılmasına yönelik sonucu kıymetlendiren Abdullah Gül, şu açıklamalarda bulundu:

“Türkiye, Avrupa Kurulu’nun kurucu ülkesi, AİHM’e hâkim veren bir ülke ve Avrupa İnsan Hakları Mukavelesini en erken onaylayan ülkelerden birisi. AİHS m. 46, kontratın taraflarının katılaşan mahkeme kararlarına uyması gerektiğini belirtmektedir. Hatta, AK Parti hükümetinin birinci senelerında, 2004 yılında bir anayasa değişikliği yaptık. Bu değişiklik kararında, Anayasamızın 90. Unsuru gereği temel insan hak ve özgürlüklerine ait milletlerarası mukaveleler kanunlarımızın üstünde tutulmaktadır, bunlarla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne gidilememektedir. AİHM kararları anayasamız yeterince kanunlarımızın üstündedir, bu niçinle AİHM kararlarını uygulamak mecburiyetindeyiz”

“TÜRKİYE’NİN İMAJI İÇİN OLUMSUZ DURUM”

“AİHM’in kimi kararlarına uymakta Türkiye direniyor. Bu Türkiye için bir imaj sorunu oluşturmuyor mu?”
sorusuna ise, “Bu mevzuda açıklamalarım var. AİHM kararlarını geciktirmeden uygulamak gerektiğini her vakit belirttim. Uzun milletvekilliği dönemimde 10 sene Avrupa Kurulu Parlamenterler Meclisi’nde milletvekilliği yaptım, bu kapsamda AİHM’e hâkim seçtim, bu süreçleri epey yeterli bilen biriyim. Dışişleri bakanı olduğum periyotta, AİHM kararlarıyla ilgili kimi tazminatları ödemek durumunda kalan biri olarak teknik kısmına da hâkim biriyim. Türkiye imajı açısından da elbet olumsuz bir durum, lakin hepsinin bir müddetç içerisinde gerçekleşeceğini de kestirim ediyorum” dedi.

“DARBE TEŞEBBÜSÜNDE TÜRKİYE’NİN YANINDA OLMALARI GEREKİRDİ”

15 Temmuz darbe teşebbüsünde Batı’nın Türkiye’ye kayıtsız koşulsuz takviye vermesi gerektiğini, “var ise bir eleştirisi bunu daha sonra yapmalıydı” diyen Gül, FETÖ’nün tehlikeli bir yapı olduğunu ve Almanya’nın gelen Suriyelileri hoş bir entegrasyon sürecine soktuğunu lisana getirerek, etkin siyasete dönmeyi düşünüp düşünmediğine yönelik soruya da şu tabirlerle karşılık verdi:

ETKİN SİYASET İÇİN NEGATİF SİNYAL

“Türk siyasi geleneğinde cumhurbaşkanları tarafsız olmuştur. Anayasa gereği partisinden ayrılarak, yedi sene tarafsız Cumhurbaşkanlığı yapan bir ismin faal, gündelik siyasetin içine girmesi sıkıntı oluyor, bu yüzden günlük siyasetin içine girmedim, lakin vakit zaman kıymetli konulardaki görüşlerimi halk ile paylaştım.”

KAYNAK: ARD