Abdülkadir Selvi yazdı: Erdoğan erken seçime mi hazırlanıyor?

CesHef

Global Mod
Global Mod
Abdülkadir Selvi yazdı: Erdoğan erken seçime mi hazırlanıyor? Hürriyet Gazetesi Muharriri Abdülkadir Selvi, ‘erken seçim’ savlarına ait dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Selvi’nin, “Erdoğan erken seçime mi hazırlanıyor” başlıklı yazısından ilgili kısım şöyleki:

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimlere dönük bildirilerini ağırlaştırınca, “Ne oluyor, erken seçim mi geliyor?” sorusunun peşine düştüm.

Aslında bu soru işareti Erdoğan’ın Ulusal Görüş’ün ağır toplarından Oğuzhan Asiltürk’ü ziyareti üzerine oluşmaya başlamıştı.

Bir çiçekle bahar gelmez. Oğuzhan Asiltürk ziyareti seçim işareti olmaz diye düşündüm.

İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesi bir sefer daha düşünmeme yol açtı. Erdoğan AK Parti’nin her MKYK toplantısında, vilayet liderleri ve belediye liderleri ile yapılan toplantılarda, milletvekilleri ile buluşmasında seçimlere dönük iletilerinin dozunu artırıyor.

Diyarbakır ziyaretiyle birlikte tahlil sürecini tartışmaya açması ise seçim konusu üzerinde yoğunlaşmama niye oldu.

O niçinle AK Parti kulislerinin nabzını tutmaya, Erdoğan’ın seçimlere ait bildirilerinin manasını çözmeye çalıştım.

BAHÇELİ İLE İTİMAT BAĞLANTISI

1- Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim diyor lakin her seferinde 2023 seçimleri diyor.

2- Erdoğan, erken seçim üzere hayati bir sonucu Cumhur İttifakı ortağı Bahçeli ile konuşmadan almaz. Erdoğan, Bahçeli ile inanç alakasına büyük ehemmiyet veriyor.

3- Erdoğan da Bahçeli de seçimler 2023 yılında yapılacak diyorlar.

4- Erdoğan, AK Parti’yi seçimlere hazırlıyor. Orası gerçek. Fakat bu erken seçimler değil, 2023’te yapılacak olan seçimler.

5- Her seçim mukadderat seçimidir lakin 2023 seçimleri millet ve Cumhur İttifakı açısından yazgının de mukadderatı seçimlere döndü.

2 YIL EVVELCE BAŞLATTI

6- İstanbul seçimleri başta olmak üzere lokal seçimler muhalefetin bir ortaya geldiğinde seçim kazanma potansiyelinin olduğunu ortaya koydu. Buna pandemi şartları ve ekonomik zorluklar da eklenince Erdoğan, seçim çalışmalarını 2 yıl öncesinden başlatma gereksinimi hissetti.

NE YAPIYOR?

7- Yazının başlığındaki sorunun yanıtını epey net bir cümle ile vereyim. Erdoğan erken ya da baskın seçime hazırlanmıyor. AK Parti’yi 2023 seçimlerine hazırlıyor.

8- Erdoğan, AK Parti’yi, “Yarın seçim olacakmış üzere çalış, seçimler 2023 yılında yapılacak üzere hizmet et” moduna geçirmeye çalışıyor.

2023 HAZIRLIKLARI

9- Erdoğan, 2023 seçimlerini birinci cinste kazanabilmek için, büyük buluşmayı gerçekleştirmeye çalışıyor.

10- Bunun için bir yol haritası belirlenmiş durumda.

KÜSKÜNLER

Bunun için evvela geçmişte AK Parti’ye oy vermiş hatta AK Parti takımlarında bakılırsav almış lakin kırgın ve küskün olanlara yöneldi. Kırgın ve küskünlerin kazanılması için talimat verdi.

ULUSAL GÖRÜŞ TESİRİ

Ulusal Görüş tabanının gönlünü kazanabilmek için Oğuzhan Asiltürk üzerinden köprü kuruldu. Erdoğan, Ulusal Görüş hareketinin kıymetli isimlerinden Nedim Urhan hocaefendiyi ziyaret etti.

MUHAFAZAKÂR-DİNDARLAR

Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açılmasıyla bir arada muhafazakâr-dindar kesimde yaşanan coşkunun akabinde ikinci bir adım daha attı, bir kesim tarafınca aileye yönelik tehdit olarak görülen İstanbul Sözleşmesi’ni iptal etti.

KÜRT OYLARI

İstanbul seçimleri de gösterdi ki AK Parti Kürtleri kazanmadan seçimleri kazanamıyor. Erdoğan Kürtleri kazanmak için bir daha harekete geçti. Diyarbakır ziyaretinde tahlil sürecini tartışmaya açan Erdoğan, bahara kadar doğu ve güneydoğu vilayetlerinin tamamını ziyaret etme sonucu aldı. Erdoğan her ay bir ili ziyaret edecek.

KİBİR UYARISI

AK Parti takımlarına, “Araziye çıkın” talimatını veren Erdoğan, kibir ikazında bulundu. “Tevazu ile gönüllere girin” dedi.

EVET FAKAT YETMEZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2023 seçimlerine yönelik attığı adımlar kıymetli. Daima tabir ediyorum. Bu sefer seçimler aslanın ağzında değil, midesinde… Lakin gerçek siyasetlerle kazanılmayacak seçimler yoktur. Bir devirlerin moda sloganıyla “Yetmez ancak evet” demiyorum. Tam bilakis “Evet lakin yetmez” diyorum.

DÖRT NOKTA

Bunun için:

1- AK Parti’nin reformcu kimliğinin bir daha ön plana çıkarılması gerekiyor.

2- Seçimin yazgısını belirleyecek olan ergenlerde heyecan oluşturacak bir strateji oluşturulmalı.

3- Genel siyasette kitlelere umut veren yenilikçi bir telaffuz oluşturulmalı.

4- Her şeyden ancak her şeydilk evvel iktisat ve işsizlik konusu birinci öncelik olmalı.

KAYNAK: HÜRRİYET