6’lı ittifakın aday krizinde yeni perde… Selahattin Demirtaş cezaevinden sinyali verdi

CesHef

Global Mod
Global Mod
6’lı ittifakın aday krizinde yeni perde… Selahattin Demirtaş cezaevinden sinyali verdi 6’lı ittifakta cumhurbaşkanlığı adaylığı için eski Anayasa Mahkemesi Lideri Haşim Kılıç ve Zafer Partisi Genel Lideri Ümit Özdağ’ın ortaya attığı Mansur Yavaş isimleriyle hararetlenen kriz, geçtiğimiz günlerde HDP’li Selahattin Demirtaş’ın Edirne Cezaevi’nden “Ben şahsen Ekrem Bey’i takip etmeye çalışıyorum, Anadolu’da toplumsal karşılığının da olduğunu nazaranbiliyorum.” açıklamasıyla bir daha alevlendi.

Başka taraftan ittifaktaki Demokrat Parti Genel Lideri Gültekin Uysal’ın adaylık için deklare ettiğı 3 kriter Ali babacan ve Ahmet Davutoğlu’nu amaç alıyordu.

Mevzuyu “Muhalefetin adaylık açmazı” başlığıyla köşesine taşıyan Mehmet Acet’in Yeni Şafak’taki yazısı şöyle;

Muhalefet önderleri, seçim periyoduna girilmeden cumhurbaşkanı adayının kim olacağını katiyetle açıklamayacaklarını söylüyorlar.

En son CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Asla” diyerek, bu biçimde bir kararlılık ortasında olduklarını lisana getirdi.

Aday belirli oldu da onu pamuklar ortasında sarıp sarmalayıp müdafaaya aldılar biçiminde düşünülmemeli doğal bu durum.

O hususta masadaki 6 ismin 6’sı içinde derin ihtilaflar var ve bu görüş ayrılıkları o denli kolaylıkla tahlile kavuşacak üzere görünmüyor.

Muhalefet açısından çıkarmak istedikleri adayı seçim devrine kadar saklamak, yıpranmaması ismine makul bir usul olabilir lakin muhakkak ki bu sonucun bir öteki öne sürülen sebebi daha var:

‘Masada’ bir uzlaşma yerinin oluşmamış olması.

6’lı masada vücuduyla olmasa da, ‘ruhuyla’ varlığını hissettiren HDP cephesinden tercih olarak yorumlanabilecek bir isim söylem edildi gerçi.

Selahattin Demirtaş, Edirne Cezaevi’nden yaptığı açıklamada, İBB Lideri Ekrem İmamoğlu’nun ismini zikretti, “Ben şahsen Ekrem Bey’i takip etmeye çalışıyorum, Anadolu’da toplumsal karşılığının da olduğunu bakılırsabiliyorum.” dedi.

Demirtaş tıpkı açıklamasında her ne kadar bir dayatmada bulunmak istemediğini söylese de, aday adayı olarak konuşulanların içinden bir tek İmamoğlu’nun ismini zikretmesi, bir tercihe binean bu cümleleri kurduğuna işaret ediyor.

İMAMOĞLU’NUN ÜÇ AVANTAJI, İKİ DEZAVANTAJI VAR

İmamoğlu’nun adaylık yolunda karar alıcılar nezdinde karşılığı olan birkaç avantajı var.

Birincisi; Demirtaş’ın ima ettiği üzere, HDP’nin birinci tercihinin kendisi olması.

İkincisi; yurtharicinden, Batı’dan yakın alaka görmesi. ABD ve İngiliz büyükelçilerinin yaptıkları ziyaretler, yenilen balıklar falan.

Üçüncüsü; İstanbul Belediyesi’nin geniş maddi imkanlarını da kullanmak suretiyle muhalefet paydaşlarının değerli bir kısmını yanına çekmiş olması.

Bu üç avantaja rağmen iki tane de değerli dezavantajı ver İmamoğlu’nun.

Birincisi; karar verici pozisyonda olmaması ve aday olmasını engelleyebilecek konumda olan bir ismin yani, CHP Genel Lideri sıfatıyla Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı olması.

İkincisi; anketlerin çabucak tamamında Ankara Büyükşehir Belediye Lideri Mansur Yavaş’a çıkan dayanak oranının İmamoğlu’na verilen dayanağın epey üstünde çıkması.

Birkaç ay evvel İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu ile yaptığı toplantıda, adaya anketlere bakılarak karar verilmesi gerektiği tarafında bir görüş beyan ettiğini duymuştum.

Partiler ismine karar verici durumda olan isimler içinde bir ‘senkronizasyon’ yakalanamadığı takdirde, bu işin en sonunda varacağı yer nitekim de anketler olabilir.

GÜLTEKİN UYSAL’DAN AL HABERİ

6’lı masanın en sakin görünümlü, en etliye sütlüye karışmıyor imajı veren ismi, Demokrat Parti’yi temsilen o masada oturan Gültekin Uysal idi.

Oysaki hiç de o denli değilmiş.

Meğerse, hayli özel bir misyonla o masada oturuyormuş kendileri.

Birkaç gün evvelden, toplumsal medyadan eski Anayasa Mahkemesi Lideri Haşim Kılıç’ın aday olabileceği dedikodusu yayılınca, Gültekin Uysal, 6’lı masada sağımda solumda kim oturuyor demeden topa sert bir giriş yaptı.

Şöyle bir paylaşımda bulundu:

“Türk milletinin cumhurbaşkanı adayı ile ilgili beklentisinin üç ölçüsü var:

1-20 yıllık AKP devrinde sorumluluğa ortak olmamış olmak.

2-Seçilebilirlik

3-Seçim daha sonrası 20 yılda AKP tarafınca devr-i sabık muamelesine maruz kalan TC. Devleti’ni kurucu bir ruhla bir daha tesis etme yetisi!

Bu paylaşımda herkes pratik siyasi sonuçları çabucak akla geldiği için birinci unsur üzerinde durdu.

Ancak üçüncü başlığı ben daha dikkat alımlı buldum.

Az hayli mürekkep yalamış herkes o kelamların ne manaya geldiğini, ne niyetle söylendiğini çok âlâ anlamıştır.

O lisanda, bir kez bir vesayetçi lisanı var.

Devleti 20 yıl öncesine döndürmek demek, askeri vesayet çizgisindeki 27 Mayıs tertibine geri getirme hasreti manasına gelir.

27 Mayısçıların idam ettiği Menderes’in partisinin başındaki isim söylüyor bunları bir de.

Demek ki o masada onun da bu biçimde bir misyonu varmış.

Türkiye’yi eski Türkiye’ye döndürmek.

Bunu anlamış olduk.

Merak ettiğim bir konu daha var:

Bu iletisi okuduklarında 6’lı masada Gültekin Uysal’ın sağında, solunda oturanlar neler düşündüler sanki?

KAYNAK: YENİ ŞAFAK – MEHMET ACET