2023 seçimleri öncesi vilayet ve ilçelerde büyük değişiklik! Harekete geçildi

CesHef

Global Mod
Global Mod
2023 seçimleri öncesi vilayet ve ilçelerde büyük değişiklik! Harekete geçildi Ankara’da İktidarı muhalefeti ile siyaset 2023 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine odaklanırken, önümüzdeki günlerde kıymetli gelişme de yaşanacak. Türkiye genelinde tüm vilayet ve ilçelerin seçim heyetleri yenilenecek. Türkiye 2023 seçimlerine bu şuralar ile gidecek.

İlgili yasalar gereği vilayet ve ilçe seçim şuraları 2 yılda bir yenileniyor. İki yıllık mühlet dolduğu için bu ay ortasında 81 vilayet ve 960 ilçe (bazı büyük ilçelerde iki seçim heyeti var) seçim konseyinin bakılırsavleri sora erecek ve yerlerine yeni üyeler gelecek. Seçimler 25-31 Ocak tarihleri içinde gerçekleştirilecek.

Yasaya göre vilayetlerde seçim konseyi nazaranvini o ilin en kıdemli hakimi yapacak. Bu yargıçlar ortasından en kıdemlisi seçim heyeti lideri, başka ikisi de konsey üyesi olacak. İlçelerde de en kıdemli hakim ilçe seçim heyeti lideri olurken, 10 yıldır misyon yapan 8 memur içinden kurayla iki şura üyeleri seçilecek. Gerek vilayet gerekse ilçe seçim şuralarında en epey oy alan 4 partinin temsilcileri bulunuyor. Lakin bunların oy kullanma kullanma hakları yok. Seçim şuraları 2 yılda bir değiştiği için bu ay ortasında belirlenenler 2023 seçimlerini de yapacak.

AK PARTİ HAZIRLIKLARA BAŞLADI

AK Parti de şimdiden 2023 seçimleri için hazırlıklarına tüm süratiyle başladı. Geçen günlerde, partinin vilayet ve ilçe seçim liderleri çağırılarak, yeni periyot değerlendirmesi yapıldı. görüşmede, liderlerin ve heyetlerin vazife ve yetkileri, seçimde kullanılan programlar, dijital yazılım, takip ve denetim, sandıkta yaşanabilecek hukuksuzlara yönelik itirazların nasıl yapılacağı, YSK’nın bütün kararlarının takip edilmesi, itiraz etme mühletlerine ait geniş bilgi verildi.

AK Parti Seçim İşleri Başkanlığı da bundan daha sonra her hafta toplantı yaparak gelişmeleri kıymetlendirecek. Düzenlemeye nazaran vilayetlerde seçim heyeti nazaranvini o ilin en kıdemli hâkimi yapacak. Bu yargıçlar ortasından en kıdemlisi seçim heyeti lideri, öteki ikisi de konsey üyesi olacak.

İlçe bazlı bakıldığında da en kıdemli hâkim ilçe seçim şurası lideri olurken, 10 yıllık nazaranv yapan 8 memur içinden kurayla iki şura üyeleri seçilecek. Kent merkezi ve ilçelerde seçim şuralarında en hayli oy alan 4 partinin temsilcileri bulunuyor. Lakin bunların oy kullanma hakları yok. Seçim konseyleri 2 yılda bir değiştiği için bu ay ortasında belirlenenler 2023 seçimlerini de yapacak.
 
Üst