10 bin yeni okul 750 anaokulu

Sefer

Global Mod
Global Mod
Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitimde fırsat eşitliğini artırma gayesiyle birfazlaca proje için düğmeye bastı. Okullar ortası muvaffakiyet farklarına ait sonuçlar göz önüne alınarak, uzun vadede oluşması mümkün muvaffakiyet farklarını ve okul terki üzere olumsuz sonuçları engellemek için yeni adımlar atılacak. Bu kapsamda, ‘Temel eğitimde 10 bin okul projesi’, İstanbul’da 750 yeni anaokulunun yapılması, ‘Kütüphanesi ve spor tesisi olmayan okul kalmasın’ projeleri hayata geçirilecek. Sosyoekonomik açıdan dezavantajlı öğrencileri desteklemek için yürütülen projelerin sayısı da artırılacak.

ÖĞRETMENE EĞİTİM DAYANAĞI

Bakanlığın yaptığı araştırmada, 20 yılın üzerinde tecrübeye sahip öğretmenlerle, tecrübesi 5 yılın altında olan öğretmenlerin, öğrenciye tesirinde 60-70 puanlık bir farkın olduğu tespit edildi. Muhakkak bölgelerde genç öğretmen yoğunluğunun fazla olması ötürüsıyla bu öğretmenlere verilecek eğitimin, fırsat eşitliğini sağlama açısından kıymetli olduğu değerlendirilirken, kelam konusu farkın kapatılmasına yönelik olarak öğretmenlere mesleğe başladıktan daha sonra birinci beş yılda tamamlayacakları geniş çaplı bir eğitim programı uygulanacak.

Sınıf idaresi, proje hazırlama usul ve uygulamaları, eğitimde drama, aktiflik temelli ders tasarlama üzere başlıkların yer alacağı programa, mesleğe başlayan öğretmenlerin tümünün katılması planlanıyor. Öte yandan, kelam konusu farkın Finlandiya’da 2 puan olduğu öğrenildi.

ÖNCELİK İSTİHDAM

Genç işsizliğini azaltılması ile ülkenin toplumsal ve ekonomik gelişmeninin sağlanmasında faal bir role sahip olan mesleksel eğitim güzelleştirilecek. Bu kapsamda atılan en kıymetli adımlardan birisi bölümün eğitim süreçlerine dahil edilmesi olduğu belirtilirken, mesleksel eğitimin geliştirilmesi için istihdam önceliği verilmesi tarafında adımların atılacağı tabir ediliyor.